Βάτραχοι απέκτησαν ολοκαίνουργια πόδια με τη βοήθεια της επιστήμης

Μια εξέλιξη που μπορεί να σημαίνει δωρεάν βατραχοπόδαρα για τους επισκέπτες του Νησιού στην Παμβώτιδα.

Μέχρι τώρα ξέραμε ότι μια σειρά από ζώα μπορούν να αντιστρέψουν τις επιπτώσεις ενός ακρωτηριασμού. Γνωρίζουμε για κάποια ερπετά που μπορούν να αναγεννήσουν την κομμένη ουρά τους ή κάποια μαλάκια όπως το χταπόδι που μπορεί να αποκτήσει και πάλι νέα πλοκάμια. Στον άνθρωπο αυτού του είδους η αυτοθεραπεία περιορίζεται στην αναγέννηση του ήπατος, μιας και ακόμα κι αν χαθεί ένα μεγάλο μέρος του λόγω ασθένειας ή τραυματισμού, αρκεί ένα πολύ μικρό ποσοστό του για να αναγεννηθεί. 

 

 

Επιστήμονες από τρία κορυφαία πανεπιστήμια, Harvard, Tufts και από αυτό του Ontario, ένωσαν τις δυνάμεις και τις γνώσεις τους με σκοπό την αναγέννηση άκρων ενός οργανισμού που δεν διαθέτει τέτοιο μηχανισμό. Αντικείμενο της έρευνας ήταν 115 ακρωτηριασμένοι βάτραχοι οι οποίοι και υποβλήθηκαν σε μια επαναστατική θεραπεία. 

Γύρω από το τραυματισμένο άκρο τοποθετήθηκε μια μικρή κυλινδρική συσκευή που λέγεται BioDome. Το εξωτερικό της τοίχωμα αποτελείται από σιλικόνη, ενώ στο εσωτερικό της υπάρχει μια επικάλυψη από hydrogel που προέρχεται από επεξεργασμένο φυσικό μετάξι από μεταξοσκώληκες. Σε κάποιους βατράχους τοποθετήθηκε μόνο το BioDome, ενώ σε κάποιους άλλους τους χορηγήθηκε ταυτόχρονα κι ένα κοκτέιλ 5 φαρμάκων. 

 

 

Η δεύτερη ομάδα βατράχων εμφάνισε και τα πιο εντυπωσιακά χαρακτηριστικά, κάποιοι ήδη με τη συμπλήρωση 24 ωρών από την έναρξη της θεραπείας άρχισαν να εμφανίζουν σημάδια αναγέννησης των κομμένων άκρων τους. Οι περισσότεροι από τους βατράχους μέσα σε 18 μήνες κατάφεραν να αποκτήσουν νέα λειτουργικά άκρα. Το πόσο ολοκληρωμένα ήταν τα νέα άκρα, είναι κάτι που διαφοροποιείται αρκετά ανάλογα με τον κάθε βάτραχο. Άλλοι απέκτησαν ακόμα και δάκτυλα, άλλοι απλά σχηματισμένο άκρο. Σε κάθε περίπτωση όλα ήταν λειτουργικά και οι βάτραχοι μπόρεσαν να κάνουν άλματα και να κολυμπήσουν όπως και πρώτα.

Με τα πρώτα ενθαρρυντικά αποτελέσματα, οι επιστήμονες ετοιμάζονται για το επόμενο βήμα. Γενικά η αναγέννηση ιστών και άκρων είναι πιο συνηθισμένη για τα ωοτόκα ζώα και τώρα οι επιστήμονες θα ήθελαν να δοκιμάσουν το BioDome με το κοκτέιλ φαρμάκων και σε κάποιο θηλαστικό.

Μια τέτοια εξέλιξη ίσως οδηγήσει κάποια στιγμή και στην ανάπλαση ανθρώπινων άκρων για όσους συνανθρώπους μας γεννήθηκαν με κάποια αναπηρία ή την απέκτησαν λόγω τραυματισμού ή αναγκαίου ακρωτηριασμού. 

 



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved