Έρχεται στην Ελλάδα ένας από τους πέντε υπερυπολογιστές της Ευρώπης

Θα έχουμε την τιμή να τον φιλοξενήσουμε στη χώρα μας.

Αυτά είναι τα μηχανήματα που θα πάρουν τα ηνία για την δημιουργία νέων, πιο εξελιγμένων φαρμάκων, κατασκευή αιολικών πάρκων, χωροταξία, ιατρική και βιοτεχνολογία. Εμείς σαν Ελλάδα θα είμαστε μία από τις 5 τυχερές χώρες που θα έχουμε έναν από τους πέντε πιο γρήγορους υπερυπολογιστές της Ευρώπης. Οι υπόλοιποι τέσσερις θα πάνε στη Γερμανία, στην Ουγγαρία, στην Ιρλανδία και στην Πολωνία.

Η εταιρία EuroHPC θα μοιράσει σε πέντε τυχερές χώρες πέντε από τους υπερυπολογιστές της. Ο ένας υπερυπολογιστής ανακοινώθηκε ότι θα εγκατασταθεί στην Ελλάδα. Ανάμεσά στους πέντε, είναι και ο πρώτος ευρωπαϊκός υπερυπολογιστής εξακλίμακας, ο JUPITER, ο οποίος θα φιλοξενηθεί στο κέντρο υπερυπολογιστών Jülich στη Γερμανία.

 

 
 

Τι μπορεί όμως να κάνει ένα τέτοιος υπολογιστής; Αδιανόητες πράξεις οι οποίες γίνονται σε πολύ λίγο χρόνο.

Όταν η τεχνολογία των Star Wars κατάφερε να προβλέψει την εποχή μας

Η ικανότητα εξακλίμακας (υπερυπολογιστές με δυνατότητα να εκτελούν πάνω από ένα δισεκατομμύριο δισεκατομμύρια ή 10^18 υπολογισμούς ανά δευτερόλεπτο) αποτελεί σημαντικό τεχνολογικό ορόσημο για την ΕΕ.

Κλάδοι που θα επωφεληθούν από την τόσο μεγάλη υπολογιστική δύναμη θα είναι η κβαντική μηχανική αλλά και η ιατρική.

 

 
 

Τέσσερις ακόμη εγκαταστάσεις έχουν επιλεγεί για να φιλοξενήσουν υπολογιστές, οι οποίοι θα διαθέτουν ικανότητες πετακλίμακας ή προεξακλίμακας: το Εθνικό Δίκτυο Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας (ΕΔΥΤΕ) στην Ελλάδα, η κυβερνητική υπηρεσία για την ανάπτυξη της τεχνολογίας των πληροφοριών στην Ουγγαρία, το Εθνικό Πανεπιστήμιο της Ιρλανδίας (στο Galway) και το Ακαδημαϊκό Κέντρο Υπολογιστών στην Πολωνία.

Πριν λίγες μέρες, η EuroHPC εγκαινίασε ακόμη έναν υπερυπολογιστή, τον LUMI, με έδρα τη Φινλανδία. Ο LUMI είναι ο ταχύτερος και ενεργειακά αποδοτικότερος υπερυπολογιστής στην Ευρώπη, ενώ παράλληλα είναι και ο τρίτος ταχύτερος παγκοσμίως.©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved