YouTube: Πώς μία βιντεοϊδέα του 2005 άλλαξε τον τρόπο ζωής μας

17 χρόνια τώρα ο κολοσσός των βίντεο μας δείχνει το μέλλον. Ή μήπως όχι.

Τι να πει κανείς για αυτό το μεγαλειώδες φαινόμενο της σύγχρονης κουλτούρας; Κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει πως θα ήταν οι ζωές μας χωρίς το YouTube σήμερα. Μπορεί άραγε κανείς να φανταστεί την καθημερινότητα του χωρίς αυτό το πράγμα; Αυτή η εφαρμογή, αυτή η σελίδα, άλλαξε την πορεία της ανθρωπότητας κατά πολύ.

Από καθαρά προσωπική σκοπιά το YouTube για μένα πραγματικά ήταν κάτι το ριζοσπαστικό. Μέχρι τότε κανείς δε είχε δει κάτι τέτοιο. Ποιος θα το φανταζόταν πως πλέον εν έτη 2022 κανείς δεν θα μπορούσε (σχεδόν κυριολεκτικά) χωρίς το YouTube; Πραγματικά κανείς.

Δες το πρώτο ever video που ανέβηκε στο YouTube: 

 
 

Τι ακριβώς είναι όμως επισήμως το YouTube;

Το YouTube είναι μια αμερικανική διαδικτυακή πλατφόρμα κοινής χρήσης βίντεο και κοινωνικών μέσων που ανήκει στην Google. Κυκλοφόρησε στις 14 Φεβρουαρίου 2005, από τους Steve Chen, Chad Hurley και Jawed Karim.

Είναι ο δεύτερος ιστότοπος με τις περισσότερες επισκέψεις, αμέσως μετά την ίδια την Google. Το YouTube έχει περισσότερους από ένα δισεκατομμύριο μηνιαίους χρήστες που παρακολουθούν συνολικά περισσότερες από ένα δισεκατομμύριο ώρες βίντεο κάθε μέρα.

Από τον Μάιο του 2019, τα βίντεο μεταφορτώνονταν με ρυθμό άνω των 500 ωρών περιεχομένου ανά λεπτό.

Όλο αυτό πραγματικά είναι εξωφρενικό αν το σκεφτείς. Γιατί; Γιατί πολύ απλά μέχρι το 2005 δεν είχαμε ιδέα τι μπορούσε να κάνει το ίντερνετ.

 

 
 

Πώς θα ήταν η ζωή μου χωρίς το YouTube;

Αλήθεια τώρα; Κανείς δεν μπορεί να φανταστεί τη ζωή του χωρίς αυτό, ας μην γελιόμαστε. Εγώ προσωπικά μόνο στο YouTube βρίσκομαι, ειδικά όλες εκείνες τις ενδιάμεσες ώρες που πηγαίνω στο γραφείο. Αλλά όμως ακόμη και στη δουλειά το YouTube είναι ένα βασικό εργαλείο πλέον. Μουσική, ταινίες, στιγμιότυπα της επικαιρότητας, θέατρο, ντοκιμαντέρ, όλα πλέον τα βλέπουμε το YouTube.

Η σελίδα που άλλαξε τον κόσμο

Τον Οκτώβριο του 2006, το YouTube αγοράστηκε από την Google για 1,65 δισεκατομμύρια δολάρια. Η ιδιοκτησία του YouTube από την Google άλλαξε επίσης το επιχειρηματικό της μοντέλο. Δεν παράγει πλέον έσοδα μόνο από διαφημίσεις, το YouTube προσφέρει και περιεχόμενο επί πληρωμή, όπως ταινίες και αποκλειστικό περιεχόμενο που παράγεται από το YouTube.

Προσφέρει επίσης μια επιλογή συνδρομής επί πληρωμή για παρακολούθηση περιεχομένου χωρίς διαφημίσεις, το Youtube Premium. Το YouTube και εγκεκριμένοι δημιουργοί συμμετέχουν στο πρόγραμμα AdSense της Google, το οποίο επιδιώκει να δημιουργήσει περισσότερα έσοδα και για τα δύο μέρη. Τα αναφερόμενα έσοδα του YouTube για το 2020 ήταν 19,8 δισεκατομμύρια δολάρια.

 

 
 

Μήπως το YouTube κρύβει κάτι δυσοίωνο;

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που υποστηρίζουν πως το YouTube ίσως και να έχει αλλάξει αρνητικά τον τρόπο που ζούμε. Δεν θέλω να είμαι κάθετος και απόλυτος αλλά εμένα σίγουρα με έχει βοηθήσει σε πολλά. Για παράδειγμα πλέον για να μάθω να χειρίζομαι ένα πρόγραμμα ή ένα μηχάνημα παρακολουθώ όλα τα tutorials στο YouTube. Έχω μάθει σε αυτή τη διαδικασία και δεν μπορώ να κάτσω και να ανοίξω κανονικά ένα βιβλίο για να μάθω κάτι.

Εντάξει αυτό ίσως να ακούγεται κάπως τρομακτικό αλλά από την άλλη μπορώ να διαβεβαιώσω πως είμαι ικανός να συγκεντρωθώ πιο εύκολα παρακολουθώντας ένα βίντεο παρά να διαβάσω ένα βιβλίο.

Πλέον όλα τα νέα παιδιά βλέπουν μόνο βίντεο και πιστεύω πως αυτό θα προχωρήσει και στα σχολεία. Ίσως κάποτε τα βιβλία να καταργηθούν ολοκληρωτικά. Ποιος ξέρει. Ίσως το βιβλίο να γίνει απλά άλλο ένα vintage στοιχείο.

 

 

Είναι τελικά το YouTube μία νέα μορφή τέχνης;

 Όλοι μας έχουμε ακούσει για τους διαβόητους YouTubers οι οποίοι βγάζουν εκατομμύρια κάθε μέρα μόνο με τα βίντεο που ανεβάζουν. Κι όμως πλέον υπάρχουν σχολές που σου μαθαίνουν πως να κάνεις ένα καλό βίντεο για το YouTube. Ναι το YouTube έχει γίνει μία νέα μορφή τέχνης και αυτό κανείς δεν μπορεί να το αμφισβητήσει.



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved