Η Κίνα είναι έτοιμη να κατασκευάσει τον πρώτο «πράσινο» πυρηνικό αντιδραστήρα

Οι εξελίξεις είναι ραγδαίες για την υπερδύναμη της Ασίας.

Όπως όλοι γνωρίζουμε από τις τρομακτικές εικόνες του Τσέρνομπιλ η πυρηνική ενέργεια δεν είναι ότι καλύτερο αν διοχετευτεί στη φύση και στον έξω κόσμο. Αυτό θέλει να το αλλάξει η Κίνα με το να κατασκευάσει έναν πυρηνικό αντιδραστήρα που θα είναι φιλικός προς το περιβάλλον.

Μπορεί αυτό να μας ακούγεται εντελώς τρελό αλλά οι Κινέζοι μάλλον το κατάφεραν να το υλοποιήσουν.

 

 

Η πυρηνική ενέργεια στην πραγματικότητα θεωρείται καθαρότερη από τις παραδοσιακές μορφές ενέργειας που βασίζονται σε ορυκτά καύσιμα. Από την άλλη οι συνέπειες της στη φύση είναι τρομακτικές αν κάτι πάει στραβά.

Ωστόσο οι τρομακτικές εικόνες που έχουμε δει από καταστροφή πυρηνικών αντιδραστήρων, έχουν σχηματίσει μία ζοφερή εικόνα στο μυαλό μας. Επιστήμονες από την Κίνα ελπίζουν να το αλλάξουν αυτό, κατασκευάζοντας έναν “καθαρό” πυρηνικό αντιδραστήρα.

 

 
 

Ποια είναι όμως η διαφορά αυτού του «πράσινου» αντιδραστήρα που θα τον κάνει πιο ασφαλή από τους υπόλοιπους;

Η διαφορά αυτού του αντιδραστήρα είναι πως θα χρησιμοποιεί υγρό θόριο αντί για ουράνιο. Αυτό από μόνο του, σύμφωνα πάντα με τους επιστήμονες, είναι μία γιγαντιαία διαφοροποίηση.

 

 
 

Επιπλέον, δε θα χρησιμοποιεί ράβδους καυσίμου που θα περιέχουν το ραδιενεργό υλικό, αλλά αντιδραστήρα τηγμένου άλατος. Το θόριο θα διαλύεται στο υγρό πριν σταλθεί στο θάλαμο. Εκεί, σε θερμοκρασίες που ξεπερνούν τους 600 βαθμούς Κελσίου, τα άτομα του θορίου θα μετατρέποντας σε ουράνιο-233, ένα ισότοπο του ουρανίου που μπορεί να διασπαστεί και να απελευθερώσει ενέργεια και νετρόνια, δημιουργώντας την πυρηνική σχάση.

πηγή

Δες εδώ για να διαβάσεις περισσότερες λεπτομέρειες:



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved