Πώς θα κάνεις το μαντεμένιο σου τηγάνι σαν καινούργιο

Ο πιο πιστός σύμμαχος του άντρα στην κουζίνα μπορεί να σκουριάσει, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είναι και για πέταμα.

Μαντεμένιο τηγάνι ή cast iron skillet, ο ακρογωνιαίος λίθος της εργένικης μαγειρικής. Ψησταριές, τοστιέρες και άλλα χαριτωμένα ακολουθούν ασθμαίνοντας στη λίστα με τα βασικά αντικείμενα επιβίωσης που χρειάζεται ένας άντρας στο σπίτι του. Είτε είσαι φοιτητής, είτε ο Clint Eastwood στο Gran Torino, το μαντεμένιο τηγάνι είναι πάντα εκεί για σένα, από ένα γερό πρωινό που θα σε βοηθήσει να βγάλεις πέρα τη μέρα, μέχρι ένα late night snack που θα γιατρέψει το ψυχικό τραύμα της ημέρας που προηγήθηκε. 

 

 

Το ότι είναι πολυεργαλεία τα μαντεμένια τηγάνια και μπορείς να μαγειρέψεις σχεδόν τα πάντα το ξέρεις ήδη. Είναι φτηνά, έχουν τρομερή διάχυση θερμότητας και εκτός από cool αντικείμενα βιομηχανικού σχεδιασμού, είναι και τέλεια όπλα αυτοάμυνας. Όμως αν δεν τα προσέξεις μπορεί να σκουριάσουν και τότε πολλοί αυτοί που προτιμούν να τα πετάξουν και να πάρουν ένα καινούργιο, όμως αυτό δεν είναι καθόλου απαραίτητο, όταν μπορείς να το κάνεις σαν καινούργιο.

Το πρώτο που πρέπει να κάνεις είναι να ξύσεις λίγο την εσωτερική του επιφάνεια για να φύγει το πρώτο στρώμα σκουριάς. Το συρματάκι για τις κατσαρόλες είναι πολύ καλό για αρχή. Στη συνέχεια για να αφαιρέσεις ακόμα πιο αποτελεσματικά τη σκουριά μπορείς να βάλεις δύο χούφτες χοντρό αλάτι και να τρίψεις με ένα πανί. 

 

 

Η σκουριά φεύγει, αρκεί να της το ζητήσεις αυστηρά

Θα δεις το αλάτι να αποκτά καφέ χρώμα από τη σκουριά και τότε μπορείς να πετάξεις το αλάτι και να επαναλάβεις τη διαδικασία μία ακόμα φορά. Μην αγχωθείς αν η σκουριά είναι ακόμα εμφανής, θα φύγει εντελώς όταν τελειώσει η διαδικασία. 

Στη συνέχεια αυτό που θες να κάνεις είναι να αφαιρέσεις ότι έχει μείνει από σκουριά και αλάτι και σε αυτό θα σε βοηθήσει ένα καλό λουτρό του τηγανιού με νερό και σαπούνι, δεν χρειάζεται κάποιο σφουγγάρι ή πετσέτα, αρκούν τα χέρια σου. Στη συνέχεια στέγνωσέ το με πετσέτες και χαρτί κουζίνας.

 

 

Η ώρα του λαδώματος

Οι πόροι του χυτού μετάλλου είναι εντελώς ανοιχτοί και αυτό που χρειάζεται τώρα είναι να σφραγίσουν με ένα στρώμα λίπους και να αποκτήσει και πάλι το τηγάνι σου μια φυσική αντικολλητική επιφάνεια. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις οποιοδήποτε φυτικό λίπος σε όποια μορφή σε βολεύει, από σπορέλαιο μέχρι μαργαρίνη. 

Μην τσιγκουνευτείς το λίπος και κάλυψε καλά κάθε επιφάνεια του τηγανιού, τόσο στο εσωτερικό του, όσο και στο εξωτερικό του. Όταν τελειώσεις με την επάλειψη βάλτο ανάποδα σε ένα ταψί σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°. Με το να το βάλεις ανάποδα φεύγει το περίσσιο λίπος και γίνεται πιο ομοιόμορφο το seasoning. Μετά από μία ώρα περίπου μπορείς να το βγάλεις από τον φούρνο. Τώρα έχεις και πάλι ένα μαύρο και γυαλιστερό μαντεμένιο τηγάνι έτοιμο για χρήση.

Το θέμα είναι να το κρατήσεις και σε αυτή την κατάσταση και στις φωτογραφίες που ακολουθούν θα βρεις μερικές συμβουλές για το πώς θα το καθαρίζεις, αλλά και το πώς θα κρατήσεις τη σκουριά μακριά.



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved