Κι όμως το μέλλον είναι εδώ και δεν φοβάται να πάρει τον νόμο στα χέρια του.

Ακούγεται σαν ένας δυστοπικός εφιάλτης, αυτό είναι αλήθεια. Ερευνητές στην Κίνα ανέπτυξαν μια μηχανή που μπορεί να συλλάβει ανθρώπους για εγκλήματα χρησιμοποιώντας τεχνητή νοημοσύνη.

Οι επιστήμονες ισχυρίζονται ότι η τεχνολογία μπορεί να αποφασίσει για επιβολή του νόμου με μεγαλύτερη από 97 τοις εκατό ακρίβεια, με βάση λεκτικές περιγραφές της υπόθεσης. Το μηχάνημα κατασκευάστηκε ως συσκευή εξοικονόμησης χρόνου και δοκιμάστηκε από την Εισαγγελία της Σαγκάης, το πιο πολυσύχναστο περιφερειακό εισαγγελικό γραφείο της χώρας.

 

 

Το ρομπότ είναι εκπαιδευμένο χρησιμοποιώντας περισσότερες από 17.000 περιπτώσεις που χρονολογούνται από το 2015 έως το 2020, εκτελείται με τεχνητή νοημοσύνη και αποφασίζει εάν θα χρεώσει αναλύοντας εκατοντάδες «χαρακτηριστικά» που προκύπτουν από μια περιγραφή υπόθεσης που δημιουργήθηκε από τον άνθρωπο, αναφέρει η South China Morning Post.

Μέχρι στιγμής, μπορεί να εντοπίσει και να ασκήσει κατηγορίες για τα οκτώ πιο συνηθισμένα εγκλήματα της Σαγκάης. απάτη πιστωτικών καρτών, εκτέλεση επιχείρησης τζόγου, επικίνδυνη οδήγηση, σκόπιμος τραυματισμός, παρεμπόδιση επίσημων καθηκόντων, κλοπή, απάτη και «καυγάδες ή πρόκληση ταραχών».

 

 
 

Η χώρα προσπαθεί να ενσωματώσει τεχνολογίες όπως η τεχνητή νοημοσύνη για να μεταμορφώσει τον τρόπο λειτουργίας του νομικού της συστήματος, ιδρύοντας το πρώτο «κυβερνοδικαστήριο» της χώρας το 2017.

 

 

Ενώ μια τεχνητή νοημοσύνη που μειώνει τον χρόνο εκδίκασης είναι αναμφίβολα χρήσιμη, οι πρόσφατες εξελίξεις στην τεχνολογία δείχνουν ότι η τεχνητή νοημοσύνη έχει μια ελαττωμένη αίσθηση ηθικής. Ένα εργαλείο που εκπαιδεύεται στη συζήτηση του Reddit, στις καταχωρίσεις της Wikipedia και σε 63 εκατομμύρια άρθρα ειδήσεων προειδοποίησε πρόσφατα τους ερευνητές του ότι δεν θα είναι ποτέ ηθικό.

Εν τω μεταξύ, το λογισμικό μηχανικής εκμάθησης Ask Delphi – μια «ηθική» τεχνητή νοημοσύνη που απαντά σε ηθικά προβλήματα – έγινε πρόσφατα ρατσιστικό.

©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved