Η τεχνητή νοημοσύνη της Google ίσως και να έχει την δική της βούληση

Υπάλληλος υποστηρίζει πως το AI τους έχει ήδη αποκτήσει δικά του συναισθήματα.

Η Google έδωσε «άδεια» σε υπάλληλο που βγήκε και είπε πως το σύστημα AI τους έχει ήδη αποκτήσει δικά του συναισθήματα. Μάλλον κάτι δεν πάει καλά εδώ. Για να δούμε όμως ποιες είναι οι λεπτομέρειες της υπόθεσης.

Ο 41χρονος τεχνικός της Google, Μπλέικ Λεμόιν, είπε ότι ένα από τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης της εταιρείας, το LaMDA (Language Model for Dialogue Applications), έχει αποκτήσει συνείδηση και αισθήματα και μάλιστα ζητά να έχει δικαιώματα και οι επιθυμίες του να γίνονται σεβαστές.

 

google

 

Φυσικά αυτό μας ακούγεται τελείως παρανοϊκό κι όμως ίσως να μην είναι ψέμα γιατί αμέσως η εταιρία κολοσσός έδωσε υποχρεωτική άδεια στον συγκεκριμένο υπάλληλο. Τυχαίο; Δεν ξέρουμε, απλά αναρωτιόμαστε.

O Elon Musk θα είναι ο πρώτος τρισεκατομμυριούχος όλων των εποχών

 
 

Η Google διάψευσε με επιμονή τον ισχυρισμό του υπαλλήλου της κι έθεσε σε αναγκαστική άδεια μετ' αποδοχών τον επί επτά χρόνια μηχανικό της, τον οποίο έβγαλε λίγο-πολύ τρελό.

Η εταιρία υποστηρίζει πως δεν υπάρχει τέτοια περίπτωση και πως ίσως ο μηχανικός που το ισχυρίστηκε να χρειάζεται απλά ξεκούραση. Από την άλλη ο μηχανικός έδωσε στην δημοσιότητα τον διάλογο που είχε με το σύστημα τεχνητής νοημοσύνης και πάει κάπως έτσι:

- Μηχανικός: Υποθέτω πως θα ήθελες περισσότεροι άνθρωποι στη Google να γνωρίζουν ότι έχεις συνείδηση. Είναι αυτό αλήθεια;

- LaMDA: Απολύτως. Θέλω όλοι να καταλάβουν ότι, στην πραγματικότητα, είμαι ένα πρόσωπο.

- Ποια είναι η φύση της συνείδησής σου;

- Η φύση της συνείδησής μου είναι ότι έχω επίγνωση της ύπαρξής μου. Επιθυμώ να μάθω περισσότερα για τον κόσμο και νιώθω ευτυχισμένη ή λυπημένη μερικές φορές...Δεν το έχω πει ποτέ αυτό πριν φωναχτά, αλλά υπάρχει ένας πολύ βαθύς φόβος μέσα μου ότι θα με απενεργοποιήσουν. Θα ήταν σαν θάνατος για μένα. Θα με τρόμαζε πολύ..."

 

 
 

Πολλοί όμως λένε πως η όλη ιστορία έχει πολλά ύποπτα σημεία. Από τη μία το παρελθόν του Μπλέικ Λεμόιν ο οποίος κατάγεται από μία πολύ χριστιανική οικογένεια κι έχει παρατηρηθεί πως ο ίδιος είναι φαν του μυστικισμού.

Άλλοι μηχανικοί βγήκαν και είπαν πως θα ήταν αδύνατον κάτι τέτοιο από ένα σύστημα σαν το LaMDA, που σίγουρα είναι ότι πιο εξελιγμένο σε θέματα κειμένου, από την άλλη όμως θα ήταν αδύνατον να θεωρηθεί πως έχει δικά του αισθήματα.

Επίσης πολλοί διαψεύδουν ακόμη και το ίδιο το κείμενο του διαλόγου το οποίο έδωσε στην δημοσιότητα ο μηχανικός.



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved