Πατέρας ή επιχειρηματίας; Δύο όψεις του ίδιου νομίσματος

Μπορεί να μοιάζουν σαν δύο εντελώς διαφορετικοί κόσμοι, αλλά όμως έχουν περισσότερα κοινά απ’ ότι μπορείς να φανταστείς.

Κάποιος ως νέος μπαμπάς και ιδρυτής μιας επιχείρησης, συνειδητοποιεί ξαφνικά ότι αυτές οι δύο φαινομενικά άσχετες εμπειρίες μοιράζονται πολλές ομοιότητες. Ενώ η ανατροφή των παιδιών και η λειτουργία μιας επιχείρησης απαιτούν διαφορετικά σύνολα δεξιοτήτων, οι αρχές που τις καθιστούν επιτυχημένες είναι εκπληκτικά παρόμοιες.

Οι ομοιότητες μεταξύ της πατρότητας και της επιχειρηματικότητας προέρχονται από το γεγονός ότι και οι δύο εμπειρίες είναι μακροπρόθεσμες επενδύσεις που απαιτούν δέσμευση, υπομονή, σκληρή δουλειά, ανθεκτικότητα και πολλή επικοινωνία. Ας αναλύσουμε όμως τις τέσσερις ομοιότητες μεταξύ της γονεϊκότητας και της επιχειρηματικότητας που μπορούν να μας βοηθήσουν να πετύχουμε και στους δύο τομείς.

Αυτό είναι το επάγγελμα που πρόκειται να εξαφανιστεί πρώτο λόγω AI

 
 

Μην το κάνεις μόνος σου

Η έναρξη μιας επιχείρησης (όπως η ανατροφή ενός παιδιού) μπορεί να είναι δύσκολη και είναι συχνό να νιώθεις ότι είσαι μόνος σε αυτήν. Είναι επίσης πολύ εύκολο να νιώθεις ότι πρέπει να είσαι σούπερ ήρωας και να τα κάνεις όλα μόνος σου. Αυτό που παρατηρήσαμε είναι ότι τόσο η δημιουργία μιας επιχείρησης όσο και η ανατροφή των παιδιών είναι περισσότερο μια ομαδική δουλειά παρά μια ατομική προσπάθεια. Είτε πρόκειται για έναν σύντροφο, μέλος της οικογένειας είτε για βοήθεια από έξω, είναι απαραίτητο να έχετε κάποιον με τον οποίο θα μοιραστείτε το φορτίο. Είναι αυτό που λέμε «κράτα με να σε κρατώ να ανεβούμε το βουνό».

Πρέπει να σώσεις τον ύπνο σου

Η οικοδόμηση μιας νέας επιχείρησης απαιτεί να δουλεύουμε πολλές ώρες – ειδικά τον πρώτο χρόνο της επιχειρηματικής δραστηριότητας. Αυτό σημαίνει ότι ορισμένες σημαντικές δραστηριότητες μας στερούνται προτεραιότητας, η μία από αυτές είναι ο ύπνος. Ως γονιός, οι άγρυπνες νύχτες είναι μέρος του παιχνιδιού. Η έλλειψη ύπνου βλάπτει σίγουρα την παραγωγικότητά σας και τις ικανότητες λήψης αποφάσεων, μπορεί επίσης να οδηγήσει σε κακή ψυχική υγεία. Η ιεράρχηση του ύπνου δεν είναι πάντα εύκολη, αλλά είναι απαραίτητη τόσο για την επιχείρησή σας όσο και για την οικογένειά σας.

 

 
 

Οι αρχές είναι το παν, όπως και η οργάνωση

Τόσο στην επιχειρηματικότητα όσο και στην γονεϊκότητα, είναι εύκολο να παρασυρθείς από τον ενθουσιασμό των τελευταίων τάσεων και των φανταχτερών ιδεών, αλλά όπως μια startup χρειάζεται μια ισχυρή βάση θεμελιωδών επιχειρηματικών αρχών για να πετύχει, η ανατροφή ενός παιδιού απαιτεί εστίαση στα βασικά: τη διατροφή, την ασφάλεια, την αγάπη, τα οργανωμένα προγράμματα κ.λπ. Χωρίς αυτά τα βασικά δομικά στοιχεία, τα πράγματα καταρρέουν γρήγορα. Οργάνωση λοιπόν μαζί με βασικές αρχές και όλα θα πάνε καλά.

Επικεντρώσου στις μικρές νίκες

Όταν ξεκινάς την επιχείρηση σου είσαι εξαιρετικά ανυπόμονος και απογοητεύεσαι καθώς τα πράγματα δεν εξελίσσονταν τόσο γρήγορα όσο θέλεις. Προσωπικά έχω δει το ίδιο να συμβαίνει με τα παιδιά μου, οδηγημένος από τον ενθουσιασμό, ήθελα να αρχίσουν να εξελίσσονται όσο πιο γρήγορα μπορούσαν. Ήθελα να συζητούν και να έχουν αλληλεπιδράσεις μαζί τους. Αλλά όπως χρειάζεται χρόνος για να χτιστεί μια εταιρεία, έτσι και η ανατροφή των παιδιών είναι ένα μακροπρόθεσμο παιχνίδι. Ο εορτασμός των μικρών νικών στην πορεία μπορεί να σας βοηθήσει να παραμείνετε παρακινημένοι και σε καλό δρόμο, είτε φτάνετε σε ένα επιχειρηματικό status, είτε το παιδί σας φτάνει σε ένα αναπτυξιακό στάδιο ικανό να σας ικανοποιήσει.



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved