Tips για να κάνεις αποταμίευση με τον σωστό τρόπο

Μερικές συμβουλές για να βάζεις κάτι στην άκρη κάθε μήνα.

Η σωστή διαχείριση των χρημάτων είναι πολύ σημαντική για την ποιότητα της ζωής σου. Το να αποταμιεύσεις χρήματα ακόμη και όταν έχεις χαμηλό μισθό μπορεί να φαίνεται αδύνατο, όμως δεν είναι ανέφικτο. Ας το αναλύσουμε το θέμα. 

Αρχικά, δεν θα ήταν ρεαλιστικό να ζητούσαμε από δύο διαφορετικούς ανθρώπους να βάζουν στην άκρη το ίδιο ποσό κάθε μήνα, αφού σίγουρα οι μισθοί και τα έξοδά τους θα διαφέρουν. Αυτό που λέμε είναι να βρεις το δικό σου ιδανικό ποσοστό που μπορείς να κρατήσεις από το μισθό σου. Δεν είναι το ίδιο να έχεις μισθό 1.000 ευρώ,  2.000 ευρώ ή 600 ευρώ. Επίσης, πολύ βασικό είναι αν πληρώνεις ενοίκιο διότι ακόμα και 600 ευρώ να παίρνεις, αν δεν έχεις ενοίκιο είσαι σε πλεονεκτική θέση. Σκέψου πως αν παίρνεις 1.000 καθαρά και πληρώνεις 400 ευρώ ενοίκιο, πέφτεις στα 600 απευθείας.

Τα λάθη που κάνουμε στις διακοπές και μένουμε άφραγκοι

Το budget του καθενός διαφέρει. Ωστόσο, υπάρχουν κάποιοι βασικοί κανόνες. Για παράδειγμα, μπορείς να πεις ότι έστω ένα 10% με 20% του μισθού σου θα είναι αποταμίευση. Από εκεί και πέρα μπορείς να μεγαλώσεις την κλίμακα μέχρι 50%. Βρες το δικό σου ποσοστό για να μπορείς να πληρώνεις τις υποχρεώσεις σου, αλλά να μην είσαι και μίζερος.

Θέσε όρια

Είναι πολύ σημαντικό να βάζεις όρια γενικά και ειδικά. Πρέπει να έχεις ένα πρόγραμμα και περιορισμούς, όσον αφορά τα χρήματα που θα ξοδέψεις. Ένα καλό παράδειγμα είναι να βάζεις ένα εβδομαδιαίο όριο στις δαπάνες σου που θα σε βοηθήσει να καθορίσεις τον προϋπολογισμό σου για την κάθε εβδομάδα. Μπορείς να δεις πόσο κοστίζει η ημέρα σου για να μπορέσεις στο τέλος της εβδομάδας να έχεις μία σαφή εικόνα.

Λίγοι είναι εκείνοι που αναρωτιούνται για το πού ξόδεψαν τα χρήματά τους και πόσα ξόδεψαν. Είναι σημαντικό όμως να κατανοείς πού ξοδεύεις τα λεφτά σου. Για παράδειγμα, αν πηγαίνεις για φαγητό σε εστιατόρια, πας για ποτάκια, αγοράζεις ρούχα ίσως να μην είχες καταλάβει μέχρι τώρα πόσο ακριβά σου κοστίζουν όλα αυτά. Για παράδειγμα μπορείς να πεις ότι 200 ευρώ από τον μισθό μου προορίζονται για διασκέδαση. Μπορείς να μαγειρεύεις στο σπίτι περισσότερο, αλλά και να αλλάξεις μικρές συνήθειες που όμως θα φέρουν αλλαγές στο πορτοφόλι σου.

 

Οικονομικοί στόχοι

Βάλε οικονομικούς σου στόχους. Έτσι, θα μπορέσεις να είσαι στοχευμένος στις αγορές σου. Για παράδειγμα, εάν αυτό που θέλεις είναι να αγοράσεις ένα αυτοκίνητο, τότε υπολόγισε και γράψε πόσα πρέπει να εξοικονομείς ανά μήνα και για πόσα χρόνια για να το αποκτήσεις. Γνωρίζουμε, πως δεν είναι εύκολο να βάζεις λεφτά στην άκρη είναι όμως απαραίτητο για να έχεις μια ποιότητα ζωής και να έχεις κάτι για τις αναποδιές της ζωής. Υπάρχουν τρόποι οργάνωσης για να έχεις μια καλύτερη ποιότητα ζωής. Οργανώσου και σίγουρα θα βγεις κερδισμένος, ό,τι και αν βάζεις στην άκρη στο τέλος του μήνα. 



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved