Οι οθόνες των υπολογιστών θα αντικατασταθούν με φακούς επαφής

Το μέλλον είναι σχεδόν δίπλα μας.

Φανταστείτε να πρέπει να μιλήσετε ενώπιον κοινού και αντί να κοιτάζετε τις σημειώσεις σας, λέξεις να εμφανίζονται μπροστά στα μάτια σας, όπου κι αν κοιτάζετε. Αυτό είναι ένα από τα χαρακτηριστικά που σύμφωνα με τους κατασκευαστές θα διαθέτουν στο μέλλον οι «έξυπνοι» φακοί επαφής.

Φανταστείτε… είστε ένας μουσικός και οι στίχοι ή οι συγχορδίες σας είναι μπροστά στα μάτια σας. Ή είστε αθλητής και έχετε βιομετρικά στοιχεία και την απόσταση ή άλλες πληροφορίες που χρειάζεστε», λέει στο BBC ο Στιβ Σινκλέρ της Mojo, που αναπτύσσει «έξυπνους» φακούς επαφής.

Thor: Το trailer του Love and Thunder μας φέρνει πιο κοντά στη νέα ταινία

Η εταιρεία του ετοιμάζεται να ξεκινήσει πλήρεις δοκιμές «έξυπνων» φακών επαφής σε ανθρώπους, που θα εμφανίζουν μπροστά στα μάτια του χρήστη μια ενημερωτική «οθόνη». Αυτοί οι φακοί θα είναι μεγαλύτεροι- θα επεκτείνονται στο άσπρο του ματιού- θα διορθώνουν την όραση του χρήστη, αλλά επίσης έχουν μια μικροσκοπική «οθόνη» microLED, έξυπνους αισθητήρες και μπαταρίες.

 

 
 

«Έχουμε δημιουργήσει ένα ολοκληρωμένο πρωτότυπο που λειτουργεί και μπορεί να φορεθεί. Σύντομα θα αρχίσουμε να το δοκιμάζουμε εσωτερικά», λέει ο Σινκλέρ. «Ακολουθεί το ενδιαφέρον κομμάτι, που θα αρχίσουμε να κάνουμε βελτιστοποιήσεις για την απόδοση και να το φοράμε για μεγαλύτερες περιόδους ώστε να αποδείξουμε ότι μπορεί να φορεθεί όλη την ημέρα», συμπληρώνει.

Άλλοι «έξυπνοι» φακοί αναπτύσσονται για τη συγκέντρωση δεδομένων για την υγεία. Αυτοί θα μπορούσαν να «περιλαμβάνουν τη δυνατότητα παρακολούθησης και καταγραφής της πίεσης του ματιού ή της γλυκόζης», λέει η Ρεμπέκα Ρόχας, καθηγήτρια οπτομετρικής στο πανεπιστήμιο Κολούμπια. Για παράδειγμα οι άνθρωποι με διαβήτη πρέπει να παρακολουθούν επιμελώς τα επίπεδα της γλυκόζης.

 

 
 

«Επίσης, μπορεί να παρέχουν επιλογές χορήγησης φαρμάκων παρατεταμένης αποδέσμευσης, κάτι ωφέλιμο στα σχέδια διάγνωσης και θεραπείας. Είναι συναρπαστικό να βλέπουμε πόσο μακριά έχει φτάσει η τεχνολογία και οι δυνατότητες που προσφέρει για να βελτιωθεί η ζωή των ασθενών», συμπληρώνει.