Τα ειδικά εφέ του «The Mandalorian» είναι η εξέλιξη που περίμενε το σινεμά

Ο κινηματογράφος αλλάζει, σκηνοθέτες και παραγωγοί τρίβουν τα χέρια τους.

Η σκοπιά του σκηνοθέτη μπορεί να μην είναι ιδιαίτερα γνωστή στο ευρύ κοινό ωστόσο δεν χρειάζεται και πυρηνική φυσική για να μάθεις τα βασικά της βήματα. Πέραν του cast και της ιστορίας που πρέπει να αφηγηθεί, ένας σκηνοθέτης ειδικά σε μια ταινία ακριβής παραγωγής πρέπει να βρει και σε ποιο μέρος του κόσμου θα πραγματοποιηθούν τα γυρίσματα του φιλμ, προσαρμόζοντας τις ανάγκες της ταινίας σε αυτά που του δίνει η εκάστοτε τοποθεσία.

Για παράδειγμα θα έλεγε κανείς ότι η σειρά «The Mandalorian» έχει γυριστεί σε κάποια έρημο, λόγω των χαοτικών τοπίων και background του σίριαλ, ή όπως συνηθίζεται οι ιδιαίτερες σκηνές δράσης να πραγματοποιούνται σε ένα ειδικά διαμορφωμένο στούντιο, με φόντο Green Screen το οποίο μέσω επεξεργασίας διαμορφώνεται όπως θέλει ο σκηνοθέτης.

 

 

Αρκετά βοηθητικό «γρανάζι» στο γύρισμα, που όμως αποτελεί τεράστια ενόχληση και δυσκολίες στους ηθοποιούς οι οποίοι πολλές φορές δεν ξέρουν πώς να κινηθούν.

Δες για παράδειγμα πώς γυρίστηκε το αγαπημένο μας Avengers της Marvel:

 

 

Παρόλα αυτά

Ο σκηνοθέτης της σειράς Jon Favreau (Iron Man) είπε να κάνει πέρα τις κλασικές τεχνικές και μεθόδους, τις μελέτες και αναζητήσεις τοποθεσιών που να εξυπηρετούν το γύρισμα και μαζί με το cast κλείστηκε στο στούντιο. Δίχως όμως το green screen, αλλά με μία εντελώς διαφορετική μέθοδο, έστησε ένα ολόκληρο σχεδόν virtual κόσμο γύρω από τους ηθοποιούς φέρνοντας παρουσιάζοντας ουσιαστικά στον κόσμο την νέα πραγματικότητα των ειδικών εφέ.

Με τη νέα αυτή τεχνική και μέθοδο των εφέ, ο ηθοποιός δεν χρειάζεται να μαντεύει πώς να κινείται πάνω στο green screen αλλά βλέπει ακριβώς πού βρίσκεται, σαν να ήταν όντως σε έναν ξένο πλανήτη. Μπορεί κάτι τέτοιο να ακούγεται αρκετά ακριβό σαν εξοπλισμός και τεχνολογία, ωστόσο αν σκεφτεί κανείς το πόσα ταξίδια θα γλιτώνει η εκάστοτε παραγωγή, καθώς θα περιορίζεται σημαντικά η ανάγκη για γυρίσματα σε διάφορες τοποθεσίες τότε μπορούμε κάλλιστα να μιλάμε για μια νέα εποχή τόσο στο γύρισμα ταινιών ή σειρών όσο και του CGI. Αν σκεφτούμε το πόσο αληθινοί ήταν οι πλανήτες αλλά και ο αγαπημένος μας Baby Yoda, τότε κάτι δούλεψε πολύ σωστά για λογαριασμό του Mandalorian, ο οποίος ετοιμάζεται να επιστρέψει με δεύτερη σεζόν στο τέλος του 2020.  

Μια ματιά στο βίντεο που κυκλοφόρησε η Industrial Light & Magic της Lucasfilm δημοσίευσε ένα βίντεο από τα γυρίσματα, μας δείχνει την πρωτοποριακή τεχνική που χρησιμοποιήθηκε στη σειρά:

 

 


©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved