H NASA πέτυχε με laser τον καθρέπτη που είχαν τοποθετήσει στη Σελήνη

Μετά από χρόνια προσπαθειών.

Η Nasa κατάφερε κάτι το αδιανόητο. Εδώ φαίνεται η ακρίβεια και η τεχνολογία της ξεκάθαρα

Την τελευταία δεκαετία, επιστήμονες της NASA είχαν προσπαθήσει δεκάδες φορές να στείλουν μία δέσμη λέιζερ από την Γη στη γειτονιά της Σελήνης, πασχίζοντας να πετύχουν ένα μικροσκοπικό καθρέφτη που δεν ξεπερνά σε μέγεθος ένα μικρό βιβλίο, σε απόσταση 385.000 χιλιομέτρων.

Αυτό είναι ένα θαύμα της επιστήμης και συγκεκριμένα της Nasa. Ποιος άλλος θα μπορούσε να κάνει κάτι τέτοιο;

 

 
 

Πριν από λίγες ημέρες, στις 10 Αυγούστου, ανακοίνωσαν πως τα κατάφεραν για πρώτη φορά, αφού πέτυχαν τον μικροσκοπικό και μακρινό στόχο τους με ένα πανίσχυρο λέιζερ, λαμβάνοντας πίσω μερικά φωτόνια, σε ένα πείραμα που θα μπορούσε να εμβαθύνει σημαντικά τα πειράματα για την μελέτη της φυσικής του Διαστήματος.

 

 

Τώρα είναι πιο εύκολο για τους επιστήμονες να ξεδιαλύνουν κάποια πράγματα σχετικά με τους φυσικούς νόμους που επικρατούν κοντά στη Σελήνη.

 

 
 

Το κάτοπτρο που είχαν στοχεύσει οι επιστήμονες, βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τον δορυφόρο της Γης, στο διαστημικό σκάφος Lunar Reconnaissance Orbiter (LRO), που από το 2009 μελετά από ψηλά την Σελήνη.

Για μία δεκαετία η Nasa πάλευε να το πετύχει και τελικά τα κατάφερε.

 

 
 

Σε παλιότερες επανδρωμένες αποστολές, αστροναύτες είχαν τοποθετήσει παρόμοιους ανακλαστήρες πάνω στην επιφάνεια του φεγγαριού, και οι επιστήμονες ήθελαν να συγκρίνουν την ισχύ του σήματος που θα επέστρεφε από τον νεότερο ανακλαστήρα με το ολοένα και πιο αδύναμο σήμα που φτάνει από τα κάτοπτρα της Σελήνης, (δυσκολεύοντάς τους να κάνουν μετρήσεις).

Δες εδώ εικόνες από το πείραμα:



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved