H Apple απέλυσε υπάλληλο οργανωτή του #AppleToo movement

H program manager Janeke Parrish απολύθηκε μετά από διαγραφή αρχείων και εφαρμογών από το εταιρικό κινητό της.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του The Verge, η Apple έχει ξεκινήσει να ψάχνει ποιοι υπαλληλοι διαρρέουν εσωτερικά memos και πληροφορίες του τεχνολογικού κολοσσού, στα media. H απόλυση της Janeke Parish είναι ενδεικτική της αποφασιστικότητας με την οποία προτίθεται να αντιμετωπίσει το δικό της #metoo η εταιρεία, καθώς η Parrish ήταν βασική στην οργάνωση του κινήματος.

 

 

Το #AppleToo είναι ένα site όπου εργαζόμενοι της Apple μπορούν να ποστάρουν τις εμπειρίες τους από το εργασιακό περιβάλλον. Από σεξουαλικές παρενοχλήσεις και ρατσιστικές διακρίσεις, μέχρι μισθολογικές ανισότητες και κάθε είδους αυθαιρεσίες, όλα μπορούν να καταγγελθούν στον εν λόγω ιστότοπο που έχει αναλάβει να βγάλει όλα τα άπλυτα της Apple στη φόρα. H Parrish με δήλωσή της στο NPR κατήγγειλε ότι η απόλυσή της ήταν καθαρά εκδικητική και αυθαίρετη καθώς σχετίζεται με τον ρόλο της στο κίνημα.

 

 

Δεν είναι η πρώτη φορά που κάποιος υπάλληλος της Apple βλέπει την πόρτα της εξόδου από την εταιρεία και η περίπτωση της Parrish απλά επιβεβαιώνει ένα μοτίβο προσέγγισης, εκφοβισμού και τελικά απόλυσης για όποιον τολμήσει να μιλήσει. Η απόλυση της Parrish έρχεται λίγους μήνες μετά από μία ακόμα απόλυση γυναίκας ανώτερου στελέχους της εταιρείας. 

Είχε προηγηθεί αυτή της Ashley Gjøvik, με θέση senior program manager, μετά από τις καταγγελίες που έκανε για θέματα παραβίασης ιδιωτικότητας, ασφάλειας στο περιβάλλον εργασίας και παρενόχλησης. Επίσημα απολύθηκε για παραβίαση της συμφωνίας εχεμύθειας που έχει υπογράψει με την εταιρεία.Παράλληλα καταγγέλεται ότι το memo που έχει στείλει ο ισχυρός άντρας της Apple, Tim Cook, αντιβαίνει την εργατική νομοθεσία η οποία δεν εξασφαλίζει καμία εμπιστευτικότητα όταν αυτή παραβιάζεται. 

 

 

Από την πλευρά της η Apple, μέσω του εκπροσώπου της Josh Rosenstock, υποστήριξε πως λαμβάνει πολύ σοβαρά κάθε καταγγελία κακής συμπεριφοράς που πέφτει στην αντίληψή της και την ερευνά διεξοδικά. Από σεβασμό στην ιδιωτικότητα όσων εμπλέκονται, αρνήθηκε να σχολιάσει συγκεκριμένες καταγγελίες και πρόσωπα και αυτό μάλλον προμηνύει ότι έρχονται ακόμα πιο δύσκολες ώρες για την εταιρεία από το  #AppleToo.   

 

   



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved