To Facebook πληρώνεται από εσένα και εσύ κάνεις like

Θυμάσαι το σλόγκαν: «Facebook is free and always will be»; Δεν υπάρχει πλέον και υπάρχει λόγος.

Τα τελευταία χρόνια, το πιο γνωστό μέσο κοινωνικής δικτύωσης στον κόσμο, αντιμετωπίζει αρκετές δυσκολίες. Μία από αυτές και ίσως ή πιο σημαντική, είναι η αδυναμία του να πείσει τους χρήστες πως τα προσωπικά τους δεδομένα περιβάλλονται από ένα τείχος προστασίας και δεν μοιράζονται σε εταιρείες, κυβερνήσεις και μυστικές υπηρεσίες. Η πληγή του σκανδάλου «Cambridge Analytica» και η παραβίαση προσωπικών δεδομένων 87 εκατ. χρηστών της πλατφόρμας, είναι ακόμα ανοιχτή και δύσκολα θα κλείσει.

Παρά την όχι και τόσο καλή σχέση μετα άτομα που το χρησιμοποιούν, το Facebook, συνεχίζει να απολαμβάνει τους καρπούς μιας ευτυχισμένης παρελθοντικής σχέσης που πλέον συνεχίζεται λόγω της συνήθειας και της δύναμής της. Ξέρει πως ξέρουμε για τα προβλήματά του, ξέρει πως ξέρουμε πως η απόσταση μεταξύ μας μεγαλώνει, όπως επίσης ξέρει πως στο τέλος, εκεί θα γυρίσουμε. Βλέπεις, η χρήση του, δεν κοστίζει τίποτα ή μάλλον, έτσι πιστεύουν οι περισσότεροι.

 Στις αρχές του Αυγούστου, το σλόγκαν που υπήρχε στην αρχική, κάτω από τα δύο «κουτάκια» του username και του κωδικού σου, άλλαξε. Το «Facebook is free and always will be» έγινε «it’s quick and easy». Όχι, το Facebook, δεν ήταν ποτέ «free» καθώς τα data σου, ή αλλιώς τα δεδομένα σου, κοστίζουν πολλά χρήματα. Σύμφωνα με τον δικηγόρο Jose Antonio Castillo, το πιθανότερο σενάριο, είναι το Facebook να αναγκάστηκε να αλλάξει το σλόγκαν του καθώς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αναγνωρίζει τα προσωπικά δεδομένα που δίνει ο κάθε χρήστης ως πληρωμή.

 

Untitled

 

Και φτάνουμε στο πιο σημαντικό σημείο της μικρής μας ιστορίας. Για χρόνια ολόκληρα, το Facebook μας έλεγε λίγο πριν την είσοδό μας στην πλατφόρμα του, ψέματα. Με περηφάνια έκανε σε όλους γνωστό πως η χρήση του δεν κοστίζει τίποτα και δεν πρόκειται να μας κοστίσει τίποτα και στο μέλλον. Στην πλατφόρμα πολιτικής, στο νούμερο 7 με τα πράγματα που πρέπει να γνωρίζουμε, υπάρχει αυτό:

 

fb1

 (We don't guarantee that Platform will always be free)

Φαντάζεσαι στο μέλλον να πρέπει να πληρώσεις –εκτός των προσωπικών σου δεδομένων- και χρήματα για να κάνεις ένα like;



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved