pexels Μάθε να τρως σαν gentleman σε κάθε επίσημο δείπνο

Δεν πας σε Fast Food ή για κοψίδια για να τρως με τα χέρια. Μάθε πώς να χειρίζεσαι σαν ΚΥΡΙΟΣ το πηρούνι, και όχι μόνο.

Πρέπει κάποια στιγμή να πάψεις να τρως σαν τον Κόναν τον Βάρβαρο, δηλαδή σαν να μην υπάρχει αύριο γιατί έχουμε ξανά Γερμανική Κατοχή. Δεν θα σου πάρει κανείς το φαγητό από το πιάτο, ειδικά αν είσαι σε επίσημο δείπνο. Εκεί που πρέπει να σταθείς στο ύψος σου και να διατηρήσεις ένα καλό όνομα για όλους τους άντρες.

Πού πήγαν οι καλοί σου τρόποι;

Όταν ακούς για καλούς τρόπους ή για savoir vivre μπορεί να πιστεύεις πως πρόκειται για κανόνες αυθαίρετους, που υπάρχουν απλά για να υπάρχουν. Όμως στον πυρήνα τους οι αυτοί σχετίζονται με τη συνεργασία και το σεβασμό στους ανθρώπους γύρω σου. Ειδικά οι κανόνες του savoir vivre για το φαγητό είναι ιδιαίτερα σημαντικοί γιατί – ας το παραδεχτούμε – υπάρχουν πολλοί τρόποι να αηδιάσεις κάποιον όταν βρίσκεσαι για φαγητό μαζί του. Πόσο μάλλον αν αυτός ο κάποιος είναι η κοπέλα με την οποία μόλις ξεκίνησες να βγαίνεις.

Ακόμη και αν δεν τρέχει σταγόνα γαλάζιο αίμα στις φλέβες σου, εφόσον προσκληθείς σε επίσημο δείπνο, οφείλεις να συμπεριφερθείς σαν Γάλλος ευγενής επί Αναγεννήσεως κι όχι σαν τον άνθρωπο των σπηλαίων. Ειδικότερα αν σε αυτό παρευρίσκονται άνθρωποι που μπορούν να καθορίσουν την καριέρα σου. 

 

Ακούει όντως ο άντρας μουσική σήμερα ή μήπως έχει ξεχάσει πως γίνεται;

Συχνά ο λόγος που κάποιος ανησυχεί για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει το δείπνο δεν είναι πως τον ενοχλεί που δε γνωρίζεις από savoir vivre, αλλά γιατί ανησυχεί μήπως η έλλειψη καλών τρόπων ενοχλήσει κάποιον άλλο. Για παράδειγμα φαντάσου πως βρίσκεσαι για πρώτη φορά για φαγητό με τους γονείς της κοπέλας σου. Εκείνη δε νοιάζεται αν ρουφάς τα μακαρόνια σαν υδραυλική ρουφήχτρα μαρσάροντας ή αν η σάλτσα πασαλείβεται στο πρόσωπο σου σαν σοβατεπί. Αυτός, όμως, που την ανησυχεί είναι το μπίρι-μπίρι που θα ακούσει από τους γονείς της βλέποντας έναν τύπο, ανάξιο, να συνοδεύει την κόρη τους.

 

 
 

Πάμε τώρα στα πρακτικά του ζητήματος...

Το πιο πιθανό είναι να μην έχεις δει ποτέ άλλη φορά στη ζωή σου 1 πετσέτα, 10 κουταλομαχαιροπίρουνα (τα πιρούνια αριστερά, τα μαχαίρια και το κουτάλι δεξιά), 3-4 ποτήρια και 3 πιάτα παρατεταγμένα μπροστά σου. Μην πανικοβάλλεσαι: για το φαγητό θα χρησιμοποιήσεις αυτά που βρίσκονται αριστερά και δεξιά από το πιάτο σου. Όσα βρίσκονται στο πάνω μέρος του πιάτου προορίζονται για το γλυκό, ενώ το μαχαίρι που βρίσκεται μόνο του μπροστά σου και αριστερά αφορά αποκλειστικά το ψωμί. Εάν υπάρχει ένα βαθύ πιάτο πάνω από ένα ρηχό πιάτο σημαίνει πως το δείπνο θα ξεκινήσει με σούπα, ενώ σε περίπτωση που το πάνω πιάτο είναι ρηχό και μικρό θα ξεκινήσει με σαλάτα.

Παρακάτω θα βρεις λεπτομέρειες για το πώς θα τρως σαν άνθρωπος σε ένα επίσημο δείπνο:



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved