Η μάχη του διαστήματος

Ο ανταγωνισμός για το ποιος θα κατακτήσει τα άστρα είναι σκληρός.

Οφείλουμε να ξεκινήσουμε αυτό το κείμενο με τον Elon Musk. Είναι ο Iron Man της εποχής μας και κανείς δεν μπορεί να το αμφισβητήσει αυτό. Εξαιρετικά φιλόδοξος, τολμηρός και ατρόμητος, αφού δεν τον νοιάζει να αποτύχει. Αυτό δεν σημαίνει βέβαια πως δεν έχει και τα θέματά του. Πρόσφατα προκάλεσε με ένα τουίτ του γράφοντας πως οι ΗΠΑ θα κάνουν πραξικόπημα όπου θέλουν. Ήρεμα, Elon. Στο θέμα μας: Αν κάποιος επιζητά την εξέλιξη, γνωρίζει πως η αποτυχία θα γίνει φίλη του μέχρι να την προσπεράσει και αυτή σαν ένα απλό εμπόδιο. Ας αφήσουμε την Tesla στην άκρη και ας επικεντρωθούμε στην Space X. O Elon έχει σκοπό εκτός από τους δρόμους να κατακτήσει και το διάστημα.
 
 
Πριν λίγο καιρό, ολόκληρος ο πλανήτης περίμενε την εκτόξευση του Crew Dragon, την πρώτη επανδρωμένη πτήση προς τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό από τις ΗΠΑ εδώ και εννέα χρόνια. Η NASA εμπιστεύθηκε την δική του εταιρεία για την αποστολή αυτή, κάτι που σημαίνει πολλά για το μέλλον της ανθρωπότητας. Εξηγούμε γιατί: Το όνειρο του Elon Musk διασπάται σε δύο μέρη: Να στείλει αστροναύτη στον Άρη και να δημιουργήσει την πρώτη ανθρώπινη κατοικία στον ίδιο πλανήτη. Ποιος μπορεί να τον αμφισβητήσει;
 
 
 
O Musk, όμως, δεν είναι ο μόνος που έχει όνειρα. Ο ανταγωνισμός είναι μεγάλος αφού οι επιχειρηματίες γνωρίζουν πολύ καλά πως στο διάστημα κρύβεται το μέλλον της ανθρωπότητας, άρα και τα χρήματα. Άλλη μία εταιρεία που συνεργάζεται η Nasa είναι η Virgin Galactic του Richard Branson και το τελευταίο deal μεταξύ των δύο έχει να κάνει με τα ταξίδια αστροναυτών στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό για εμπορικούς σκοπούς. Με λίγα λόγια μιλάμε για τον πιο επικερδή τουρισμό των τελευταίων ετών. Πλούσιοι πελάτες θα ταξιδεύουν στο διάστημα όπως ταξίδευαν σε κάποιο εξωτικό νησί. Και μιας και μιλήσαμε για τουρισμό. Πώς θα σου φαινόταν αν έβλεπες γιγάντια μπαλόνια να αιωρούνται πάνω από τη Γη;
 
 
 
Από τη νέα χρονιά θα ξεκινήσουν οι δοκιμαστικές πτήσεις γιγάντιων μπαλονιών στην στρατόσφαιρα από την Space Persective. Αν όλα πάνε βάση σχεδίου, τότε οι διαστημικοί τουρίστες θα έχουν μία ακόμη επιλογή για να δουν τον πλανήτη μας από ψηλά και γιατί όχι, να πειστούν πως όντως δεν είναι επίπεδος. Η κάψουλα σε σχήμα μπαλονιού ονομάζεται Spaceship Neptune και υπόσχεται πως θα προσφέρει μία εμπειρία διαφορετική από τις άλλες. «Θέλουμε να αλλάξουμε τον τρόπο πρόσβασης των ανθρώπων στο διάστημα» δήλωσε μεταξύ άλλων η ιδρυτής της Space Perspective, Jane Poynter.
 
Η μάχη για την κατάκτηση του διαστήματος από τις ιδιωτικές εταιρείες έχει ξεκινήσει. Ο ανταγωνισμός είναι μεγάλος, όπως ακριβώς μεγάλο είναι και το ενδιαφέρον μας.
 


©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved