Τα εργαλεία που θα σε κάνουν τον προσωπικό της σεφ

Αντί να ψάχνεις τα χαμένα τάπερ της μάνας σου, δεν αναβαθμίζεις τον εξοπλισμό σου με αυτά τα 4 tips;

Ξέρουμε πολύ καλά ότι το ωράριο δουλειάς για τους περισσότερους άντρες εκεί έξω δεν ευνοεί τη μαγειρική. Το να επιστρέφεις αργά το απόγευμα στο σπίτι μετά από μία δύσκολη μέρα δεν είναι και η καλύτερη συνθήκη για να καθίσεις να δημιουργήσεις γαστρονομικά. Η Σκύλλα και η Χάρυβδη που λέγονται φούρνος μικροκυμάτων και delivery είναι πάντα εκεί και απειλούν να διαλύσουν για ακόμα μία φορά τα όνειρά σου για να μαγειρέψεις κάτι μόνος σου. 

Πάντα θα βρίσκεις δικαιολογίες για να μην μαγειρέψεις και το μόνο που μπορείς να κάνεις για να μην υποκύπτεις σε αυτές, είναι να φτιάξεις μια κουζίνα που θα κάνει πιο εύκολη την ενασχόλησή σου με με αυτή. Να βρίσκεις ενδιαφέρουσα την τριβή σου με τη μαγειρική και όχι μια αγγαρεία η οποία να προκύπτει από την ανάγκη σου για κάτι λίγο πιο υγιεινό και οικονομικό. 

 

 

Αυτό που χρειάζεται η κουζίνα σου είναι μερικά βασικά εργαλεία τα οποία δεν θα κάνουν μόνο πιο εύκολη τη ζωή σου, αλλά και πιο δημιουργική. Στη συνέχεια θα δούμε μερικά από αυτά. Κάποια είναι εντελώς αναμενόμενα, κάποια έκπληξη και κάποια θα σπάσουν στερεότυπα χρόνων. Ό,τι κι αν διαλέξεις για τον αντρικό σου κουζινικό εξοπλισμό να μην ξεχάσεις να επενδύσεις στην ποιότητα. Μιλάμε για πράγματα που θα κρατήσεις για πολλά χρόνια και το να προσπαθήσεις να γλιτώσεις λεφτά για κάτι που προορίζεται να κρατήσεις για χρόνια, τελικά θα σου κοστίσει περισσότερο. Πάμε να δούμε τι θα χρειαστείς.

Το σοβαρό μαχαίρι

Ότι είναι τα πινέλα για τους ζωγράφους, το ροπόκλειδο για τον μηχανικό αυτοκινήτου και το ποινικό δίκαιο για έναν δικηγόρο, είναι τα μαχαίρια για τους σεφ. Όσο καλά σκεύη και να έχεις, την πιο high end κουζίνα που μπορεί να πετάς μέσα τα υλικά χύμα και σου φτιάχνει φαγητό και την καλύτερη πρώτη ύλη, αν δεν έχεις τα σωστά μαχαίρια δεν καταφέρνεις τίποτα. Για ένας ερασιτέχνη μάγειρα στο σπίτι δεν χρειάζεται ένα πλήρες σετ μαχαιριών για 34 διαφορετικές περιπτώσεις κοψίματος, αρκεί ένα, αλλά καλό μαχαίρι.

 

 

Ένα μεγάλο και καλό μαχαίρι σεφ που θα διαλέξεις προσεκτικά, είναι το δεξί σου χέρι στην κουζίνα. Δοκίμασε τη λαβή στο χέρι σου, αν σου είναι άνετη. Το βάρος του θα πρέπει να είναι ικανό ώστε να κόβει με αυτό, χωρίς όμως να σε κουράζει. Ένα σωστό μαχαίρι, το οποίο είναι πάντα ακονισμένο, θα το κρατήσεις χρόνια. Η σημασία ενός καλού μαχαιριού δεν περιορίζεται στο απλό κόψιμο των υλικών σου. Η απόλαυση του φαγητού στηρίζεται πάνω σε τρεις άξονες, στη γεύση, την υφή και το άρωμα. Σε πρώτο επίπεδο, ένα μαχαίρι εγγυάται την επιθυμητή υφή μέσω του σωστού μεγέθους των κομματιών και των σωστών τομών, χωρίς κατεστραμμένες ίνες. Όμως και η γεύση και το άρωμα του φαγητού εξαρτάται από τα κοψίματα. Το καλό μαχαίρι είναι το Α και το Ω, επένδυσε σε αυτό.

 

 

Το δυνατό τηγάνι

Το μπάρμπεκιου είναι η μεγάλη στιγμή για τον άντρα που θέλει να αποδείξει τις ικανότητές του στο ψήσιμο, όμως ας μη γελιόμαστε, μιλάμε για μια συνθήκη που συμβαίνει μια στο τόσο. Το σκεύος μαγειρικής του εργένη είναι το τηγάνι. Ένα ευρύχωρο τηγάνι μπορεί να κάνει τα πάντα, από μια μπριζόλα, μέχρι ριζότο, κι από σάλτσες για μακαρόνια μέχρι τα αυγά για μια ώρα ανάγκης, το τηγάνι είναι πιο απαραίτητο κι από τη βιταμίνη D.

Το καυτό, σαν το λάδι που τσιτσιρίζει στην επιφάνειά του, θέμα είναι το ποιο τηγάνι χρειάζεσαι. Το κλισέ του σωστού μερακλή εργένη προστάζει ένα old school μαντεμένιο, η ευκολία χρήσης κάνει λογική επιλογή ένα σύγχρονο αντικολλητικό, ποιο από τα δύο πρέπει να πάρεις; Κανένα από τα δύο και θα εξηγήσουμε αμέσως γιατί και ποιο είναι το τρίτο που πρέπει να πάρεις. 

 

 

Τα μαντεμένια είναι φτηνά, με το κατάλληλο λάδωμα έχουν εύκολο καθάρισμα, τα προτείνουν πολλοί σεφ, έχουν καλή διάχυση της θερμότητας και στην τελική είναι κάτι πολύ κλασικό. Έχουν τα αρνητικά του βάρους, της σκουριάς και του πορώδους αν δεν συντηρηθούν σωστά και το σημαντικότερο, το μαύρο χρώμα δεν δυσκολεύει το μαγείρεμα. Δεν μπορείς να ελέγξεις εύκολα πόσο λάδι έχεις και γενικά τις ποσότητες σε αυτό. Τα αντικολλητικά είναι πολύ εύκολα στη χρήση, δεν έχεις να αγχώνεσαι για το φαγητό, αλλά με κύριο μειονέκτημα ότι το φαγητό θα μπορούσε να γίνει καλύτερο.

Η λύση είναι ένα ανοξείδωτο τηγάνι, με πάτο «σάντουιτς» με φύλλο αλουμινίου στο ενδιάμεσο. Έτσι εξασφαλίζεται τέλεια και γρήγορη διάχυση της θερμότητας, έχεις πλήρη και σαφή εικόνα των περιεχομένων που μαγειρεύονται και αν είσαι προσεκτικός και δεν βαριέσαι δεν θα σου λείψει η αντικολλητική ικανότητα. 

 

 

Το βαρύ γουδί

 

 

Καλό και άγιο το μπλέντερ, πραγματικά θα ζούσαμε ακόμα στις σπηλιές χωρίς αυτή τη φανταστική και χρηστική ηλεκτρική συσκευή, αλλά δεν είναι πανάκεια. Μερικά υλικά για να δώσουν το 100% των αρωμάτων και των ελαίων τους θέλουν το κάτι παραπάνω που δεν μπορούν να το προσφέρουν οι λεπίδες που γυρίζουν με ρυθμό κινητήρα wankel. Από ένα απλό πέστο, μέχρι το τρίψιμο των ολόκληρων κόκκων πιπεριού είναι εντελώς διαφορετικό όταν βρεθεί κάτω από γουδοχέρι καθώς οδηγείται συνθλιμμένο στα τοιχώματα του γουδιού. Ναι, είναι μεγάλο ζόρι να δουλεύεις το γουδί, αλλά το αποτέλεσμα θα σε αποζημιώσει. Επένδυσε σε ένα ευρύχωρο μαρμάρινο γουδί, υπάρχουν και από συνθετικό γρανίτη, το οποίο θα δώσεις και στα εγγόνια σου. 

Το στιλάτο μαχαιροπήρουνο

Αν εξαιρέσουμε τον στρατό, στον οποίο είναι κίνηση, το φαγητό είναι απόλαυση. Αυτό σημαίνει πως πρέπει να σερβίρεται σωστά. Ένα καλό μαχαιροπίρουνο δίνει την πρώτη εικόνα στο πιάτο που πρόκειται να φας. Σαν τον κόμπο στη γραβάτα σε μια συνέντευξη για δουλειά, μπορεί να μη σημαίνει τίποτα για το πώς εργάζεσαι, αλλά προκαταβάλει τον απέναντί σου. Ένα καλόγουστο σετ, δεν χρειάζεται να είναι σαν αυτές τις βαλίτσες που κλήρωναν στα 90s τα τηλεπαιχνίδια. Αρκεί ένα λιτό σετ μαχαίρι, πηρούνι, κουτάλι, κουταλάκι για τέσσερα άτομα και σιγά σιγά φτιάχνεις την προίκα σου. 

 

 

Καλό σετ δεν σημαίνει να έχει πάνω του την Άρτα και τα Γιάννινα, η λιτότητα μπορεί να συνεχιστεί και στον σχεδιασμό τους. Το βάρος είναι αρκετά σημαντικός παράγοντας για να θεωρηθεί καλό ένα μαχαιροπήρουνο. Μπορείς κι αυτά να τα δοκιμάσεις στα χέρια σου, μόλις βρεις αυτό που θα «κουμπώσει» την παλάμη σου θα το καταλάβεις αμέσως. 



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved