Το μυστικό του Garry Kasparov που τον έκανε ανίκητο

Πώς η αυτοπεποίθηση έγινε ο καλύτερος σύμμαχός του για να φτάσει στην κορυφή;

Ο Garry Kasparov και ο μεγάλος αντίπαλός του Anatoly Karpov -δύο από τους καλύτερους σκακιστές όλων των εποχών- πήραν τις αντίστοιχες θέσεις τους γύρω από τη σκακιέρα. Το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Σκακιού του 1990 επρόκειτο να ξεκινήσει. Οι δύο άνδρες θα έπαιζαν 24 παιχνίδια και ο παίκτης με το υψηλότερο σκορ θα ανακηρυσσόταν Παγκόσμιος Πρωταθλητής στο σκάκι. Συνολικά ο αγώνας θα διαρκούσε τρεις μήνες με τους πρώτους 12 αγώνες να γίνονται στη Νέα Υόρκη και τους τελευταίους 12 αγώνες στη Λυών. Ο Kasparov ξεκίνησε καλά αλλά σύντομα άρχισε να κάνει λάθη. Έχασε το έβδομο παιχνίδι και μετά τα πρώτα 12 παιχνίδια, οι δύο άνδρες έφυγαν από τη Νέα Υόρκη ισόπαλοι με 6-6. Οι New York Times ανέφεραν ότι «o κύριος Kasparov είχε χάσει την εμπιστοσύνη στον εαυτό του και είχε γίνει νευρικός στη Νέα Υόρκη».

 

 

Αν ο Kasparof ήθελε να διατηρήσει τον τίτλο του ως ο καλύτερος στον κόσμο, θα έπρεπε να αλλάξει. Θα έπρεπε να αποκτήσει αυτοπεποίθηση και να γίνει πιο επιθετικός. Όπερ και εγένετο.

Πώς θα κερδίσεις πίσω την χαμένη της εμπιστοσύνη

Όταν ξεκίνησε το δεύτερο μισό του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Σκακιού στη Λυών της Γαλλίας, ο Kasparov ανάγκασε τον εαυτό του να παίξει επιθετικά. Προηγήθηκε κερδίζοντας το 16ο αγώνα και με την οικοδόμηση της αυτοπεποίθησής τους, πέτυχε καθοριστικές νίκες στο 18ο και 20ο αγώνα. Στο τέλος, ο Kasparov έχασε μόνο δύο από τα τελευταία 12 παιχνίδια και διατήρησε τον τίτλο του Παγκόσμιου Πρωταθλητή. Μάλιστα θα συνέχιζε να διατηρεί τον τίτλο για άλλα 10 χρόνια.

 

 

Όλα αυτά τα πέτυχε μέσω της αυτοπεποίθησής του.

Είναι συχνό φαινόμενο να ακούμε για έναν σωματικά ταλαντούχο αθλητή που έχει χαμηλή απόδοση στο γήπεδο ή για έναν έξυπνο μαθητή που παραπαίει στην τάξη. Η τυπική αφήγηση για τις χαμηλές πτήσεις τους είναι ότι δεν είναι απόλυτα συγκεντρωμένοι. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι μπορεί να είναι αλήθεια. Ωστόσο παίζει ρόλο και η ψυχολογία. Η αυτοπεποίθηση είναι μια θετική νοοτροπία που αντικατοπτρίζεται στις πράξεις και στο αποτέλεσμα αυτών. Η σχέση μεταξύ σωματικής απόδοσης και ψυχολογίας είναι αμφίδρομη.

 

 

Η αυτοπεποίθηση είναι συχνά το αποτέλεσμα της επίδειξης των ικανοτήτων μας. Αυτός είναι ο λόγος που η μέθοδος του Garry Kasparov να παίζει σαν να ένιωθε σίγουρος, θα μπορούσε να τον οδηγήσει σε πραγματική αυτοπεποίθηση. Ο Kasparov άφηνε τις πράξεις του να εμπνεύσουν τις πεποιθήσεις του. Αυτές δεν είναι απλώς κλισέ για ιδέες αυτοβοήθειας. Η Amy Cuddy, ερευνήτρια του Harvard που μελετά τη γλώσσα του σώματος, έδειξε μέσα από την πρωτοποριακή έρευνά της ότι απλώς το να σκέφτεσαι θετικά μπορεί να αυξήσει την αυτοπεποίθηση και να μειώσει το άγχος. Σύμφωνα με την Cuddy, μπορείς να «το προσποιηθείς μέχρι να γίνεις».

Η σκακιέρα του Star Wars θα ξυπνήσει την Δύναμη μέσα σου

Πώς να οικοδομήσεις αυτοπεποίθηση;

Το πρώτο βήμα είναι να αποβάλλεις τον φόβο σου. Η αμφιβολία για τον εαυτό σου ή η αβεβαιότητα είναι οι χειρότεροι σύντροφοι σε αυτό το ταξίδι. Φέρσου σαν να είσαι στα καλύτερά σου. Δούλεψε σαν να βρίσκεσαι στην κορυφή. Άλλαξε νοοτροπία, θέσε του στόχους σου και άσε την αυτοπεποίθηση να κάνει θαύματα. Στην αρχή προσποιείσαι, στο τέλος γίνεσαι αυτό που πραγματικά θέλεις.



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved