Θα ένιωθες ασφαλής στη μοτοσικλέτα με ένα αλεξίπτωτο;

Έχουμε ήδη τα μπουφάν με αερόσακο και σύντομα θα έχουμε αυτά που έχουν αλεξίπτωτο.

Το ότι οι Σουηδοί είναι πρωτοπόροι στην οδική ασφάλεια είναι πασίγνωστο, από τις ζώνες τριών σημείων που δεν πατένταραν για να γίνουν όλα τα αυτοκίνητα πιο ασφαλή, μέχρι την πολιτική μηδενικών ατυχημάτων, οι Σουηδοί προσπαθούν με κάθε τρόπο να κάνουν πιο ασφαλείς τις μετακινήσεις μας. Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η εταιρεία Airbag Inside Sweden που φτιάχνει ρούχα ασφαλείας για μοτοσικλετιστές.

Εκεί που άλλοι κατασκευαστές φτιάχνουν μόνο μπουφάν με αερόσακους, οι Σουηδοί κατάφεραν να τους στριμώξουν ακόμα και σε σορτς, φτιάχνοντας μια πλήρη γκάμα «φουσκωτών» ρούχων. Επειδή το όριο είναι μόνο ο ουρανός, τώρα αποφάσισαν να τον κατακτήσουν κι αυτόν. Σύμφωνα με σκίτσα από το αμερικανικό γραφείο ευρεσιτεχνιών, ετοιμάζουν ένα μπουφάν που ναι μεν θα έχει τμήματα που φουσκώνουν όπως αυτά που έχουν αερόσακο, αλλά δεν θα απορροφούν κάποια ενέργεια σύγκρουσης.

 

airbag inside inflatable canopies

 

Στα σχέδια που είδαν το φως της δημοσιότητας βλέπουμε ένα σύνολο εξοπλισμού με τον γενικότερο τίτλο φουσκωτός μοτοσικλετιστικός εξοπλισμός και μεταξύ άλλων υπάρχει κι ένα σετ από μπότες με αερόσακους, αλλά την παράσταση κλέβουν αυτά τα πτερύγια που κάνουν τον αναβάτη να μοιάζει με τον άνθρωπο-μύγα. Αυτά τα πτερύγια είναι φουσκωτά, σαν ένα μίνι παρά πέντε και έχουν σαν σκοπό να κάνουν πιο ομαλή την προσγείωση ενός αναβάτη μετά από σύγκρουση.

Πρόκειται φυσικά για έναν εξοπλισμό που προσφέρει προστασία σε συγκρούσεις υψηλών ταχυτήτων, κυρίως μετωπικών που εκτοξεύουν τους αναβάτες σε ύψος και μήκος και αυτά τα πτερύγια μπορούν να δράσουν σαν αλεξίπτωτα που από τη μία μπορούν να δώσουν ακόμα μεγαλύτερη ώθηση στον αναβάτη από το σημείο της πρόσκρουσης και από την άλλη να κάνουν πιο ομαλή την επαφή με το έδαφος. 

 

 

Σίγουρα υπάρχουν πολλοί προβληματισμοί για τη χρήση αυτού του είδους αλεξίπτωτου. Ο μεγαλύτερος αφορά το τι μπορεί να συμβεί αν μπλεχτούν οι ιμάντες του κάπου και αυτός είναι ο λόγος που σε πρώτη φάση αυτό το είδος προστασίας θα δοκιμαστεί στο ελεγχόμενο περιβάλλον των αγώνων ταχύτητας όπου και μεγάλες ταχύτητες αναπτύσσονται, αλλά και δεν υπάρχει μεγάλη κίνηση οχημάτων. Από τα αποτελέσματα που θα έχει η χρήση στην πίστα θα δούμε και το αν θα το δούμε στους δημόσιους δρόμους, και τα μπουφάν με αερόσακο έτσι ξεκίνησαν.     

 



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved