Η συσκευή που εντοπίζει αν το ποτό σου είναι νοθευμένο

Για να μην ξυπνάς με πονοκέφαλο και να μην ρισκάρεις γενικότερα τη ζωή σου για ένα ποτό.

Ένα από τα πρώτα πράγματα που σκεφτόμαστε όταν πηγαίνουμε σε ένα καινούργιο μπαρ ή κλαμπ, είναι αν το ποτό που θα πιούμε είναι νοθευμένο ή πιο απλά, όπως συνηθίζουν να λένε οι περισσότεροι, «μπόμπα». Για το λόγο αυτό και για να έχουμε όλοι μας το κεφάλι μας ήσυχο, επιστήμονες από την Ελβετία δημιούργησαν την πρώτη φορητή συσκευή που σε συνδυασμό με το smartphone σου, μπορεί να ανιχνεύσει τα επίπεδα μεθανόλης στο αγαπημένο σου ποτό.

Συμβουλές για το hangover σου από τον Hunter S. Thompson

Η μεθανόλη είναι ένα βιομηχανικό προϊόν που χρησιμοποιείται για τη νόθευση των αλκοολούχων ποτών. Επίσης, είναι παράγωγο του πετρελαίου. Αν η νόθευση φτάσει το 50% του ποτού, τότε αποφέρει μεγάλα κέρδη σε αυτούς που το πουλούν και μεγάλα προβλήματα σε όσους το καταναλώνουν. Δεν τα ονομάζουν τυχαία «μπόμπες». Μέσα σε δύο χρόνια (2017-19), 1.888 άνθρωποι πέθαναν από νοθευμένα ποτά και κάπου εκεί μπορεί κανείς να καταλάβει τη σημασία αυτής της συσκευής.

 

Στο Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Ζυρίχης, με τη βοήθεια του Έλληνα καθηγητή Σωτήρη Πρατσίνη, κατασκεύασαν έναν αισθητήρα που απορροφά τα αέρια του ποτού και τα αναλύει άμεσα. Στη συνέχεια στέλνει τα αποτελέσματα στην εφαρμογή του κινητού. Με λίγα λόγια, από εδώ και πέρα θα ξυπνάς το πρωί χωρίς πονοκέφαλο και χωρίς να ρισκάρεις τη ζωή σου για ένα ποτό που βγήκες να απολαύσεις με τους φίλους σου. Μπορεί σύντομα να βρούμε αυτή τη συσκευή και στην Ελλάδα.5 SHARES