Το Airweave είναι το στρώμα του μέλλοντος κι έχει θαλασσινά γονίδια

Ένας Ιάπωνας μηχανικός έρχεται να συμφιλιώσει όλα τα ζευγάρια που τσακώνονται για το τέλειο στρώμα.

Από όλα τα μικροπροβλήματα που κατα καιρούς αποτελούν αιτία προστριβής για ένα ζευγάρι, το στρώμα είναι ίσως το πιο ακανθώδες. Όλα τα άλλα είναι κυρίως προβλήματα συμπεριφοράς και λύνονται σχετικά εύκολα με συζήτηση και κατανόηση, όμως το στρώμα είναι ένα τεράστιο ζήτημα στο κεφάλαιο της ζωής που λέγεται συγκατοίκηση. 

Το πρώτο είναι το οικονομικό, το στρώμα είναι μια ακριβή αγορά κι αν δεν είναι ακριβή, τότε συνήθως δεν είναι καλό το στρώμα. Το στερεότυπο της σχέσης θέλει τις γυναίκες να ενδιαφέρονται περισσότερο για την ποιότητα του στρώματος μάλλον επιβεβαιώνεται. Ο άντρας προτιμά να δώσει αυτά τα λεφτά για να πάρει μια μεγαλύτερη τηλεόραση κι ας κοιμάται ακόμα στο φοιτητικό του στρώμα με τα ελατήρια που εξέχουν απειλητικά. Νομοτελειακά έρχεται η στιγμή του συμβιβασμού και ο άντρας συναινεί (όχι πάντα με την απειλή του χωρισμού) και ένα ποιοτικό στρώμα έρχεται στη ζωή του ζευγαριού. Ακόμα και τότε ένας νέος κύκλος προστριβών και συζητήσεων ξεκινάει. Πόσο σκληρό ή μαλακό πρέπει να είναι; Ποια υλικά γεμίσματος είναι τα καλύτερα; Ένα στρώμα που κοστίζει όσο η μισή οικοσκευή αξίζει τελικά τα λεφτά του;

Όλα αυτά τα ερωτήματα και ακόμα περισσότερα έρχεται να απαντήσει ο Motokumi Takaoka, ιδιοκτήτης της Airweave. Μετά τις σπουδές του στο Stanford αποφάσισε να ασχοληθεί με την οικογενειακή επιχείρηση κατασκευής διχτυών για ψάρεμα. Τότε κατάλαβε ότι η ίνες ρητίνης που χρησιμοποιούνται στα δίχτυα έχουν τις κατάλληλες μηχανικές ιδιότητες για την κατασκευή ενός στρώματος. Εκ πρώτης όψης μοιάζει με ένα τεράστιο σφουγγάρι ή μια τεράστια μάζα από λαστιχάκια, αλλά κρύβει πολλή έρευνα και μελέτη.

Αρχικά δεν είναι ένα ενιαίο και μονοκόμματο στρώμα. Αποτελείται από τρία κομμάτια τα οποία μπαίνουν στη σειρά. Χονδρικά το πάνω μέρος στηρίζει το κεφάλι, το δεύτερο τον κορμό και το τρίτο τα πόδια. Η διαφορετική πυκνότητα στις ίνες δίνει και διαφορετική σκληρότητα στα τρία αυτά κομμάτια. Έτσι λαμβάνονται υπόψη οι διαφορετικές ανάγκες υποστήριξης κάθε μέρους του σώματος χωρίς συμβιβασμούς στη σκληρότητα. 

Οι πραγματικές καινοτομίες όμως του Airweave είναι άλλες και πιο εντυπωσιακές. Η δομή του που μοιάζει με σφουγγάρι επιτρέπει στο στρώμα να είναι πλήρως αεριζόμενο και αναπνέον. Το πρώτο προσόν αυτή της κατασκευής είναι ότι είναι πλένεται πολύ εύκολα με νερό και έτσι δεν θυμίζει σε τίποτα τα θλιβερά στρώματα που είναι τεράστιες εστίες κάθε είδους μικροοργανισμού. Ο αέρας που κυκλοφορεί ανάμεσα δημιουργεί ένα πιο ευχάριστο περιβάλλον, ειδικά αν ο αέρας που κυκλοφορεί στο σπίτι είναι κλιματιζόμενος, λειτουργεί και συμπληρωματικά ως μία ακόμα μονάδα κλιματισμού. 

Σε ό,τι αφορά τις μηχανικές του ιδιότητες, αυτό που κάνει μοναδικό αυτό το στρώμα είναι η απορρόφηση των κραδασμών. Οι χιλιάδες πλαστικές ίνες λειτουργούν σαν μικρά αμορτισέρ προς όλες τις κατευθύνσεις. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα η όποια διαφοροποίηση στην πίεση που εφαρμόζεται σε ένα συγκεκριμένο τμήμα του στρώματος να μην μεταφέρεται παραδίπλα. Τι σημαίνει αυτό σε απλά λόγια; Αν σηκωθείς το βράδυ για να πιεις ένα ποτήρι νερό, αυτή που κοιμάται πλάι σου δεν θα νιώσει καμία ταλάντωση στο στρώμα και δεν θα ξυπνήσει, όσο ελαφριά κι αν κοιμάται.

Στα προσόντα της πλήρους απορρόφησης κραδασμών συγκαταλέγεται και η υπόσχεση για έναν ξεκούραστο ύπνο. Σε αντίθεση με την κοινή πεποίθηση, κατά τη διάρκεια του ύπνου το σώμα δεν ξεκουράζεται τελείως. Οι μύες καταβάλουν αρκετή προσπάθεια να κρατήσουν το σώμα σε μία άνετη στάση και η κίνηση του σώματος πάνω σε ένα άβολο στρώμα κουράζει στο στρώμα.

Τώρα το ερώτημα είναι αν αξίζει να δώσεις τα 1800 δολάρια που κοστίζει το Airweave. Είναι αναμφισβήτητα ένα πολύ ακριβό στρώμα, όμως πρέπει να ζυγίσεις τα εξής δεδομένα. Πέρα από τον προφανή στόχο της ενδοοικογενειακής ειρήνης που θα κατακτήσεις εύκολα. Πάνω στο στρώμα περνάς το ⅓ του 24ώρου σου. Τώρα με την πανδημία πιθανότατα πολύ παραπάνω, καθώς έχει μετατραπεί σε home office για χιλιάδες εργαζόμενους. Μήπως αξίζει τελικά να δώσεις περισσότερα χρήματα για ένα ποιοτικό στρώμα από ότι για μια τηλεόραση μισό στρέμμα; 



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved