Πώς να καθαρίσεις αποτελεσματικά το μπάρμπεκιου

Πήγαινες για ψήσιμο και το βρήκες πενταβρόμικο; Υπάρχουν λύσεις.

Τίποτα καλύτερο από μπάρμπεκιου με φίλους. Αλλά για να μπορέσεις να ψήσεις, επιβάλλεται να έχεις κάνει τα απαραίτητα βήματα. Δεν μιλάμε για το κρέας και τα κάρβουνα, αλλά την καθαριότητα που επιβάλλεται να έχει το μπάρμπεκιου. Κάποια χρειάζονται περισσότερο καθαρισμό, είναι πιο ζόρικα, αλλά μπορεί να γίνει δουλειά με τα σωστά υλικά.

Το πρώτο μείγμα

Θα βρεις ένα σωρό καθαριστικά για το μπάρμπεκιου, αλλά να θυμάσαι ότι μπορείς να κάνεις δικό σου «μείγμα» καθαρισμού, χωρίς χημικά. Για τις ψηστιέρες που έχουν να καθαριστούν πάρα πολύ καιρό, μία αλάνθαστη συνταγή είναι το ξίδι μαζί με την μαγειρική σόδα. Γιατί; Το ένα έχει όξινο και το άλλο βασικό pH. Η χημική αντίδραση προκαλεί αφρισμό, που θα βοηθήσει τα υπολείμματα που έχουν κάτσει στη σχάρα να φύγουν πιο εύκολα. Προσοχή. Δεν θέλουμε να τρίψεις. Θέλουμε να αφήσεις την ψηστιέρα μέσα σε μεγάλο κουβά με νερό, που περιέχει τη σόδα με το ξίδι, για τουλάχιστον μία ώρα.

 

1496351205 soak

 

Εν τω μεταξύ καθάρισε τα υπόλοιπα

Έχουν μείνει στάχτες και υπολείμματα από κάρβουνα στη βάση του μπάρμπεκιου; Ξεκίνα αρχικά με μία ηλεκτρική σκούπα ή ένα σκουπάκι που θα ρουφήξει ό,τι είχες ξεχάσει. Στη συνέχεια νερό και σαπούνι. Δεν σε ενδιαφέρει να δείχνει πεντακάθαρη, σε ενδιαφέρει να έχουν απομακρυνθεί μικρόβια, έντομα, ιστοί και ό,τι άλλο μαζεύεται στα μπάρμπεκιου που δεν τα χρησιμοποιούμε και τα έχουμε κάνει αποθήκη.

Διάβασε επίσης: Πώς θα γίνεις ο ύψιστος ψήστης

Το λεμόνι στη σχάρα

Αυτή η πατέντα που ξεκίνησε από τους παππούδες μας, είχε ως στόχο την απολύμανση και την γεύση. Ή τουλάχιστον έτσι πίστευαν. Ακόμη και με νερό και σαπούνι να έκανες τη σχάρα, η φλόγα δεν επιτρέπει στις ενώσεις που έχουν τα κιτροειδή να παραμείνουν. Ότι το λεμόνι πράγματι μπορεί να απολυμάνει -ως ένα βαθμό- είναι αλήθεια, αλλά συνηθίζουμε να χρησιμοποιούμε τη σόδα με το ξίδι όταν έχουμε να κάνουμε με υπολείμματα από πολύ λιπαρά κρέατα. Το λεμόνι φυσικά έχει και το θετικό ότι δεν χρειάζεται να χρονοτριβίσεις. Αν μάλιστα ψήνεις τα καλοκαίρια μία φορά την εβδομάδα, το λεμόνι φτάνει και περισσεύει.

 

lemon

 

Το μέταλλο

Αν δεν έχεις ήδη σχάρα από ανοιξείδωτο ατσάλι, φρόντισε να την αλλάξεις άμεσα. Όχι μόνο είναι καλύτερη στον καθαρισμό, αλλά και για την υγεία σου. Μετά τα παραπάνω βήματα, το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να τρίψεις με μία μαλακή πετσέτα ό,τι έχει απομείνει. Σε περίπτωση που το μπάρμπεκιου έχει να χρησιμοποιηθεί πολύ καιρό, θα χρειαστείς σίγουρα βούρτσα.

Καλά ψησίματα



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved