Η μάχη της κονσόλας: PS5 ή Xbox Series X|S (ή μήπως Switch);

Μπορεί να δυσκολεύτηκαν λίγο στην αρχή -ελέω περιορισμένης διαθεσιμότητας- ωστόσο οι κονσόλες νέας γενιάς ήρθαν και άλλαξαν μια για πάντα τον χάρτη του gaming. Οι gamers ανά τον κόσμο είναι πλέον σε θέση να απολαμβάνουν αστραπιαίες ταχύτητες loading, εκπληκτικά γραφικά και γενικότερα μοναδικές εμπειρίες, έχοντας πρόσβαση σε μία βιβλιοθήκη τίτλων που περιλαμβάνει και τις κυκλοφορίες της αμέσως προηγούμενης… φουρνιάς συστημάτων.

 

Για κάποιον που σκέφτεται τώρα την αγορά κονσόλας πάντως, το θέμα δε θα μπορούσε να ήταν πιο πολύπλοκο: τρία ή μάλλον τέσσερα υπέροχα συστήματα, το καθένα με τα πλεονεκτήματά του δηλώνουν παρόντα και έτοιμα να καλύψουν κάθε του «θέλω». Η επιλογή φαντάζει -και είναι- δύσκολη υπόθεση. Τι θα ‘λεγες να ρίχναμε μια ματιά στα σημεία υπεροχής των καλύτερων προτάσεων που θα βρεις αυτή τη στιγμή στην αγορά προκειμένου να ξεκαθαρίσουμε κάπως την κατάσταση;

Sony PS5

pic2

Το PS5 της Sony είναι ένα κορυφαίο από κάθε άποψη σύστημα, έτοιμο να σου χαρίσει απίθανες next-gen gaming εμπειρίες. Τα χαρακτηριστικά του προκαλούν «τρόμο»: επεξεργαστής οκτώ πυρήνων στα 3,5 GHz, 16 GB GDDR6 (στα 256 bit με bandwidth 448 GB/s) και γραφικά βασισμένα στην αρχιτεκτονική RDNA 2 της AMD με 10,28 TFLOP συνολικής απόδοσης, δημιουργούν τις συνθήκες για gameplay δίχως προηγούμενο. Αυτός που ξεχωρίζει ωστόσο είναι ο ειδικά διαμορφωμένος δίσκος SSD των 825 GB που εκμηδενίζει τα loading times και σου επιτρέπει να συνεχίσεις το παιχνίδι σου από εκεί που σταμάτησες στο τελευταίο σου session σε δευτερόλεπτα! Πρόσθεσε στα παραπάνω τα αποκλειστικά franchises των first-party στούντιο της Sony (God of War, The Last of Us, Horizon, Uncharted, Infamous, Ratchet & Clank, Gran Turismo, Ghost of Tsushima κ.α.) και δε θες τίποτε άλλο!

Microsoft Xbox Series X

pic3

Το Xbox Series X είναι η ισχυρότερη κονσόλα που υπήρξε ποτέ και όχι, δεν πρόκειται για σχήμα λόγου. Με οκταπύρηνο επεξεργαστή AMD Zen 2 στα 3,8 GHz, γραφικά RDNA 2 με ισχύ 12,15 TFLOP, δίσκο PCIe NVMe SSD στο 1 TB και 16 GB GDDR6 RAM (τα 10 GB εκ των οποίων με bandwidth 560 GB/s), το σύστημα της Microsoft είναι σε θέση να συνδυάσει το υψηλό frame rate με τα κρυστάλλινα γραφικά χαρίζοντας μοναδικές εμπειρίες. Το σύστημα πλαισιώνεται από το ανανεωμένο ασύρματο χειριστήριο Xbox ενώ αν θες τη γνώμη μας δε γίνεται να μην το συνδυάσεις και με το Game Pass, τη συνδρομητική υπηρεσία της Microsoft που σου δίνει δωρεάν πρόσβαση σε εκατοντάδες τίτλους με τους first-party των Xbox Studios (στα οποία ανήκει πλέον και η Bethesda) να προσφέρονται μάλιστα από την πρώτη μέρα κυκλοφορίας τους!

Microsoft Xbox Series S

pic4

Αν η νέα γενιά συστημάτων δε σε αφήνει αδιάφορο αλλά το κόστος των τελευταίων είναι απαγορευτικό για την τσέπη σου, η Microsoft έχει τη λύση. Το Xbox Series S αποτελεί μία πραγματικά ριζοσπαστική πρόταση αφού συνδυάζει τη next-gen εμπειρία με την προσιτή τιμή σε μία all-digital κονσόλα που τα… κάνει όλα και συμφέρει. Με οκταπύρηνο επεξεργαστή και γραφικά RDNA 2 στα 4 TFLOP, 10 GB GDDR6 RAM και δίσκο PCIe NVMe SSD 512 GB διαθέτει την ισχύ που χρειάζεται προκειμένου να αποδώσει εικόνα 1440p στα 60 fps -με προοπτική μάλιστα 120 fps. Σημείωσε ότι δε διαθέτει μονάδα οπτικού δίσκου, κάτι που σημαίνει ότι η συλλογή video games σου θα είναι αποκλειστικά σε ψηφιακή μορφή (ευτυχώς για ‘σένα, το Game Pass θα σου προσφέρει πρόσβαση σε πλήθος τίτλων με τη μορφή μηνιαίας συνδρομής).

Nintendo Switch

pic5

Μπορεί στο άκουσμα των λέξεων «next gen» το μυαλό των περισσότερων να πηγαίνει στα PS5 και Xbox Series X|S, ωστόσο αν θες τη συμβουλή μας, μην ξεγράφεις το Switch. Η Nintendo άλλωστε διαθέτει όχι μία, ούτε δύο αλλά τρεις εκδόσεις της κονσόλας, καλύπτοντας έτσι κάθε ανάγκη. Το κλασικό Switch θα σου προσφέρει την πλέον ευέλικτη εμπειρία gameplay, επιτρέποντάς σου να παίξεις τόσο στην τηλεόραση του σαλονιού σου, όσο και στον δρόμο. Το Switch Lite είναι ό,τι πρέπει για εκείνους που μετακινούνται συχνά και ως εκ τούτου θέλουν ένα ελαφρύ και συμπαγές handheld. Όσο για το άρτι αφιχθέν Switch OLED, θα κάνει… level up στο παιχνίδι σου χάρη στην οθόνη OLED 7 ιντσών με ανάλυση 1280x720. Μην ξεχνάς άλλωστε πως η Nintendo έχει ορισμένες από τις πιο επιτυχημένες αποκλειστικότητες όλων των εποχών: Zelda, Mario Odyssey, Super Smash Bros., Mario Kart, Pokemon, Animal Crossing, Mario Bros. και τόσα άλλα!



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved