Πλύνε μαζί της τα πιάτα για να έρθετε πιο κοντά

Δεν θα συναντηθείτε μόνο από τον νεροχύτη, αλλά και σε άλλα σημεία του σπιτιού, πιο ρομαντικά.

Σε κάθε σχέση που πάει από το καλό στο καλύτερο έρχεται αργά η γρήγορα η ώρα που τα δύο σπίτια γίνονται ένα. Πριν έρθουν οι αρραβώνες και οι παντρειές έρχεται η ώρα της συγκατοίκησης, η πρώτη μεγάλη πρόβα τζενεράλε που θα δείξει αν αυτή είναι η γυναίκα της ζωής σου ή όχι. Αυτό σημαίνει ότι ο κανόνας του «τα δικά μου δικά μου και τα δικά σου δικά σου» πάει έναν ωραίο και υγιεινό εργένικο περίπατο και περνάμε με γοργά βήματα στην εποχή του μαζί. 

Στις υγιείς σύγχρονες σχέσεις οι δουλειές μοιράζονται και το δόγμα που θέλει τον άντρα να δουλεύει και τη γυναίκα να καθαρίζει δεν είναι μόνο ξεπερασμένο, αλλά και μη λειτουργικό στους σύγχρονους ρυθμούς ζωής. Ο κανόνας είναι ο καταμερισμός εργασίας, ο ένας πλένει τα πιάτα, ο άλλος αλλάζει σεντόνια, ο ένας πάει τα σκουπίδια κάτω, ο άλλος βάζει πλυντήριο κλπ. Μια έρευνα όμως έρχεται να ανατρέψει ελαφρά τον κανόνα. 

 

 

Η έρευνα από το πανεπιστήμιο της Utah υπό την επίβλεψη του αναπληρωτή καθηγητή Daniel Carlson δείχνει ότι είναι καλύτερο να κάνετε μαζί κάθε μία από τις αγγαρείες του σπιτιού από ότι απλά να τις μοιράζετε.  Η έρευνα έχει συγκεντρώσει στοιχεία από νοικοκυριά σε βάθος 30 χρόνων και προσπαθεί να βρει τα ποιοτικά χαρακτηριστικά που κάνουν ένα ζευγάρι ευτυχισμένο στη σχέση του. Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Sex Roles και σε γενικές συνοψίζονται στο ότι το μοίρασμα μιας βαρετής και δύσκολης αγγαρείας φέρνει πιο κοντά το ζευγάρι. 

Σίγουρα υπάρχουν μερικές δουλειές στο σπίτι που μπορούν να γίνουν ταυτόχρονα, το πλύσιμο των πιάτων, αν το επιτρέπει η χωροταξία της κουζίνας γύρω από τον νεροχύτη είναι μία από αυτές. Το μαγείρεμα και το μάζεμα είναι κάποιες άλλες, αλλά δεν είναι όλες οι δουλειές του σπιτιού εύκολο να μοιραστούν. Δεν είναι ανάγκη να πάρετε και δεύτερη ηλεκτρική σκούπα, εκτός από άβολο μπορεί να καταλήξει σε τσακωμό λόγω μπλεγμένων καλωδίων. 

 

 

Η λύση σε αυτές τις περιπτώσεις είναι το rotation. Κάθε μία από τις δουλειές αυτές μπορεί να αλλάζει χέρια κάθε φορά και αυτό είναι η πραγματική ισότητα σε ένα νοικοκυριό. Πολλές φορές ο διαχωρισμός των δουλειών γίνεται με κάποια στερεότυπα, οι δουλειές που απαιτούν μεγαλύτερη φυσική δύναμη θεωρούνται πιο αντρικιές, ενώ δουλειές όπως το σιδέρωμα επιμένουν να θεωρούνται γυναικείες. 

Όταν οι δουλειές γίνονται μαζί ή μοιράζονται πραγματικά δίκαια, η σχέση μεταξύ το δύο μερών της σχέσης είναι πιο δυνατή γιατί νιώθει ότι υπάρχει πραγματικός αμοιβαίος σεβασμός. Αν συνυπολογίσουμε το γεγονός ότι λόγω δουλειάς ένα σύγχρονο ζευγάρι περνάει λιγότερο χρόνο μαζί στο σπίτι από όσο στο παρελθόν, τότε το να είστε μαζί, ακόμα και όταν κάνετε κάποια βαρετή και κοπιαστική αγγαρεία αναπληρώνει τον χαμένο χρόνο. Ελάτε λοιπόν πιο κοντά για να έρθετε στη συνέχεια πιο «κοντά».

 

 



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved