Ανακάλυψε τον απέραντο χρωματιστό κόσμο που θα σε «ξεκολλήσει» από την καθημερινότητα

Ποιος είπε ότι το «Animal Crossing: New Horizons» είναι ένα συνηθισμένο videogame;

Οι ιδιαίτεροι καιροί στους οποίους ζούμε, γεμάτοι καραντίνες και lockdown, υποχρεώσεις και ανεξάντλητους ρυθμούς εργασίας, ουσιαστικά δεν μας αφήνουν ποτέ να ηρεμήσουμε. Και αν πριν πήγαινες μια βόλτα ή ένα σινεμά για να ξεσκάσεις, πλέον ήρθε και ο κορονοϊός και τα άλλαξε όλα, με αποτέλεσμα να περνάς το μεγαλύτερο διάστημα της μέρας κλεισμένος στο σπίτι. Εκεί που όλα έμοιαζαν θολά και κόντευες να τρελαθείς από την κλεισούρα, έφτασε ουρανοκατέβατα ένα videogame για να δώσει μια «όαση χαράς» σπάζοντας τη ρουτίνα, δίνοντας ταυτόχρονα μια έξτρα ζωντάνια στην ιδιαίτερη καθημερινότητά μας. Προσοχή όμως, δεν μιλάμε για ένα βιντεο-παιχνίδι που θα εντυπωσιαστείς με την υπόθεση και τα τρομακτικά γραφικά, αλλά για μια καθημερινή συνήθεια που κόλλησε στη ζωή ακόμα και εκείνων που δεν δηλώνουν gamers.

Το «Animal Crossing: New Horizons» βλέπεις δεν είναι σαν τα υπόλοιπα videogames που έχεις συνηθίσει. Δεν έχει σκοτωμούς, βία και σκοτεινά μονοπάτια, αλλά ένα χρωματιστό κόσμο που καλείσαι να τον δημιουργείς όπως εσύ επιθυμείς. Ένα νησί μακριά από την τρέλα της πόλης, τα δάνεια και την εφορία, όπου μοναδικός σου στόχος είναι να «γεννήσεις» μια καλαίσθητη και αφελή πραγματικότητα γεμάτη αθώο χιούμορ, ζεστασιά, βγαλμένη από το καλύτερο κομμάτι της ψυχής σου.

 

 

Στον κόσμο του New Horizons

Εδώ δεν έχεις τις ανησυχίες της καθημερινότητας. Είναι σαν κάποιος να σε παίρνει από το χέρι και σαν τον Tom Hanks να σε πετάει σε ένα νησί χωρίς όμως τις δυσκολίες που βίωσε ο ναυαγός. Η αποστολή σου; Η δημιουργία ενός νέου σπιτικού και μιας νέας κοινότητας. Δεν τίθεται θέμα επιβίωσης, αλλά ποιότητας ζωής. Μπορείς να ψαρεύεις, να μαζεύεις έντομα ή να κατασκευάζεις όλων των ειδών τα αντικείμενα. Από έπιπλα και εργαλεία, μέχρι φάρμακα και δολώματα για ψάρεμα. Επίσης μπορείς και να δανείζεσαι από την τράπεζα -ή μάλλον από το Racoon - χωρίς ωστόσο να έχεις τον φόβο των deadlines.

 

ANIMAL

 

Εδώ οφείλουμε να πούμε ότι προκειμένου να φτιάξεις την κοινότητα και όσες επιλογές επιθυμείς, χρειάζεται να γνωρίζει ο παίκτης σου και το πώς γίνονται αυτά τα υλικά. Αν υπάρχει κάτι στο οποίο αξίζει να σταθούμε είναι ότι το παιχνίδι καταφέρνει να μην σου προκαλέσει κορεσμό, καθώς κάθε μεταβολή στην καθημερινότητα -η κατασκευή για παράδειγμα ενός σπιτιού δεν θα χτιστεί μέσα σε μόλις λίγα λεπτά καθώς απαιτείται μία ολόκληρη μέρα- επομένως χρειάζεται ένα εύλογο διάστημα για να προκύψει κάποια αλλαγή. Ίσως αυτό είναι το μεγάλο κατόρθωμα του «New Horizons», καθώς το γεγονός το ότι παίζεται σε real time (το ότι είναι 12 το μεσημέρι στην πραγματική ζωή, είναι 12 μ. και στο παιχνίδι) καταφέρνει να σου δώσει τον χρόνο να σκεφτείς τις επιλογές σου, να αποκτήσεις μια καθημερινή απασχόληση που σε κάνει να ξεχνιέσαι από τη ρουτίνα αλλά κυρίως να αποφύγεις το «burnout» του videogaming.

 

 

Είναι σαν την κανονική ζωή χωρίς τους όρους τους οποίους έχουμε μάθει να ζούμε. Εδώ δεν υπάρχει ο νόμος της ζούγκλας, αλλά μια ευνοϊκή καπιταλιστική πραγματικότητα. Το παιχνίδι είναι σαν την ανθρώπινη εξέλιξη, κάθε μέρα ανεβαίνεις επίπεδο και κάνεις κάτι διαφορετικό, την ώρα που χαίρεσαι τη σταδιακή βελτίωση του τόπου σου. Όταν ανάλαβες το νησί, ήταν μια ερημωμένη πραγματικότητα, με το πέρασμα του χρόνου γεμίζει με ζωή και άλλες προσωπικότητες, αξίες και αγαθά. Βέβαια μπορείς να επισκέπτεσαι και άλλα νησιά προκειμένου να μιλήσεις με φίλους ή να συλλέξεις υλικά τα οποία χρειάζεσαι, ωστόσο το ακριβό εισιτήριο μάλλον θα σε αποτρέψει από το να το κάνεις σε καθημερινή βάση. Παράλληλα είναι ευνοϊκό να παίζεις σε καθημερινή βάση και με τους δικούς σου ανθρώπους ανεξαρτήτως ηλικίας, τεστάροντας το αν μπορείτε να επιβιώσετε εκτός από το ίδιο σπίτι και σε μια νέα virtual πραγματικότητα.

 

 

Το «Animal Crossing: New Horizons» θα μπορούσε να είναι ο καθρέπτης μιας όμορφης και αθώας κοινωνίας στην οποία όλοι θα ήμασταν ευτυχισμένοι. Χωρίς ίχνος βίας, με διάθεση για ανάπτυξη και τελικώς καμάρι για το τελικό αποτέλεσμα της κοινότητας, δεν έχει κερδίσει άδικα τις κορυφαίες κριτικές από τον περασμένο Μάρτιο που βγήκε στην αγορά. Η real time πραγματικότητα λειτουργεί με ευφυΐα και καταφέρνει να μην σε αποπροσανατολίζει, αλλά η μεγάλη του μαγκιά δεν είναι μόνο ότι κατάφερε να κάνει πολύ κόσμο να το αγαπήσει –εδώ celebrities όπως η Captain Marvel, Brie Larson, o Frodo Baggins, Elijah Wood και ο «σκληρός» Danny Trejo δηλώνουν fan του παιχνιδιού- αλλά κυρίως να μαζέψει και τους μη μυημένους στο videogaming κοντά στην οθόνη.

Υπάρχει κάποιο άλλο videogame που μπορεί να το περηφανεύεται αυτό;

 

 

To «Animal Crossing: New Horizons» κυκλοφορεί στο Nintendo Switch και Nintendo Switch Lite.

 5 SHARES