associated press Πώς να υιοθετήσεις στη ζωή σου την sprezzatura

Σε αντίθεση με τη συμβατική άποψη, η «ανεμελιά» απαιτεί χρόνια πρακτικής.

Κάποιοι θα πόνταραν τα λεφτά τους πως πρόκειται για ιταλικό γλυκό ή κάποιου είδους pasta. Ο λόγος για την sprezzatura, η οποία εμφανίστηκε ως όρος το 1528 και ανήκει στον Baldassare Castiglione. Σύμφωνα με το «Εγχειρίδιο του καλού αυλικού» που έγραψε, πρόκειται για μια κάποια ανεμελιά, η οποία κατορθώνει να κρύψει τον κόπο και την προσπάθεια που έχει καταβληθεί. Με λίγα λόγια η ικανότητα να μπορείς να πετύχεις κάτι δύσκολο αλλά ταυτόχρονα να το παρουσιάζεις ως κάτι εύκολο για σένα.

 

 

 

Αυτό το ανεπιτήδευτο cool. Το «επιμελώς ατημέλητο» ως ενδυματολογικός όρος, βρίσκει εφαρμογή και στην καθημερινότητά μας. Μπορεί να ξεκίνησε ως όρος πριν από σχεδόν 500 ετών, αλλά το πνευματικό της ήθος εξακολουθεί να αντηχεί. Και εμείς, σήμερα, μπορούμε να το υιοθετήσουμε και να το καλλιεργήσουμε ώστε να κάνουμε καλύτερες τις ζωές μας και το προφίλ μας προς τα έξω.

Στα James Bond πάντα οι μπράβοι έκαναν όλη τη δουλειά

Παρακάτω μία λίστα με αυτά που πρέπει να γνωρίζεις:

  • Μην ανησυχείς υπερβολικά και μην πανικοβάλλεσαι όταν τα πράγματα δεν πάνε όπως τα σχεδίασες

  • Να φοράς ρούχα που σε κάνουν νιώθεις άνετα και να έχεις αυτοπεποίθηση

  • Να έχεις μια ευγενική και ατάραχη στάση στο χώρο εργασίας

  • Αναζήτησε δραστηριότητες διαλογισμού που ενισχύουν την αυτογνωσία και προάγουν την αίσθηση ηρεμίας

  • Να περιβάλλεσαι με πράγματα που σε κάνουν να νιώθεις άνετα

  • Φτάσε στην... αδιαφορία μέσω της εξάσκησης

Στην sprezzatura δεν ψάχνουμε την τελειότητα. Αλλά το coolness μέσω της ανεμελιάς. Όπως για παράδειγμα το παιχνίδι τένις του Φέντερερ ή τις αποστολές που έφερνε εις πέρας ο Τζέιμς Μποντ. Ωστόσο αυτό δεν γίνεται μέσω της τεμπελιάς. Χρειάζεται επίπονη εξάσκηση. Το κλειδί είναι η επανάληψη, η συνέπεια και η αποστροφή προς την τελειομανία. Μπορεί το τέλειο να φαίνεται ως το «βασίλειο της μαεστρίας», αλλά στην πραγματικότητα δεν το επιδιώκουμε. Η τέχνη της αδιαφορίας είναι να κάνεις τα πράγματα να φαίνονται εύκολα, όχι τέλεια. Στην πραγματικότητα, η ίδια η ισορροπία και το χιούμορ με τα οποία χειρίζεσαι ένα λάθος είναι μια επίδειξη sprezzatura.

 

 

Επίσης βοηθάει στο να γνωρίζεις τα όριά σου και να παίζεις με τις δυνάμεις σου. Εάν προσφερθείς εθελοντικά να μαγειρέψεις ένα μεγάλο δείπνο σε φίλους αλλά στην πραγματικότητα δεν έχεις μαγειρέψει ποτέ στη ζωή σου, τότε βρίσκεσαι αντιμέτωπος με ένα σοβαρό πρόβλημα. Στην sprezzatura συμπεριφέρεσαι διαφορετικά. Πρώτα μαθαίνεις να μαγειρεύεις και ύστερα κάνεις το τραπέζι χωρίς καμία επίδειξη. Δεν χρειάζεται να είναι τέλειο απλώς να σε εκτιμήσουν όλοι όταν σηκωθούν από το φαγητό. Η ανεμελιά είναι ελκυστική. Όπως ακριβώς όταν αδιαφορείς για μία γυναίκα τότε παίζεις με το μυαλό της, έτσι ακριβώς συμβαίνει και με τη ζωή. Στην sprezzatura βρίσκεται το κλειδί.



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved