Η Κίνα ξεπερνάει τη Google με έναν κβαντικό υπερυπολογιστή 66 qubits

Σε λίγα χρόνια η Κίνα θα είναι η κορυφή της τεχνολογίας.

Γνωρίζουμε πως η Κίνα έχει πολλές πρωτιές σε αυτόν τον κόσμο. Σίγουρα σε μέγεθος και σε πληθυσμό. Από την άλλη η τεχνολογία της είναι πρωτοποριακή και σιγά σιγά εξελίσσεται σε τρομερή υπερδύναμη.

Δες πως μοιάζει ο κβαντικός υπολογιστής των Κινέζων:

 

 

Πέρασε ένας χρόνος από τότε που η Google δημοσίευσε την εργασία της στο επιστημονικό περιοδικό Nature για να αποδείξει πως κατάφερε να επιτύχει την περίφημη Κβαντική Υπεροχή (Quantum Supremacy) με τον κβαντικό υπολογιστή Sycamore (53-qubits), αλλά τώρα η Κίνα απαντά με μια απίστευτη επίδοση που κάνει το επίτευγμα της Google να μοιάζει ευτελές.

Τώρα πλέον η Κίνα έχει ξεπεράσει ακόμη και τη Google.

 

 
 

Άλλο ένα ρεκόρ έσπασε στο χώρο των κβαντικών υπολογισμών, αφού ερευνητές στην Κίνα αποκάλυψαν τον Zuchongzhi, έναν επεξεργαστή 66 qubit, ο οποίος είναι το ισχυρότερο υπολογιστικό μηχάνημα που έχουμε δει μέχρι σήμερα. Οι επιδόσεις του είναι αναμφίβολα εντυπωσιακές.

Μπορεί να λύσει ένα απίστευτο πρόβλημα, το οποίο ένας κανονικός υπολογιστής χρειάζεται 2 εκατομμύρια χρόνια για να το λύσει, μέσα σε 200 δευτερόλεπτα.

 

 
 

Ο υπολογιστής τους κατάφερε να ολοκληρώσει μία δοκιμή κβαντικού benchmark σε 70 λεπτά, τη στιγμή που ο ισχυρότερος συμβατικός υπερυπολογιστής του κόσμου (μη κβαντικός) θα χρειαζόταν περίπου 8 χρόνια για να ολοκληρώσει τους ίδιους υπολογισμούς.

Το πρόβλημα που κλήθηκε να λύσει το Zuchongzhi ήταν 100 με 1.000 φορές πιο δύσκολο από εκείνο που είχε κληθεί να λύσει ο κβαντικός υπολογιστής Google Sycamore των 54 qubit και αποδεικνύει την τεράστια υπολογιστική διαφορά που επιφέρει κάθε επιπλέον qubit.

πηγή

Δες εδώ για να δεις τι μπορεί να κάνει αυτός ο υπερυπολογιστής:©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved