Αποκαλύφθηκαν οι δύο μόνο ερωτήσεις που κάνει Jeff Bezos στους υποψήφιους εργαζόμενους

Μάθαμε και τις σωστές απαντήσεις για να ξέρετε τι απαντάτε αν βρεθείτε στη θέση του συνεντευξιαζόμενου.

Από τη στιγμή που ο Jeff Bezos είναι ένας από τους πιο επιτυχημένους επιχειρηματίες, ένα φεγγάρι ήταν και ο πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου, άρα πολλοί είναι αυτοί που θα ήθελαν να βάλουν στο βιογραφικό τους ότι έχουν δουλέψει δίπλα του. Είτε για την εμπειρία, είτε γιατί νομίζουν ότι θα «κλέψουν» κάποιο από τα μυστικά της επιτυχίας του, χιλιάδες είναι αυτοί που απαντούν στις αγγελίες εργασίας της Amazon. 

To θέμα είναι ότι χρειάζεται ένα σοβαρό σύστημα διαλογής των υποψηφίων γιατί σε καμία περίπτωση η Amazon δεν μπορεί να ανταποκριθεί στην ζήτηση και κάπου εκεί επεμβαίνει και ο ίδιος ο Bezos. Ειδικά για τα πόστα που είναι σχετικά ψηλά στην ιεραρχία της Amazon, τις συνεντεύξεις τις κάνει ο ίδιος και επειδή δεν έχει και πάρα πολύ χρόνο στη διάθεσή του, προσπαθεί να το κρατάει όσο πιο μίνιμαλ γίνεται, ακόμα και στις δύο ερωτήσεις. 

 

 

Η ιστορία είναι αρκετά παλιά, από το 2002 που κανείς δεν περίμενε να γίνει η Amazon αυτό που είναι σήμερα, αλλά έχει το δικό της ενδιαφέρον. Στη θέση της συνεντευξιαζόμενης ήταν η Ann Hiatt και κλήθηκε να απαντήσει σε δύο ερωτήσεις, τις οποίες και απάντησε σωστά αν κρίνουμε από την πρόσληψή της. 

Η Hiatt αποκάλυψε στο CNBC ότι είχε στείλει το βιογραφικό της για τη θέση της Junior Assistant και αφού πέρασε από άλλες δύο-τρεις συνεντεύξεις, πήγε στην τελική πίστα με τον Jeff Bezos.  

Στην πρώτη ερώτηση της ζήτησε να υπολογίσει πόσα τζάμια υπάρχουν στο Seattle, αν και δεν ζήτησε έναν συγκεκριμένο αριθμό, αλλά να του έβρισκε επιτόπου έναν μηχανισμό υπολογισμού και θα την βοηθούσε με πληροφορίες που μπορεί να χρειαζόταν. Αντί να τα χάσει με την τόσο κουφή ερώτηση, η Hiatt άρχισε να ζητάει στοιχεία για τον πληθυσμό της πόλης, τον αριθμό τον αυτοκινήτων, τα σχολεία και τις εκκλησίες. Ειδικά από το κομμάτι του πληθυσμού και το πόσα παράθυρα έχει ένα μέσο σπίτι, κατάφερε να δώσει μια φόρμουλα που θεωρητικά θα έδινε μια εικόνα για το πόσα τζάμια έχει το Seattle. Η δοκιμασία αυτή, που καμία έγνοια δεν είχε ο Bezos για το πόσα τζάμια είχε η πόλη, έχει να κάνει με την αντίδραση σε κάτι αναπάντεχο και την προσπάθεια του εργαζόμενου να κρατήσει την ψυχραιμία του, ενώ παράλληλα να μπορεί να σκέφτεται τη λύση. 

 

 

Η λογική της Hiatt φάνηκε σωστή στον Bezos και κατάλαβε ότι είναι ένας άνθρωπος που μπορεί να διαχειριστεί μια κρίση και με αυτή την απάντηση μπορούσε να περάσει στη δεύτερη ερώτηση που είναι και πιο συνηθισμένη, άλλα όχι και πολύ εύκολη.

Η δεύτερη ερώτηση αφορούσε τους στόχους της σαν εργαζόμενη και τι περιμένει από την καριέρα της στην Amazon. Εκεί απάντησε ότι θέλει να δουλέψει στην εταιρεία του γιατί θεωρεί ότι είναι γεμάτη από εργαζόμενους που είναι ικανοί και φιλόδοξοι και ότι θα μπορούσε να μάθει πολλά από αυτούς. 

 

 

Η απάντησή της κρίθηκε καλή και προσελήφθη και αναλύοντας στο CNBC την εμπειρία της, εξήγησε τι είναι αυτό που ψάχνει κατά τη γνώμη της ο Bezos από τους εργαζόμενούς του. Θέλει να βάζουν την προσωπική τους φιλοδοξία μέσα στην εταιρεία και όχι απλά να είναι χαρούμενοι που εργάζονται για μία κορυφαία επιχείρηση. Αυτό λειτουργεί και ως ένδειξη ότι ο μελλοντικός εργαζόμενος μπορεί αν κυνηγάει το καλύτερο για τον εαυτό του και έτσι να μπορεί να δουλεύει στους υψηλούς ρυθμούς που στροφάρει και το μυαλό του Jeff Bezos και να μην υπάρχει διαφορά φάσης στην ομάδα. 

Τώρα ξέρεις ότι δεν πρέπει να κρύβεις τη φιλοδοξία σου, ούτε να φοβάσαι ότι θα σε νομίζουν σαν απειλή για την εταιρεία. Αν το κάνουν, μάλλον και η ίδια η εταιρεία δεν έχει υψηλούς στόχους και ίσως να πρέπει να κοιτάξεις να στείλεις το βιογραφικό σου σε μία πιο φιλόδοξη εταιρεία. 



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved