Μαθήματα ηγεσίας από το House of the Dragon

Με το πρώτο trailer της δεύτερης σεζόν να εμφανίζεται μέσα στις φλόγες, θυμηθήκαμε χρήσιμα μαθήματα από την αυλή των Targaryen.

Πριν την σύγκρουση, δοκίμασε να διαπραγματευτείς

Στο δεύτερο επεισόδιο της πρώτης σεζόν, όταν ο Viserys ονόμασε τη Rhaenyra ως κληρονόμο του, ο Daemon αναστατώθηκε και ξέσπασε κλέβοντας ένα αυγό δράκου και διχάζοντας τους Targaryens. Αφού ο Daemon έκλεψε το αυγό, η Rhaenyra πήρε την πρωτοβουλία και πήγε στον Daemon για να το πάρει πίσω, με κίνδυνο να πλακωθούν μέχρι και οι δράκοι τους. Γνωρίζοντας ότι αυτή και ο θείος της σκέφτονται το ίδιο, ήθελε να λύσει τα πράγματα με ειρηνικό τρόπο, πράγμα που κατάφερε. Γιατί; Γιατί η Rhaenyra ήξερε ότι μπορούσε να μιλήσει στην καρδιά του θείου της και να αποφύγει έναν πόλεμο. Επίσης, ακόμη και ως πιτσιρικά, τον έβλεπε πάντα σαν υποψήφιο σύμμαχο. Κάτι που έγινε. Οπότε μην πέφτεις με τα μούτρα στις προκλήσεις. Πάρε χρόνο να σκεφτείς.

 

Αποδέξου τις ευθύνες και κυριάρχησε

Η Rhaenyra όχι μόνο αμφισβητεί το status quo, αλλά αποδέχεται την απόφαση του πατέρα της και την ευθύνη που έρχεται να αναλάβει τον θρόνο – χώρια του ότι μαθαίνει για την προφητεία των White Walkers. Η Rhaenyra μπορεί να μην ήθελε να είναι η διάδοχος, αλλά το αποδέχεται δείχνοντας έτσι πίστη στον μοναδικό της γονιό. Ο Viserys με τη σειρά του την πήρε υπό την προστασία του και της έμαθε πώς να υπηρετεί αλλά και να ηγείται. Εξάλλου, από μικρή υπηρέτησε τις αποφάσεις του βασιλιά πατέρα και παρότι γνωρίζει ότι ο κόσμος μπορεί να μην είναι έτοιμος για μια γυναίκα στο θρόνο, δείχνει έτοιμη να δεχτεί την πρόσκληση και να παλέψει για όσα της δόθηκαν. Μην κάνει ποτέ πίσω από μία ευθύνη που σου δίνουν. Θα επηρεάσει το μέλλον σου. Το πώς, το αποφασίζουν οι πράξεις σου.

 

 

Δεν χρειάζονται να επιτεθείς για να σε φοβούνται

Αν έχεις έναν άσο στο μανίκι, τον κρατάς για τις δύσκολες ώρες. Κάποιες μάχες μπορεί να μην είναι δικές σου, αλλά είναι φρόνιμο να γνωρίζουν όλοι το παρακάτω: πως αν αποφασίσουν να σε εμπλέξουν ή να στραφούν εναντίον σου, θα υπάρξει fire and blood. Θυμήσου την Rhaenys Targaryen, την περίφημη Queen Who Never Was. Όταν η Alicent έβαλε το γιο της στο θρόνο, θα μπορούσε να τους είχε κάνει όλους στάχτη. Ο πόλεμος αυτός μπορεί να μην ήταν δικός της, αλλά σίγουρα απέδειξε πως δεν υπάρχει περίπτωση να ανεχτεί το παραμικρό και από κανέναν.

 

 

Μπορείς να χάσεις περισσότερα από τη γλώσσα σου

Το έλεγε το ρητό πως πριν μιλήσεις βούτα τη γλώσσα σου στο μυαλό σου. Από κάποια λάθη μπορείς να ανακάμψεις, αλλά σίγουρα όχι από άλλα. Πολλές φορές οι άνθρωποι με τις πράξεις τους και με τα λόγια τους, μπορούν να σε αναγκάσουν να ξεφύγεις και να πεις πράγματα που δεν θα μπορέσεις ποτέ να τα πάρεις πίσω. Μπορεί να μην βρεθεί ένας Daemon για να σου κόψει το κεφάλι, αλλά μπορείς να χάσεις τον φίλο σου, την σχέση σου, τη δουλειά σου. Πολλές φορές θέλουμε να έχουμε τον τελευταίο λόγο στη διαφωνία και ξεστρατίζουμε. Δεν είναι όμως εκείνη η στιγμή για αντεπίθεση. Καλύτερα να χάσεις μια μάχη και να γυρίσεις με καθαρό μυαλό να κερδίσεις τον πόλεμο.

 

 

 



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved