Μήπως έχει τελειώσει η εποχή του πορωμένου workaholic;

Η #grindset mentality πηγαίνει προς το τέλος της κι αυτό μόνο καλό μπορεί να είναι για όλους μας.

Το hustle-culture προωθεί την ιδέα ότι υπάρχουν πάντα περισσότερα που πρέπει να επιδιώξετε: περισσότερα χρήματα να κερδίσετε, μεγαλύτερος τίτλος ή προώθηση για να εξασφαλίσετε στη δουλειά σας και ένα υψηλότερο οικονομικό ταβάνι για να σπάσετε. Αν και δεν αγκαλιάζουν όλοι οι επιχειρηματίες αυτά τα τροπάρια, ορισμένοι ειδικοί λένε ότι ορισμένοι άνθρωποι αισθάνονται ακόμα την πίεση από την επί δεκαετίες επίδραση της συνολικής τρέλας με την υπερεργασία, συχνά εις βάρος άλλων πτυχών της ζωής τους. Επισημαίνουν ότι αυτή η νοοτροπία προέρχεται σε μεγάλο βαθμό από νεοφυείς επιχειρήσεις τεχνολογίας στη Silicon Valley και διαιωνίζεται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

 

 
 

Ε λοιπόν ξεχάστε όλο αυτό το πράγμα, τώρα ήρθε η εποχή να χαλαρώσουμε λίγο, επιτέλους, ακόμη και οι επιχειρήσεις, κατάλαβαν πως hustle culture σημαίνει κάτι κακό και κανείς πλέον δεν θέλει να δουλεύει ασταμάτητα, ακόμη κι αν πρόκειται για το δικό του καλό. Ναι, η ζωή είναι μία και πρέπει να την απολαύσουμε όσο είμαστε καλά και όχι να πεθάνουμε από τη δουλειά.

 

 
 

Οι ειδικοί λένε ότι η επιχειρηματική άνθηση στη δεκαετία του 1990 και στις αρχές της δεκαετίας του 2000 έθεσε τα θεμέλια για την αφήγηση της workaholic κουλτούρας. Σημειώνουν ότι η άνοδος της χρηματοδότησης επιχειρηματικού κεφαλαίου βοήθησε στην οικοδόμηση τιτάνων τεχνολογίας στη Silicon Valley: εταιρείες όπως η Google και το Facebook, οι οποίες εκτοξεύτηκαν σε δεσπόζουσα θέση. Αυτές οι επιτυχίες υψηλού προφίλ – διάσημες για τις έντονες, καταπιεστικές εργασιακές κουλτούρες τους – εδραίωσαν τη Βόρεια Καλιφόρνια ως παγκόσμιο κόμβο καινοτομίας και επιχειρηματικότητας. Και κάπως έτσι δημιουργήθηκε το αφήγημα για το Hustle culture.

Ναι, το να δουλεύεις 20 ώρες την ημέρα πλέον δεν είναι μαγκιά και σίγουρα δεν είναι καλό για τον εαυτό σου αλλά και τους γύρω σου. Πολλές έρευνες πλέον δείχνουν πως οι εργαζόμενοι σε μεγάλες εταιρίες βάζουν προτεραιότητα την οικογένεια τους και την προσωπική τους ζωή, και προτιμούν να έχουν λιγότερο εισόδημα από το να εργάζονται σαν δούλοι 100 ώρες την εβδομάδα.



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved