Αυτές οι πύλες υπόσχονται να κάνουν πραγματικότητα τις τηλεμεταφορές

Θυμίζουν τις πύλες που είδαμε στο Stargate του Dr Strange και έχουν τη δυνατότητα να μας «μεταφέρουν» σε διάφορες ευρωπαϊκές πόλεις.

Εδώ και λίγες μέρες οι κάτοικοι της πρωτεύουσας της Λιθουανίας, του Βίλνιους, έχουν τη δυνατότητα να «ταξιδέψουν» νοητά στην πολωνική πόλη Λούμπλιν. Με το νοητά εννοούμε ότι έχει τοποθετηθεί μια μεγάλης επιφάνειας στρογγυλή οθόνη με κάμερα σε μια κεντρική πλατεία στην οποία προβάλλεται η εικόνα μιας πλατείας στο Λούμπλιν σε πραγματικό χρόνο. Δηλαδή αν δυο άνθρωποι είναι μπροστά και από τα δύο “portal” μπορούν να αλληλεπιδράσουν. 

 

 

Η ιδέα δεν είναι καινούργια και το συγκεκριμένο project δουλεύεται εδώ και μια πενταετία, όμως η πανδημία επιτάχυνε τις διαδικασίες. Η απαγόρευση των μετακινήσεων, ειδικά των ταξιδιών σε άλλη χώρα έχει γεννήσει την ανάγκη για εναλλακτικές μορφές επαφής με τον έξω κόσμο. Τα portals αυτά, τα οποία μπήκαν με μέριμνα των δημοτικών αρχών των δύο πόλεων φέρνουν και πάλι σε επαφή τους κατοίκους των παρά τα 600 χιλιόμετρα που τους χωρίζουν.

Ο σχεδιαστής των portals, Benediktas Gylys, ανέφερε πως εμπνεύστηκε το στρογγυλό σχήμα της οθόνης από την επιστημονική φαντασία και το σχήμα του κύκλου του χρόνου. Η πανδημία έφερε και πάλι στο προσκήνιο την εσωστρέφεια, την καχυποψία και τα κλειστά σύνορα και η επικοινωνία μέσω αυτών των portal υπερπηδά τα εμπόδια που έχουν τεθεί, κλείνοντας για πρώτη φορά τα ανοιχτά εσωτερικά σύνορα της Ευρώπης.

 

 

Πολύ σύντομα τα portals θα μπουν και σε άλλες ευρωπαϊκές πόλεις, μεγάλες και μικρές φτιάχνοντας ένα πλέγμα επικοινωνίας που φιλοδοξεί να γίνει μια εξέλιξη των φίλων που αλληλογραφούν. Χιλιάδες άνθρωποι θα έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν άγνωστους, να κρατήσουν επαφή, να δίνουν ραντεβού στα portals και να προετοιμάσουν το έδαφος για να κάνουμε και πάλι απεριόριστα ταξίδια στην Ευρώπη. 



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved