Σε τρεις μήνες το πολύ ο Elon Musk θα βάλει ρομπότ στα σπίτια μας

Τα ανθρωποειδή ρομπότ του θα λέγονται Optimus και η τεχνητή τους νοημοσύνη έρχεται να σώσει την ανθρωπότητα.

Με όνομα που παραπέμπει ευθέως στον αρχηγό των «καλών» Transformers, τα ρομπότ του Elon Musk θα είναι έτοιμα νωρίτερα από ότι περιμέναμε. Ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο μιλώντας στο οικονομικό φόρουμ του Κατάρ υποσχέθηκε ότι μέχρι τον Σεπτέμβριο θα έχει το πρώτο λειτουργικό πρωτότυπο του Optimus. Πίσω από την εξέλιξη του ανθρωποειδούς ρομπότ βρίσκεται το τμήμα έρευνας και εξέλιξης της Tesla και οι δυνατότητές του μάλλον θα φέρουν κατακλυσμιαίες αλλαγές σε πάρα πολλές πτυχές της ζωής μας.

 

 

Η ιδέα για το Optimus είχε παρουσιαστεί πέρσι, μαζί με την επίσημη παρουσίαση των νέων αυτοκινήτων της Tesla, αλλά φέτος ετοιμάζεται μια ειδική μέρα αφιερωμένη στην τεχνητή νοημοσύνη. Η ΑΙ day ήταν να γίνει κάπου μέσα στον Αύγουστο, αλλά τελικά θα πάει για Σεπτέμβρη έτσι ώστε το ρομπότ να είναι απολύτως έτοιμο προς επίδειξη. 

Σύμφωνα με τις προδιαγραφές που έχει θέσει ο Elon Musk, το Optimus θα έχει ύψος 1,72 και βάρος 57 κιλά. Θα μπορεί να σηκώσει 5 κιλά στην έκταση κάθε χεριού, ενώ σε deadlift θα σηκώνει το βάρος του. Θα μπορεί να κινείται με ταχύτητα 8 χαω κουβαλώντας φορτίο 20 κιλών και στόχος του θα είναι να αναλάβει τις βαριές και επικίνδυνες χειρωνακτικές δουλειές από τον άνθρωπο.   

 

tesl bot scaled

 

Όμως δεν θα είναι ένα απλό τηλεκατευθυνόμενο ρομπότ, θα έχει ανεπτυγμένη τεχνητή νοημοσύνη, τέτοια που θα είναι εξελίξιμη. Ο ίδιος ο Musk ανέλαβε να καθησυχάσει το κοινό και είπε ότι δεν θα δούμε το σενάριο του Terminator να συμβεί στην πραγματικότητα. Ναι μεν το Optimus θα αρχίσει σταδιακά να αναπτύσει τη δική του προσωπικότητα με βάση το περιβάλλον και τις εργασίες που αναλαμβάνει, αλλά θα παραμείνει φιλικός και πειθήνιος στον ιδιοκτήτη του δανειζόμενος κάποια από τα στοιχεία της προσωπικότητάς του. 

Δεν ξέρουμε πόσο καθησυχαστικά ακούγονται όλα αυτά και μένει να δούμε το Optimus σε δράση σε λίγους μήνες, όμως σίγουρα πιστεύουμε τον Elon Musk που προβλέπει ότι τα ανθρωποειδή ρομπότ θα αλλάξουν τον τρόπο ζωής μας σε βαθμό πολύ μεγαλύτερο από αυτόν που το έκανε το αυτοκίνητο. 

 



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved