Chris Pizzello/Invision/AP Όλα όσα έμαθε η ζωή στον Matthew McConaughey

Μερικά μαθήματα ζωής από τον Tεξανό ηθοποίο για όλους τους άντρες.

Σε μια εποχή που θέλει τους A-List κινηματογραφικούς αστέρες να υποδύονται ακόμα και εκτός σκηνής τους αψεγάδιαστους ambassadors ενός τεράστιου μηχανισμού δημοσίων σχέσεων και ψεύτικων χαμόγελων, ο Matthew McConaughey παραμένει ένας αυθεντικός άντρας όταν σβήνουν οι προβολείς των στούντιο.

Λέει πάντα αυτό που θέλει να πει. Θα βουτήξει για λίγο τη γλώσσα του στο μυαλό πριν μιλήσει, αλλά ποτέ δεν θα βάλει τις λέξεις του στο ζύγι της κακώς εννοούμενης πολιτικής ορθότητας. Εκτός από σπουδαίος ηθοποιός που έχει σφραγίσει με την ερμηνεία του όποια ταινία ή σειρά έχει γυρίσει, είναι και ένας ενεργός πολίτης. Αγαπάει την πατρίδα του όπως μόνο ένας θερμόαιμος τεξανός θα μπορούσε να κάνει και δεν φοβάται να αγκαλιάσει και να ζήσει τα πάθη του.

 

 

Οι εμπειρίες από τη ζωή του θα μπορούσαν να γίνουν ταινία, ή και ταινίες. Από την πεζοπορία στη ζούγκλα του Αμαζονίου και την Αν. Αφρική, μέχρι την ανάληψη των πολιτιστικών δρώμενων του Πανεπιστημίου του Τέξας, η ζωή του βραβευμένου με Oscar ηθοποιού αξίζει μελέτης και καταγραφής.

Μια καταγραφή την οποία επιχείρησε ο ίδιος στην αυτοβιογραφία του με τίτλο Greenlights, ένα βιβλίο το οποίο φιγουράρει στην πρώτη θέση των ευπώλητων των New York Times. Αν η φιλοσοφία της ζωής του Matthew McConaughey μπορούσε να συμπυκνωθεί σε μία φράση, τότε αυτή δεν θα μπορούσε να είναι άλλη από «Πες περισσότερα ναι στη ζωή σου». Τα μαθήματα από τη ζωή αυτού το μεγάλου άνδρα είναι διδάγματα και για εμάς και στη συνέχεια θα δούμε μερικά από πιο σημαντικά.

Η γνώση και οι μνήμες δεν φτιάχνονται στον καναπέ

Ναι, o McConaughy έχει τόση αγάπη για το Τέξας που μπορεί να χαρακτηριστεί τοπικιστής, όμως σε καμία των περιπτώσεων δεν είναι ολόκληρος ο κόσμος του. Ούτε βέβαια είναι κάποιος ρηχός κοσμοπολίτης που έχει δει τον υπόλοιπο κόσμο μόνο μέσα από χλιδάτα resorts. 

Σίγουρα δεν έχουμε όλοι την άνεση, οικονομική και υποχρεώσεων, για να κάνουμε ένα ταξίδι στις Άλπεις μόνο με μία μοτοσικλέτα κι ένα backpack σαν αυτόν, αλλά μπορούμε να κανονίσουμε ένα ταξίδι στα μέτρα μας. Τα ταξίδια είναι πιο σοφή επένδυση ξοδέματος χρημάτων σε κάτι διασκεδαστικό. Γνωρίζοντας νέα μέρη και ανθρώπους διευρύνουμε τους ορίζοντές μας, γεμίζουμε μπαταρίες και γινόμαστε πιο δημιουργικοί στη δουλειά. 

Άρα σταμάτα να αναβάλλεις εκείνο το long weekend που έχεις απωθημένο και ξεκίνα να φτιάχνεις βαλίτσα.

Πριν ασχοληθείς με τους άλλους, βρες τα πρώτα με τον εαυτό σου

 

 

Λίγο πριν τα 30 ο Matthew McConaughey έζησε για τρία χρόνια μόνος σε ένα τροχόσπιτο. Κανείς δεν θα σου πει να κάνεις το ίδιο, αλλά μπορείς να πάρεις την ουσία αυτής της εμπειρίας. Πολλές φορές στη ζωή του ένας άντρας βρίσκεται μπροστά σε μεγάλα διλήμματα, αποφάσεις και αμφισβητήσεις. 

Για να είσαι όσο πιο σίγουρος για το ότι θα πάρεις τη σωστή απόφαση, πρέπει να έχεις το μυαλό σου στην καλύτερη δυνατή κατάσταση. Εκπαίδευσε τον εαυτό σου να απομονώνεται πριν από κάθε μεγάλη αλλαγή στη ζωή σου, από τα επαγγελματικά μέχρι τις σχέσεις. Μέσα από αυτόν τον διαλογισμό, που δεν κάτι άλλο εκτός από ένας εσωτερικός διάλογος με τον εαυτό σου, θα βρεις αυτό που πραγματικά θες και θα σε κάνει ευτυχισμένο.

Βάλε στη ζωή σου το ημερολόγιο

Από την ηλικία των 16 ετών κρατάει ημερολόγιο. Αυτός ήταν και ο πυρήνας μέσα από τον οποίο βγήκε το βιβλίο της αυτοβιογραφίας του. Δεν είναι ανάγκη να κάνεις το ακριβώς το ίδιο, ούτε να κάθεσαι να γράφεις μια ολόκληρη έκθεση κάθε μέρα πριν πέσεις στο κρεβάτι.

Δεν χρειάζεται να αποδείξεις σε κανέναν ότι ζεις μια πολύ συναρπαστική ζωή. Μπορείς όμως να καταγράφεις ακόμα και σε μορφή bullets όσα ενδιαφέροντα σου συμβαίνουν και αξίζει να τα θυμάσαι και στο μέλλον. Σκέψου το περισσότερο σαν μια ατζέντα που σημειώνεις τα ραντεβού σου, αλλά για το παρελθόν. Είναι μια διαδικασία που θα σε βοηθήσει να βάλεις σε μια τάξη και οργάνωση τη ζωή σου σε πάρα πολλούς τομείς. 

Επικεντρώσου στο τώρα και άσε το μέλλον για το μέλλον

 

 

Όλη αυτή η χαλαρότητα που βγάζει ο Matthew στους ρόλους του δεν είναι πρόζα, αλλά στάση ζωής. Μιλάει αργά και αφήνει τη ζωή να κυλά γιατί θέλει να ρουφήξει κάθε στιγμή της ζωής πριν αυτή αποτελέσει παρελθόν και μνήμη. Δεν θα μπορέσεις ποτέ να απαλλαγείς από την θέσπιση μακροχρόνιων στόχων, αλλά μπορείς να τους περιορίσεις στους απολύτως βασικούς και αναγκαίους. 

Αν χαλαρώσεις και αφοσιωθείς στο τώρα, θα κερδίσεις κάτι ακόμα σημαντικότερο από την χαλάρωση και την ηρεμία που κερδίζεις με την απώλεια του άγχους για το μέλλον, θα δεθείς περισσότερο με τους ανθρώπους γύρω σου και αυτό είναι κάτι που σίγουρα δεν βρίσκεται στο μέλλον. 



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved