Σε αυτή την πόλη δεν έχουν ιδέα τι θα πει λογαριασμός ρεύματος

Στη μικρή πόλη Rambouillet της Γαλλίας, λαμπτήρες τροφοδοτούνται από βακτήρια.

Μερικές φορές αναρωτιόμαστε γιατί η φύση είναι η ανώτερη τεχνολογία που έχει υπάρξει. Κι όμως αυτό είναι αλήθεια, καμία άλλη δύναμη στον κόσμο δεν μπορεί να πετύχει αυτό που η ίδια η φύση ξέρει να κάνει καλύτερα από όλους. Τι να μας πει το ρεύμα του ανθρώπου σε αυτό το μεγαλείο; Ναι, σε αυτή την πόλη δεν χρειάζονται ΔΕΗ.

 

 
 

Η φύση δεν παύει ποτέ να εμπνέει τους εφευρέτες, πολλοί εκ των οποίων διδάσκονται από τη χλωρίδα και την πανίδα για να κάνουν την τεχνολογία αιχμής πιο βιώσιμη.

Sex Tech: Η τεχνολογία εξελίσσεται και μας χαρίζει απολαύσεις που δεν τις περιμέναμε

Και αυτή τη φορά, η φύση δίνει κυριολεκτικά τα «φώτα» της, στην υπηρεσία του οικολογικού φωτισμού δημόσιων χώρων.

Στη μικρή πόλη Rambouillet της Γαλλίας, λαμπτήρες που τροφοδοτούνται από ζωντανούς οργανισμούς φωτίζουν την αίθουσα αναμονής του κέντρου εμβολιασμού COVID-19. Περισσότερα από αυτά τα βιοφωτιζόμενα αντικείμενα θα ξεφυτρώσουν, σύντομα σε ολόκληρη τη χώρα.

 

 
 

Η ιδέα της αξιοποίησης του φυσικού φωτισμού που εκτείνεται πέρα από τον ήλιο προέρχεται από τη γαλλική νεοσύστατη εταιρεία Glowee, η οποία αξιοποιεί βιοφωσφορίζοντα βακτήρια σε σωλήνες θαλασσινού νερού για να δώσει σε δημόσιους χώρους μια ονειρική γαλάζια λάμψη.

Ο βιοφωτισμός, η παραγωγή φωτός από έμβια όντα, είναι ένα φαινόμενο που παρατηρείται τόσο στην ξηρά όσο και στην θάλασσα. Το φαινόμενο απαντάται στο 76% των πλασμάτων στους πιο σκοτεινούς βυθούς της θάλασσας. Βιοφωτισμό βλέπουμε επίσης σε πυγολαμπίδες, ψάρια και μύκητες.

Η Glowee αξιοποιεί το φως που εκπέμπεται από ένα θαλάσσιο βακτήριο που ονομάζεται Aliivibrio fischeri, το οποίο προμηθεύεται από τις ακτές της Γαλλίας και καλλιεργεί σε ενυδρεία θαλασσινού νερού πριν το μεταφέρει σε σωλήνες.

 

 
 

Είτε στη φύση είτε στο εργαστήριο, το βακτήριο λάμπει στο πλαίσιο του μεταβολισμού του, ούτως ή άλλως, οπότε δεν υπάρχει πραγματικά καμία ανάγκη να αντλήσει ενέργεια από ένα δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας. Αντίθετα, όλα τα συστήματα λειτουργούν όταν οι οργανισμοί τρέφονται από τη φυσική τους διατροφή με βασικά θρεπτικά συστατικά και οξυγόνο. Αυτό τους καθιστά μια πιο πράσινη, ανανεώσιμη εναλλακτική λύση που καταργεί τα ορυκτά καύσιμα που χρησιμοποιούνται, μέσω δικτύων, για τους κανονικούς λαμπτήρες.



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved