Μήπως δεν είμαστε ακόμη έτοιμοι για την αυτονομία των οχημάτων;

Το περιστατικό-φιάσκο στο Σαν Φρανσίσκο μας λέει ότι το σκηνικό του «I Robot» απέχει πολύ ακόμα.

Ολόκληρη η αυτοκινητοβιομηχανία μας έχει τρελάνει με το πόσο καλύτερα οδηγάνε τα ρομπότ, δηλαδή τα αυτοκίνητα που δεν χρειάζονται πλέον οδηγό. Τώρα όμως, μετά το συμβάν που έγινε στο Σαν Φρανσίσκο, μάλλον τα λεγόμενα τους πέφτουν στο κενό.

 

 
 

Τι ακριβώς έγινε όμως;

Οχήματα της εταιρείας Cruise μπλόκαραν αρκετές λωρίδες κυκλοφορίας στην πόλη. Σε φωτογραφίες και βίντεο από το περιστατικό, φαίνονται τουλάχιστον επτά οχήματα να παρεμποδίζουν την κίνηση. Τα αυτοκίνητα αυτά δεν χρειάζονται οδηγό και μπορεί κανείς να τα παραγγείλει σαν ταξί.

Σε τρεις μήνες το πολύ ο Elon Musk θα βάλει ρομπότ στα σπίτια μας

Η εταιρία ανήκει στην General Motors. Εμείς τώρα όμως αναρωτιόμαστε είναι δυνατόν να εμπιστευτούμε τα ρομπότ; Τι μας διαβεβαιώνει ότι δεν θα γίνει πανζουρλισμός στο δρόμο και μάλιστα χειρότερος από εκείνον τελικά που προκαλεί ο άνθρωπος όταν οδηγάει; Είδαμε τα αποτελέσματα της εταιρίας Cruise που ναι μεν έχει την τελευταία λέξη της τεχνολογίας από την άλλη όμως κατάφερε να δημιουργήσει ένα κομφούζιο στο δρόμο.

 

 
 

Παραμένει άγνωστο για πόση ώρα υπήρξε πρόβλημα και τι ακριβώς το προκάλεσε, αλλά αποτελεί άλλο ένα παράδειγμα του πόσο δύσκολο είναι να αναπτυχθεί και να λειτουργήσει αποτελεσματικά ένας στόλος από αυτόνομα οχήματα. Είμαστε ακόμη πολύ μακριά από την πραγματική αυτονομία στα οχήματα. Κάτι τέτοιο ίσως να χρειαστεί πολλά χρόνια ακόμη, ίσως και δεκαετίες σκληρής έρευνας.

Το περιστατικό συνέβη περίπου μια εβδομάδα αφότου η Cruise έγινε η πρώτη εταιρεία που προσέφερε διαδρομές με τα οχήματά της στους πολίτες της μεγαλούπολης. Τα αυτοκίνητα λειτουργούν μεταξύ 10 μ.μ. και 6 π.μ. σε καθορισμένους δρόμους.



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved