Είμαστε έτοιμοι για την επανάσταση στο editing του DNA;

Πλέον μπορείς να γίνεις «τρελός επιστήμονας» από το ίδιο σου το σπίτι.

Εκεί έξω σίγουρα θα έχεις συναντήσει τον τρελαμένο τεχνοκράτη που θέλει να μιλάει με ενθουσιασμό για τη ζωή που μεταμορφώνεται πέρα από κάθε αναγνώριση με την βοήθεια της τεχνολογίας. Φυσικά η Τεχνητή Νοημοσύνη παίζει τον πρώτο ρόλο αλλά πλέον έχουν μπει γερά στο παιχνίδι και τα BioTech παρακλάδια της.

Αυτοί λοιπόν οι άνθρωποι βλέπουν πλέον την ραγδαία εξέλιξη στην βιοτεχνολογία και στην τροποποίηση των γονιδίων με κάτι παραπάνω από ενθουσιασμό.

Η πρόοδος προκαλεί ζαλάδα και ιδιαίτερα η μέθοδος CRISPR

Μπορείς ακόμη και να αγοράσεις το δικό σου CRISPR kit έτσι απλά από το ίντερνετ και να κάνεις τα δικά σου «πειράματα» με βακτήρια που αντέχουν περισσότερο ή λιγότερο σε ορισμένες συνθήκες.

Ρώτα τον οποιονδήποτε βιολόγο και θα σου πει πως το CRISPR είναι ότι καλύτερο έχει να προσφέρει τώρα η βιοτεχνολογία. Μπορεί να φτιάξει καλύτερες σοδειές, μπορεί να μετατρέψει ασθενή γονίδια ή να τα εξαφανίσει από τις πιο «πειραγμένες» γενιές, μπορεί να αναπτύξει καλύτερα φάρμακα και να γιατρέψει γενετικές ανωμαλίες.

 

Θες κι άλλα;

Μόλις πριν από μερικά χρόνια αυτή η μέθοδος ήταν ακόμη σε νηπιακό στάδιο αλλά οι τύποι μέσα στα εργαστήρια γενετικής ανά τον κόσμο ήταν εντελώς μουρλαμένοι με τη νέα «φασούλα» μιας και τους επέτρεπε να είναι ακριβείς στις μετατροπές του γενετικού κώδικα.

Το ιατρικό ενδιαφέρον όμως ακόμη ήταν μικρό γιατί όλος ο ιατρικός κόσμος έλεγε : «ναι οκ, πολύ καλή φαίνεται η όλη υπόθεση αλλά θα περάσουν πολλά χρόνια πριν το αξιοποιήσουμε στην θεραπεία των άρρωστων κυττάρων».

Οι γιατροί εννοούσαν μάλλον για πάνω από δέκα χρόνια αλλά…ναι…έκαναν μεγάλο λάθος. Επιστήμονες κατάφεραν να γιατρέψουν κληρονομικές ασθένειες των ματιών σε ποντίκια. Ακόμη και οι ίδιοι οι βιοτεχνικοί δεν είναι ικανοί να προλάβουν πλέον τις εξελίξεις.

Αυτά φυσικά είναι τρομερά νέα. Όσο πιο γρήγορα καταφέρουν να εφαρμόσουν αυτές τις τεχνικές σε άρρωστους ανθρώπους τόσο το καλύτερο.

Αλλά υπάρχουν κίνδυνοι. Ήδη δύο ομάδες επιστημόνων από τη Κίνα τροποποίησαν 2 ανθρώπινα έμβρυα. Αυτό μοιάζει τρομερά βιαστικό αν κανείς υπολογίσει τα ηθικά εμπόδια που υπάρχουν.

 

 

Όλοι αυτοί που δουλεύουν πάνω στο CRISPR πρέπει επίσης να αναλογιστούν πως όλο αυτό το πράγμα θα γίνει αποδεκτό από την κοινή γνώμη. Ένα διεθνές δίκτυο ειδικών προσπαθεί να εργαστεί σε μία ευρύτερη αξιολόγηση του gene editing και τι επιπτώσεις του στην κοινωνία.

Ακόμη και οι ίδιοι οι μουρλαμένοι με την βιοτεχνολογία θα σου πουν πως όταν μία καινούρια τεχνική έχει μία τόσο γρήγορη ανάπτυξη μπορεί να αποκτήσει τέτοια «ορμή» που τελικά κανείς δεν είχε υπολογίσει.

 



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved