pexels Προβληματιστήκαμε με τον ειδικό που μας λέει να μην κάνουμε μπάνιο

Μία ειδική σε θέματα υγιεινής θεωρεί το μπάνιο μία υπερεκτιμημένη υπόθεση. Γίνεται να την πάρουμε στα σοβαρά;

Πόσες φορές κάνεις μπάνιο την εβδομάδα; Αν κρίνω από τον εαυτό αλλά και τους γύρω μου, θεωρώ πως το καθημερινό μπάνιο είναι επιβεβλημένο. Το πρωινό μπάνιο προσφέρει ευεξία ενώ το βραδινό σε χαλαρώνει. Ωστόσο μία ειδική σε θέματα υγιεινής θεωρεί πως το ντους είναι υπερεκτιμημένο. Στην πραγματικότητα μόνο κακό μπορεί να σου κάνει.

Η καθηγήτρια Sally Bloomfield, της Σχολής Υγιεινής και Ιατρικής του Λονδίνου, δήλωσε στο BBC Radio: «Κατά τη γνώμη μου δεν χρειάζεται να κάνουμε μπάνιο και ντους κάθε μέρα. Στην πραγματικότητα, δεν χρειάζεται να κάνουμε μπάνιο και ντους καθόλου. Υπάρχουν μικρόβια στο σώμα μας που παράγουν δυσάρεστες οσμές, αλλά δεν είναι επιβλαβή για εμάς. Και ο λόγος που κάνουμε μπάνιο και ντους είναι ότι θέλουμε να απαλλαγούμε από αυτές τις οσμές και θέλουμε να αισθανόμαστε άνετα. Αυτό είναι ωραίο - αλλά όσον αφορά την πρόληψη ασθενειών, δεν είναι πραγματικά σημαντικό».

 

 

Η καθηγήτρια ανέφερε πως «κάνουμε μπάνιο το καλοκαίρι για να απαλλαγούμε από τον ιδρώτα, για να νιώθουμε πιο άνετα. Αυτοί είναι λοιπόν οι λόγοι για τους οποίους κάνουμε κυρίως ντους». Όσον αφορά την ίδια; Δεν εφαρμόζει στην πράξη όλα όσα μας πατρονάρει να κάνουμε: «Κάνω ντους κάθε μέρα στο πλαίσιο του πλυσίματος των μαλλιών μου. Τυχαίνει να είμαι ματαιόδοξη και μου αρέσει τα μαλλιά μου να φαίνονται ωραία».

Πώς το ζεστό μπάνιο θα σου φτιάξει κορμί το καλοκαίρι

Τέλος η κυρία Bloomfield τόνισε πόσο σημαντικό είναι να πλένουμε τα χέρια μας για να αποτρέψουμε την εξάπλωση λοιμώξεων και ασθενειών. «Είμαστε πολύ μπερδεμένοι σχετικά με τη διαφορά μεταξύ καθαριότητας και υγιεινής. Η καθαριότητα είναι αυτό που κάνουμε για να δείχνουμε και να νιώθουμε καθαροί, αλλά η υγιεινή είναι ο καθαρισμός που κάνουμε για να αποτρέψουμε την εξάπλωση μικροβίων.

 

 

Πρέπει να πλένουμε τα χέρια μας σε συγκεκριμένες στιγμές, όπως όταν χειριζόμαστε ωμά τρόφιμα, όταν έχουμε χρησιμοποιήσει την τουαλέτα, όταν έχουμε αγγίξει πολλές επιφάνειες τις οποίες γνωρίζουμε ότι έχουν αγγίξει πολλοί άλλοι πριν από εμάς».

Πλέον γνωρίζεις το τι λέει η… επιστήμη. Στα χέρια σου είναι να εφαρμόσεις αυτό που θεωρείς σωστό.



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved