Το νέο νομοσχέδιο που θέλει να απαγορεύσει την αλόγιστη χρήση του ίντερνετ

Με αυτό τον τρόπο, ίσως κάνεις λιγότερη χρήση του κινητού σου και των social media.

Ο Josh Hawley, Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής στην πολιτεία του Μιζούρι, βρίσκεται στη διαδικασία προώθησης ενός νομοσχεδίιου που, αν τελικά ψηφιστεί, θα φέρει αντιμέτωπο τον ίδιο άλλα και το party του με τις μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες. Πράγμα περίεργο, αφού οι Ρεπουμπλικανοί, έχουν καλές σχέσεις με το κεφάλαιο, χωρίς αυτό να σημαίνει πως το αντίπαλο κόμμα, αυτών των Δημοκρατικών, δεν έχει τις δικές του αδυναμίες σε διάφορες μεγάλες εταιρείες.

ΤοSocial Media Addiction Reduction Technology Act ή SMART Act, αν θες να γλιτώσεις λέξεις, χρόνο και σάλιο, θέλει να απαγορέψει τις λειτουργίες οι οποίες είναι με τέτοιο τρόπο σχεδιασμένες, ώστε να σε κρατούν όμηρο μπροστά από μια οθόνη. Το ίντερνετ είναι εθιστικό, όλοι το γνωρίζουμε. Το autoplay του Youtube, το αλόγιστο scrolling αλλά και η υπερβολική χρήση του Snapstreaks (Snapchat), είναι τα πρώτα που θα υποστούν περικοπή στις χρήσεις τους.

«Οι μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες ακολουθούν το επιχειρηματικό μοντέλο που βασίζεται στον εθισμό» ανέφερε ο Hawley και συνέχισε με αυτό που πολλοί από εμάς, είχαν υποψιαστεί. «Πολλές από αυτές τις καινοτομίες, σχεδιάστηκαν όχι για να δημιουργήσουν καλύτερα προϊόντα, άλλα για να τραβούν την προσοχή μέσω ψυχολογικών τρικ».

Αν τελικά το νομοσχέδιο αυτό ψηφιστεί, θα έχει ενδιαφέρον να δούμε τη γενικότερη αντίδραση που θα προκαλέσει και κατά πόσο θα συμβάλει στην απεξάρτηση των ανθρώπων από τα κινητά τους.11 SHARES