To «Good Will Hunting» άνοιξε τους ορίζοντες του άντρα προς την ψυχοθεραπεία

Ανήμερα της Παγκόσμιας Ημέρας Ψυχικής Υγείας, θυμόμαστε την ταινία που μας μίλησε για τα προβλήματα του σήμερα.

Αυτή είναι η ιστορία ενός τύπου του Μπράιαν, ο οποίος πείσθηκε να πάει για ψυχοθεραπεία μετά που είδε μία και μοναδική ταινία στο σινεμά. Ο Μπράιαν ήταν μόλις παιδί όταν είδε για πρώτη φορά την ταινία Good Will Hunting και δεν σκεφτόταν τη θεραπεία ή την ψυχική του υγεία. Ο 29χρονος μηχανικός ήταν κυρίως γοητευμένος από ιστορίες για καταπιεσμένες ιδιοφυΐες και την ιστορία του αληθινού Matt Damon που εγκατέλειψε το Χάρβαρντ. Πίστευε επίσης ότι ήταν πολύ αστείο το ότι το αρχικό σενάριο προοριζόταν να είναι ένα κατασκοπευτικό θρίλερ. Μπορεί να ακούγεται παράξενο αλλά καμιά φορά τα σενάρια μπορεί να σε πάνε σε κάτι πολύ διαφορετικό από αυτό που στην αρχή είχαν ξεκινήσει να δείξουν στην οθόνη.

 

 
 

Όλα αυτά σε συνδυασμό προκάλεσαν τις ευαισθησίες του Μπράιαν στην έκτη δημοτικού όταν είδε την ταινία να μεταδίδεται στο καλωδιακό δίκτυο επτά χρόνια μετά την κυκλοφορία της — τόσο πολύ του άρεσε αυτή η ιστορία ενός άντρα που πήγε σε θεραπεία για να αποφύγει τη φυλακή που εξακολουθεί να είναι μια από τις αγαπημένες του ταινίες μέχρι σήμερα. Φυσικά αυτά μόνο στις ταινίες συμβαίνουν μιας και στην πραγματικότητα τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά. Τουλάχιστον όμως είναι καλό που μία ταινία μπορεί να βάλει κάποιον σε σκέψεις και να τον κάνει να πάει για ψυχοθεραπεία. Αυτό έγινε και με τον Μπράιαν.

Γιατί ο Robin Williams έγινε εκατομμυριούχος μετά το Good Will Hunting;

Μόλις άρχισε να παλεύει με το άγχος και τα συμπτώματα της ιδεοψυχαναγκαστικής διαταραχής στα είκοσι του, ο Μπράιαν σκέφτηκε να πάει σε θεραπεία. Έλεγχε τις κλειδαριές του και τη σόμπα του 10 φορές πριν φύγει από το σπίτι και μετά ένα βράδυ, όταν έβλεπε συμπτωματικά μια άλλη κατασκοπική ταινία του Matt Damon, The Bourne Identity, ο φίλος του του έδωσε ένα ναρκωτικό που ήταν πολύ δυνατό και έπαθε νευρικό κλονισμό. «Πήγα μια βόλτα και άρχισα να κάνω όλες αυτές τις φρικτές σκέψεις» λέει ο Μπράιαν. «Βρήκα έναν θεραπευτή την επόμενη εβδομάδα». Μετά τις πρώτες του συνεδρίες, ο Μπράιαν άρχισε να συνειδητοποιεί πόσο πολύ η αγαπημένη του ταινία διαμόρφωσε τις προσδοκίες του. «Οι θεραπευτές κάπως σε καθοδηγούν στις απαντήσεις αντί να προσπαθούν να λύσουν τα πράγματα για σένα», θυμάται. «Ο θεραπευτής προσπαθεί λίγο πολύ να σε βοηθήσει να βρεις τον δικό σου δρόμο». Ναι, και για όλα αυτά έφταιγε εκείνος ο τύπος στην ταινία «Good Will Hunting».

 

 
 

Καμιά φορά είναι πολύ εύκολο να επηρεαστούμε με θετικό τρόπο από μία ταινία, κι αυτό ακριβώς έπαθε ο Μπράιαν. Το «Good Will Hunting» του άλλαξε τη ζωή γιατί ουσιαστικά τον έπεισε πως είναι κάπως κουλ να μιλάς για τα προβλήματα σου με κάποιον ειδικό. Δεν είναι κακό να έχεις άσχημες σκέψεις, όλος ο κόσμος το παθαίνει. Αρκεί κανείς να μιλάει γι’ αυτό και να μην το αφήνει να γίνεται τεράστιο σαν πρόβλημα. Το «Good Will Hunting» είναι όντως μία ταινία που μπορεί να μιλήσει σε μία ταλαιπωρημένη ανδρική ψυχή. Το σενάριο είναι απόλυτα βγαλμένο από την καθημερινότητα και αν δεν την έχεις δει σίγουρα αξίζει μία ευκαιρία. Και που ξέρεις, μπορεί να σε βοηθήσει και σένα.

 



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved