Νέα λειτουργία του Android σε ενημερώνει για κακόβουλα app

Θα σε ενημερώνει αν κάποιο app χρησιμοποιεί την κάμερα και το μικρόφωνο του Android smartphone και σε κατασκοπεύει.

Η ιδιωτικότητα και η προστασία των προσωπικών δεδομένων είναι το μεγαλύτερο στοίχημα των developers των λειτουργικών συστημάτων των smartphones, μιας και οι κακόβουλοι που τα εποφθαλμιούν είναι πάντα ένα βήμα μπροστά. Google και Apple παρουσιάζουν συνεχώς εργαλεία με κάθε αναβάθμιση των λογισμικών Android και iOS και αυτή τη φορά ήταν η σειρά της Google.

 

 

Η νέα αυτή λειτουργία περιλαμβάνεται στο Android 12, στην τελευταία έκδοση του λειτουργικού, άρα βεβαιωθείτε πρώτα ότι έχετε εγκαταστήσει την πιο πρόσφατη ενημέρωση στο κινητό σας. Τότε θα δείτε ένα μικρό εικονίδιο κάμερας στην μπάρα με τις ειδοποιήσεις. Αυτό το εικονίδιο θα σας ενημερώνει για κάθε φορά που κάποιο app που «τρέχει» εκείνη τη στιγμή χρησιμοποιεί ταυτόχρονα την κάμερα ή/και το μικρόφωνο του κινητού.

 

 

Αυτό το εικονίδιο θα εμφανίζεται όποτε γίνεται χρήση κάποιου app που χρειάζεται την κάμερα, όπως πχ το Instagram, αυτό δεν σημαίνει ότι κάθε φορά που εμφανίζεται γίνεται κακόβουλη χρήση. Αν όμως χρησιμοποιείτε κάποιο app που δεν απαιτεί τη χρήση κάμερας, τότε μάλλον γίνεται κακή χρήση. 

Στις ρυθμίσεις, και πιο συγκεκριμένα στο Privacy, μπορείτε να δείτε μια λίστα με όλα τα app που κάνουν χρήση κάμερας/μικροφώνου και πότε ακριβώς την έκαναν. Από εκεί μπορείτε να απενεργοποιήσετε την πρόσβαση σε αυτά από όποιο app θέλετε, ακόμα και καθολική απενεργοποίησή τους από το κινητό.   

 

 

Από τις γρήγορες ρυθμίσεις του κινητού μπορείτε να δείτε ανά πάσα στιγμή αν κάποιο app σας κατασκοπεύει και να το κλείσετε άμεσα. Μια παρόμοια λειτουργία με αντίστοιχο εικονίδιο έχει εισάγει και η Apple από το iOS14 και μετά μαζί με μια νέου τύπου άδεια που χρειάζεται κάθε εφαρμογή που ενημερώνει τον χρήστη αν επιθυμεί να γίνεται tracking δεδομένων μεταξύ των εφαρμογών. 

 

  ©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved