Πώς η Κίνα εκπαιδεύεται με Τεχνητή Νοημοσύνη

Η Κίνα έχει ήδη ξεκινήσει ένα τεράστιο πείραμα στην εκπαίδευση με μέσα Τεχνητής Νοημοσύνης και γεννάει σημαντικά διλήμματα.

Το ονομάζουν «Intelligent Education» και έχει μπει σε όλα τα σχολεία της Κίνας. Πλέον οι μαθητές μπορούν να διδαχθούν με τη βοήθεια του Artificial Intelligence, μπροστά από μία οθόνη, χωρίς τη βοήθεια δασκάλου.

Κι αυτό τους κάνει καλύτερους, όπως υποστηρίζει το brand που έχει μπει στα σχολεία, γιατί η Τεχνητή Νοημοσύνη και οι εταιρίες που κατασκευάζουν τα συγκεκριμένα εκπαιδευτικά προγράμματα ξέρουν τις ανάγκες του κάθε μαθητή ξεχωριστά.

Οι κινεζικές εταιρίες των δισεκατομμυρίων δολαρίων σχεδιάζουν τώρα να εξάγουν το προϊόν τους κι εκτός Κίνας, σε Ευρώπη και Αμερική.

Υπάρχουν παραδείγματα όπου η Τεχνητή Νοημοσύνη έσωσε ολόκληρες ζωές μαθητών.

Ο μαθητής Ζου Χι ήταν από πάντα κακός στα μαθηματικά μετά όμως που μία εταιρία με το όνομα Squirrel AI μπήκε στο σχολείο του, στην περιοχή της Χανγκζού, άρχισε να κάνει ιδιαίτερα μαθήματα με τον υπολογιστή του μέσα στο ίδιο το σχολείο. Ο αλγόριθμος που φτιάχτηκε για τον Ζου Χι ήταν εντελώς στα μέτρα του παιδιού και στο τέλος του εξαμήνου οι βαθμοί του ανέβηκαν σχεδόν 20%.

 

Όπως μας λέει ο ίδιος ο μαθητής, «νόμιζα πως τα μαθηματικά ήταν εφιάλτης αλλά τώρα με τον υπολογιστή μου και το πρόγραμμα που μου έδωσαν μπορώ να καταλάβω καλύτερα».

Οι τάξεις τους είναι γεμάτες με οθόνες και δεν ακούς την παραμικρή φασαρία. Μαθητές και καθηγητής, όλοι κοιτάνε τις οθόνες των laptop τους. Τα πάντα είναι αποστειρωμένα και υπολογισμένα. Ο κάθε αλγόριθμος λειτουργεί άψογα για τον κάθε μαθητή ξεχωριστά, κι αυτό μετά από τα προσωπικά τεστ που διεξάγει η εταιρία Squirrel μέσω του software.

Πλέον η Κίνα είναι η πρώτη υπερδύναμη στην Τεχνητή Νοημοσύνη που διδάσκει στα σχολεία της. Οι εταιρίες που εκμεταλλεύονται την έκρηξη της ζήτησης είναι πολλές. Η Squirrel ΑΙ είναι ίσως η μεγαλύτερη. Πλέον στις τάξεις των σχολείων της Κίνας χρησιμοποιείται το Class Care System, ένα σύστημα από υπολογιστές και κάμερες που μπορούν καθημερινά να αναγνωρίσουν διαμέσου ενός αλγόριθμου σε συνδυασμό με το σκανάρισμα των προσώπων των μαθητών, τις ικανότητες των παιδιών για μάθηση.

Αυτό όμως ακούγεται λίγο τρομακτικό. Αυτό σημαίνει πως πλέον κανένας μαθητής δεν θα είναι ικανός να αποκοιμηθεί στη τάξη ή να επιδείξει ένα στεναχωρημένο πρόσωπο διότι αυτομάτως οι επιδόσεις του στο Class Care System θα πέσουν κατακόρυφα.

Οι μαθητές ελέγχονται από ένα κοινό dashboard όπου ο καθηγητής τσεκάρει, πάντα online, όλα τα γραπτά των μαθητών, τα οποία έχουν γίνει upload από τους ίδιους πριν από λίγα λεπτά. Η ησυxία στην αίθουσα είναι απίστευτη. Δεν ακούγεται κανένας παραδοσιακός ήχος σχολείου και τάξης μικρών παιδιών.

Ναι είναι αλήθεια, η Κίνα έχει ήδη επενδύσει 1 δισεκατομμύριο δολάρια στην Τεχνητή Νοημοσύνη της εκπαίδευσης. Είναι η πρώτη δύναμη στον συγκεκριμένο τομέα, ξεπερνώντας ακόμη και τις ΗΠΑ.

 

Είναι αυτό που λέμε πως το science fiction που μάθαμε στο σινεμά πλέον γίνεται πραγματικότητα.

Οι Κινέζοι, όπως και τα παιδιά τους, έχουν μπει για τα καλά στο παιχνίδι. Το επονομαζόμενο gaokao, όπως θα λέγαμε τις δικές τους «Πανελλήνιες εξετάσεις», είναι πλεόν ένας θεσμός που κάθε γονιός θα πληρώσει για να δει το παιδί να περνάει και να κάνει establish ένα καλό μέλλον στην αγορά εργασίας της Κίνας και όχι μόνο. Τα Artificial Intelligence Tutorials για το σπίτι πουλάνε σαν φρέσκο βούτυρο.

Ξεχάστε τα ιδιαίτερα που όλοι ξέραμε. Τέλος τα φροντιστήρια. Με ένα καλό Tutorial Τεχνητής Νοημοσύνης αγορασμένο από τους γονείς το παιδί μπορεί να περάσει πλέον με άνεση το gaokao, δηλαδή τις εξετάσεις για το πανεπιστήμιο.

Δες τι γράψαμε για την επανάσταση των ρομπότ.

Η Squirrel έχει ήδη κοινό ενός εκατομμυρίου μαθητών που αγοράζουν τα προϊόντα της. Αυτό ισοδυναμεί με ολόκληρο το εκπαιδευτικό σύστημα της Νέα Υόρκης! Ένα ποσοστό απίστευτα μεγάλο που δείχνει γιγαντιαία ανάπτυξη κάθε χρόνο.  

Από τη μία οι εταιρίες υψηλής τεχνολογίας μπορούν να κρατήσουν και να κεντρίσουν το ενδιαφέρον των παιδιών από την άλλη όμως μας προτείνουν ένα κάπως «αποπνικτικό» περιβάλλον χωρίς διέξοδο εναλλακτικής λύσης ή συμπεριφοράς.

Εδώ δεν πρόκειται να δεις δασκάλους να διδάσκουν, δεν πρόκειται να δεις καν τετράδια ή μολύβια πλέον. Το μόνο που ακούγεται είναι ο ήχος από τα πληκτρολόγια.

nsmittechnologyreviewaieducation0193 0

Εσείς θα θέλατε το παιδί σας να «σκανάρεται» καθημερινά από servers και κάμερες και να αναλύεται η διάθεση και το πρόσωπο του και στη συνέχεια να βαθμολογείται;

Το μότο της εταιρίας είναι: «Σε 3 ώρες καταλαβαίνουμε περισσότερα για τον μαθητή απ’ ότι οι δάσκαλοι τους μέσα σε τρία χρόνια».

Θέλει ώριμη σκέψη το πράγμα γιατί εδώ έχουμε να κάνουμε με ένα δίκοπο μαχαίρι, ένα δίλλημα υψίστης εκπαιδευτικής σημασίας. Ήδη οι ίδιες εταιρίες που κινούνται στην Κίνα είναι έτοιμες να μπουν στην αγορά της Ευρώπης και της Αμερικής…αλλά και στα σχολεία της.

983

Είναι τελικά η Τεχνητή Νοημοσύνη στην εκπαίδευση κάτι που το θέλουμε ή όχι; Από τη μία τραβάει το ενδιαφέρον των παιδιών γιατί τους «μιλάει» με μέσα πάνω κάτω γνωστά σε αυτά όπως είναι οι οθόνες και οι αλγόριθμοι που τσεκάρουν τις προσωπικές τους ανάγκες αλλά από την άλλη τα παιδιά αποκόπτονται από την βασική βάση της μάθησης που είναι η ίδια η ανθρώπινη επαφή.

Ίσως αυτό που πρέπει να γίνει είναι να υπάρξει η σωστή ισορροπία ανάμεσα στην τεχνολογία και στην παραδοσιακή σχέση δασκάλου-μαθητή.

Εμείς ελπίζουμε για το καλύτερο.

Δες το παρακάτω άλμπουμ για να καταλαβεις πως διδάσκονται πλέον οι μαθητές στην Κίνα:



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved