Γιατί κάθε άνδρας οφείλει να είναι δυνατός

Η σωματική δύναμη αποτελεί μία από τις λίγες και σημαντικές διαφορές ανάμεσα σε άνδρα και γυναίκα. Αλλά δεν είναι μόνο αυτό.

Αν ο ρόλος του προστάτη αντιπροσωπεύει την αρρενωπότητα, τότε η σωματική δύναμη αποτελεί τον ίδιο της τον πυρήνα. Είναι ο θεμελιώδης παράγοντας για το αν ένας άντρας μπορεί να αντέξει σ’ έναν σωματικό αγώνα και μέχρι σήμερα η κοινωνία έχει σε μεγάλη υπόληψη τη σωματική δύναμη και ταυτίζεται με τον «ανδρισμό». Παρότι έχουμε φύγει από τα χρόνια του κυνηγιού και δεν κυνηγάμε την τροφή μας, το να είσαι δυνατός εκπέμπει σεβασμό στους άλλους. Γυναίκες και άνδρες βρίσκουν τους δυνατούς άνδρες πιο ελκυστικούς και πιο αξιόπιστους ενώ η άνοδος της τεστοστερόνης αποτελεί την ψυχή της αρρενωπότητας.

Μας προετοιμάζει για κάθε ανάγκη

Η σωματική δύναμη εξακολουθεί να είναι χρήσιμη. Πολλές φορές μπορούμε να βασιστούμε στην τεχνολογία και τα εργαλεία ώστε να κάνουμε τη δουλειά μας, αλλά ποτέ δεν ξέρεις πώς τα φέρνει η ζωή. Μπορεί να χρειαστεί να επιστρατεύεις τη σωματική δύναμη ώστε να κουβαλήσεις τις βαριές σακούλες ή να μεταφέρεις κάποιον που βρίσκεται σε ανάγκη. Από τα πιο απλά μέχρι τα πιο σύνθετα, η σωματική δύναμη μάς βγάζει ασπροπρόσωπους.

 

 

Βελτιώνει καθολικά τη ζωή μας

Υπάρχει ένα στερεότυπο στην κοινωνία που θέλει όσους ασχολούνται με το σώμα τους να είναι ρήχοι. Αυτό αποτελεί μία ψευδαίσθηση καθώς η ίδια η ιστορία έρχεται να το καταρρίψει. Πολλοί σπουδαίοι άνδρες, συμπεριλαμβανομένων φιλοσόφων, πολιτικών και συγγραφέων, έχουν απορρίψει αυτό το ψεύτικο επιχείρημα και τόνισαν τη σημασία της ανάπτυξης του σώματος, του νου και της ψυχής. Κατάλαβαν ότι χωρίς ένα δυνατό σώμα, ένας άνδρας δε θα μπορέσει να αναπτύξει τις άλλες αρετές του στο υψηλότερο σημείο. Όπως συνέβη με την περίπτωση του Θεόδωρου Ρούζβελτ, 26ου προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής. «Θόδωρε έχεις το μυαλό αλλά δεν έχεις το σώμα και χωρίς τη βοήθεια του σώματος, το μυαλό δεν μπορεί να σε πάει όσο μακριά θα έπρεπε. Πρέπει να φτιάξεις το σώμα σου», ήταν η συμβουλή που του έδωσε ο πατέρας του. Ο Ρούζβελτ ασχολήθηκε με την πάλη, το κολύμπι, το κυνήγι και την πεζοπορία και μετέτρεψε ένα αδύναμο σώμα, σ’ έναν ισχυρό ανδρισμό. Τα έχουν πει εξάλλου και οι αρχαίοι Έλληνες, νους υγιής εν σώματι υγιεί.

 

 

Προσφέρει μαθήματα ζωής

Εκτός από την ενέργεια που προσφέρει, η σωματική δύναμη δίνει πολλά μαθήματα ζωής. Ο πόνος και η αφοσίωση που απαιτείται για να γυμνάζεσαι τακτικά διδάσκει για την πειθαρχία, την ανθεκτικότητα και την ταπεινοφροσύνη. Ο πόνος δεν είναι εχθρός αλλά μία έκκληση προς το μεγαλείο. Η γυμναστική είναι ένα μάθημα αυτοσυγκράτησης και αυτοκυριαρχίας.

Τιμά τους προγόνους μας

 

 

Πριν από τη νεωτερικότητα, ένας άνθρωπος έπρεπε να είναι σωματικά δυνατός για να επιβιώσει και να αναπαραχθεί. Είτε μάχονταν με άλλους άνδρες, είτε με τα στοιχεία της φύσης, έπρεπε να βασιστεί μόνο στη σωματική δύναμη και την εξυπνάδα του. Οι άνδρες που κατάφεραν να επιβιώσουν από μάχες και κυνήγια, ξεπέρασαν κάθε εμπόδιο, έκαναν παιδιά και μετέδωσαν τα γονίδιά τους. Όσοι δεν τα κατάφεραν ή δεν είχαν τη δύναμη και την ανδρεία των συνομηλίκων τους, πέθαναν άτεκνοι και μαζί τους πέθαναν και τα δύσμοιρα γονίδιά τους. Αυτό σημαίνει ότι όλοι προερχόμαστε από τους ισχυρότερους, πιο γρήγορους, πιο έξυπνους και γενναίους άνδρες του παρελθόντος.

Δεν είναι δύσκολο να συμπεράνουμε ότι το αίμα του μεγαλείου τρέχει στις φλέβες μας. Λοιπόν τι θα κάνεις με αυτή τη γενετική κληρονομιά; Θα κάθεσαι να παίζεις video games ή θα τρως πίτσα όλη μέρα βλέποντας σειρές; Στο «Train for Honor», ένα δοκίμιο που περιλαμβάνεται στο βιβλίο Sky Without Eagles, ο συγγραφέας Jack Donovan υποστηρίζει ότι ντροπιάζουμε τους προγόνους μας σπαταλώντας την κληρονομιά της σωματικής δύναμης που έχουν αφήσει στα γονίδιά μας. «Φανταστείτε την αηδία και την περιφρόνηση που θα είχαν οι πρόγονοί μας για όλους μας αν έβλεπαν τους σύγχρονους άντρες στο δρόμο», γράφει ο Donovan. Όταν προπονούμαστε για να είμαστε σωματικά δυνατοί, δείχνουμε σεβασμό και τιμή για τους άντρες που ήρθαν πριν από εμάς που έπρεπε να είναι σωματικά δυνατοί για να μπορούμε να υπάρχουμε και να απολαμβάνουμε τις ανέσεις που έχουμε σήμερα. Η εκτέλεση ενός deadlift είναι σαν να ανάβουμε ένα κερί για τους αντρικούς προγόνους μας.



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved