Pexels Γιατί τελικά σε έναν χωρισμό πάντα καταρρέει πιο έντονα ο άντρας;

Μία έρευνα δείχνει τελικά πως ίσως να είμαστε λίγο πιο ευαίσθητοι από τις γυναίκες.

Ο χωρισμός δεν είναι εύκολος για κανέναν. Όλοι μας δυσκολευόμαστε να τον ξεπεράσουμε, είναι μία κατάσταση που σε κανέναν δεν αρέσει να περνάει και σίγουρα θέλει πολύ χρόνο. Όσο πιο μεγάλος είσαι σε ηλικία τόσο πιο δύσκολο είναι να το περάσεις. Αυτό λέει ο νόμος της ζωής. Κυρίαρχοι, δυναμικοί και χωρίς ευαισθησίες. Έτσι έχουμε στερεοτυπικά ταυτίσει την αντρική υπόσταση, με καταστροφικές όμως συνέπειες στην ψυχοσύνθεση και ειδικότερα μετά τη λήξη μιας ρομαντικής σχέσης, όπως αποκαλύπτει νεότερη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Social Science and Medicine – Qualitative Research in Health.

Σε μια προσπάθεια να διερευνήσουν την ψυχολογία των αντρών μετά από ένα τέτοιο κομβικό γεγονός όπως ο χωρισμός, η ερευνητική ομάδα πραγματοποίησε συνεντεύξεις με 47 άνδρες από την Αυστραλία και τον Καναδά που είχαν χωρίσει προσφάτως. Οι άντρες κλήθηκαν να περιγράψουν τη σχέση τους, με τα καλά και κακά της, αλλά και να απαντήσουν σχετικά με το πώς ένιωθαν μετά τo χωρισμό από τη σύντροφό τους.

 

 
 

Ένας χωρισμός μπορεί να είναι δώρο. Απλώς δεν το γνωρίζεις

Μετά την αξιολόγηση των ερωτηματολογίων, διαπιστώθηκε ότι οι περισσότεροι από τους άνδρες ανέπτυξαν συμπτώματα ψυχικής ασθένειας, όπως άγχος, κατάθλιψη, αυτοκτονικές σκέψεις, θυμό και αυξημένη χρήση ουσιών ή αλκοόλ. Παρόμοια ήταν και τα αποτελέσματα προηγούμενης μελέτης, η οποία είχε αναδείξει ότι οι άντρες βιώνουν μεγαλύτερο συναισθηματικό πόνο μετά από ένα χωρισμό σε σύγκριση με τις γυναίκες.

 

 
 

Το πιο ενδιαφέρον όμως στοιχείο της μελέτης είναι η περαιτέρω ανάλυση της πηγής των συναισθημάτων αυτών. Δεν ήταν λίγοι οι συμμετέχοντες που δήλωσαν ότι δεν είχαν σε κάποιον να απευθυνθούν για να αποσυμφορηθούν από τη συναισθηματική τους φόρτιση, με αποτέλεσμα να νιώθουν απομονωμένοι. Αντιθέτως, αναζήτησαν αποκούμπι στη χρήση ουσιών, όπως το αλκοόλ.



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved