associated press Μαθήματα ηγεσίας από τον Steve Jobs

Δεν ήταν απλώς ένας διορατικός εφευρετής. Αλλά ένας ηγέτης που άλλαξε την ανθρωπότητα.

Ο Steve Jobs δεν ήταν απλώς ένας διορατικός εφευρετής. Έχει γραφτεί στην ιστορία ως ένας από εκείνους που επηρέασαν περισσότερο την ανθρωπότητα. Η δημιουργία προϊόντων υψηλής τεχνολογίας όπως η Apple, NeXT computer, iMac, iPod, iPad και iPhone έχουν αλλάξει μια για πάντα τον τρόπο που επικοινωνούμε, σκεφτόμαστε, ζούμε. Έχει αφήσει ανεξίτηλη την προσωπική του σφραγίδα και θα τον μνημονεύουμε για πάντα. Το 1976, σε ηλικία 21 ετών, ιδρύει μαζί με τον Steve Wozniak την Apple Computer. Το όνομα της εταιρείας προήλθε από την δίαιτα του Jobs που έκανε με φρούτα. Ο Steve Jobs είχε εκμυστηρευτεί πως ήταν το αγαπημένο του φρούτο και η έμπνευση ήρθε μετά την επίσκεψη του ίδιου σε μια φάρμα με μήλα. Το Brand Name Apple σκέφτηκε πως ήταν ενθουσιώδες, διασκεδαστικό και όχι απειλητικό.

 

 

Ωστόσο πέρα από ένα διασκεδστικό όνομα, χρειάστηκαν κι άλλα πράγματα ώστε να φτάσει στην κορυφή. Για να κάνει τα όνειρά του πράξη, έπρεπε να ακολουθήσει κάποια μυστικά ηγεσίας, τα οποία έχει εκμυστηρευτεί κατά καιρούς. Παρακάτω θα δεις τα 10 μυστικά ηγεσίας που μπορείς να εφαρμόσεις στην προσωπική σου ζωή και σίγουρα θα σε βοηθήσουν.

Προσήλωση

Δώσε την ενέργεια και τη δύναμή σου σε πράγματα που πιστεύεις πως θα έχουν επιτυχία. Εξάλειψε κάθε περισπασμό.

Λιτότητα

Η απλότητα είναι μία μορφή ευφυΐας. Ο μινιμαλισμός είναι αναγκαία συνθήκη στον σημερινό τρόπο ζωής. Επανεξέτασε τα πράγματα που έχεις στη ζωή σου και κράτησε τα βασικά. Μην κρατάς υποχρεώσεις ή άλλα πράγματα που σου παίρνουν δυνάμεις και ενέργεια που μπορείς να αξιοποιήσεις αλλού.

 

 

Ευθύνη

Να αναλαμβάνεις πάντα την ευθύνη. Ηγέτης σημαίνει υπευθυνότητα και οφείλεις να αναλάβεις την ευθύνη. Να έχεις όρεξη για δουλειά και έτσι θα γίνεις το παράδειγμα και για τους υπόλοιπους.

Επιμονή

Όσες φορές και να πέσεις, οφείλεις να σηκωθείς και να συνεχίσεις. Πολλά εμπόδια θα έρθουν, αλλά αυτό που μετράει είναι πως θα τα αξιοποιήσεις και θα βελτιωθείς.

Δούλεψε για το προϊόν

«Συγκέντρωσε την προσοχή σου στη δημιουργία ενός καλού προϊόντος. Τα λεφτά θα έρθουν από μόνα τους». Η φράση ανήκει στον Steve Jobs. Μην σκέφτεσαι πόσα λεφτά θα βγάλεις από αυτό που κάνεις. Σκέψου πόσα άτομα θα λατρέψουν την ιδέα σου. Τότε τα χρήματα θα έρθουν στην ώρα τους. Η επιτυχία θα είναι μονόδρομος.

Διαφορετικότητα

«Οι άνθρωποι δεν ξέρουν τι θέλουν μέχρι να τους το δείξεις». Το ανθρώπινο μυαλό έχει την τάση να συσχετίζει τα πάντα με προηγούμενες εμπειρίες που είχε. Μην αγνοείς την έρευνα αγοράς αλλά μη βασίζεσαι μόνο σε αυτή. Οφείλεις να κάνεις το κάτι διαφορετικό από αυτό που υπάρχει ήδη στην αγορά. Διαφορετικά θα κάνεις ότι έχουν κάνει άλλοι πριν από σένα και θα δίνεις στον κόσμο κάτι ήδη γνωστό προς αυτούς.

Ποιες συνήθειες έχουν οι πιο πετυχημένοι άνδρες

Πέτυχε το ακατόρθωτο

Μια φορά ο συνιδρυτής της Apple, Stephen Gary Wozniak, προσπαθούσε να αναπτύξει κάτι αλλά δυσκολευόταν. Τότε ο Steve Jobs τον ρώτησε: «Χρειάστηκες 6 μήνες για να αναπτύξεις κάτι; Μπορείς να το κάνεις μέσα σε 4 μέρες». Και όντως το έκανε πράξη. Αυτό επιβεβαιώνει το γεγονός πως ορισμένα εμπόδια είναι μόνο στο μυαλό των ανθρώπων. Ένας ηγέτης οφείλει να υπερπηδήσει αυτά τα εμπόδια.

Δώσε κάτι νέο

Τα προϊόντα της Apple δίνουν μία εμπειρία η οποία σε κάνεις να θέλεις να τα αποκτήσεις. Είναι μέχρι να σου μπει στο μυαλό η ιδέα να το πάρεις! Από την συσκευασία και το design, μέχρι το γραφιστικό κομμάτι. Ο Jobs, αποφάσισε να αφήσει το Πανεπιστήμιο του Reeds στο οποίου φοιτούσε και αντ’ αυτού παρακολούθησε μαθήματα που είχαν να κάνουν με την καλλιγραφία. Αυτό ήταν και το ερέθισμα που τον υποκίνησε να συμπεριλάβει πολλές και διαφορετικές γραμματοσειρές στους Mac υπολογιστές – ένα από τα τότε μεγάλα ατού της Apple – τη στιγμή που η Microsoft είχε μία αρκετά μικρή ποικιλία.

 

 

Προσπάθησε για το καλύτερο

Μην διαπραγματεύεσαι την ποιότητα. Πάντα να στοχεύσεις σ’ ένα άρτιο αποτέλεσμα. Η τελειότητα δεν είναι δυνατή αλλά αυτό δε σημαίνει πως δεν μπορείς να τρυπήσεις το ταβάνι σου.

Φτιάξε την τέλεια ομάδα

Ο ίδιος παραδέχτηκε πως κανένα από τα προϊόντα του δεν θα ήταν επιτυχημένο αν δεν είχε δίπλα του την πιο σωστή ομάδα. Για τον Jobs είναι σημαντικό να έχει άτομα μαζί του, τα οποία είναι πιο καλά καταρτισμένα από αυτόν σε διάφορα θέματα. Έτσι μαθαίνει πολλά από αυτούς, ενώ παράλληλα τους αφήνει να διαπρέπουν, τον κάθε έναν στον τομέα του.



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved