Πρέπει να παραγγέλνει και για τη γυναίκα ο άντρας στο εστιατόριο;

Ένδειξη μιας αβρότητας που πρέπει να διατηρηθεί ή σεξιστικό κατάλοιπο μιας ξεπερασμένης εποχής;

Το θέμα του ποιος πληρώνει τον λογαριασμό έχει αναλυθεί αρκετές φορές και παρά τις δύο αντιμαχόμενες πλευρές διαλέξαμε μια σολομώντειο πρόταση για τους αναγνώστες μας που μπορεί να λειτουργήσει σαν ένας καλός οδηγός συνεννόησης μεταξύ του ζεύγους. Τι γίνεται όμως με άλλα πιο λεπτής φύσης ζητήματα συμπεριφοράς που αφορούν εκείνα τα πρώτα ραντεβού ενός άντρα και μιας γυναίκας;   

 

 

Όταν έρχεται ο σερβιτόρος και δηλώνει έτοιμος να πάρει την παραγγελία θα ήθελε να είσαι όσο πιο σύντομος και σαφής και να μην ξύνεις το κεφάλι σου, να είσαι αναποφάσιστος μεταξύ 4 πιάτων ή να του πεις για τρίτη φορά πως θα ήθελες λίγο χρόνο ακόμα. Αυτό είναι το κυρίως πρακτικό ζήτημα, υπάρχει και το αν θα πάρεις τον λόγο για να παραγγείλεις και γι’αυτήν που κάθεται πλάι σου. 

 

 

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή, τότε που συντάχθηκαν όλοι αυτοί οι κανόνες. Πράγματι υπήρχε μια όχι και τόσο μακρινή εποχή που ο άντρας ήταν ο αποκλειστικός ομιλητής σε ένα εστιατόριο. Η γυναίκα δεν απευθυνόταν ποτέ στον σερβιτόρο και αν είχε ανάγκη από κάτι τότε ο άντρας αναλάμβανε να μεταφέρει το αίτημά της. Επίσης η γυναίκα σπάνια είχε άποψη πάνω στο μενού. Μπορεί να ήταν αυτή που αποφάσιζε το τι θα φάει ο άντρας στο σπίτι, όμως στο εστιατόριο ο άντρας διάλεγε για εκείνη το τι θα φάει. 

Αυτός είναι και ο λόγος που ο κατάλογος των κρασιών έχει ένα αντίτυπο και δίδεται στον άντρα για να αποφασίσει σαν παράδοση. Από τότε όμως, έχει περάσει αρκετός καιρός. 

 

 

Ένας άντρας και μία γυναίκα μπορούν να συζητήσουν πλέον το μενού, είναι και εξαιρετική αφορμή για το σπάσιμο του πάγου. Μπορεί να βοηθήσει ο ένας τον άλλον να διαλέξει, να εξηγήσει και να προτείνει. Σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να επιβάλει ο ένας στον άλλον τι θα φάει. 

 

 

 Αν το έχετε συζητήσει και έχετε αποφασίσει τι θα παραγγείλετε μπορείς να πάρεις τον λόγο, να παραγγείλεις τα πρώτα, το δικό σου πιάτο και στη συνέχεια το πιάτο της, ρωτώντας τη μια τελευταία φορά αν είναι αυτό που επιθυμεί. Είναι μια μέση λύση που σε βγάζει από τη δύσκολη θέση γιατί μπορείς και κρατάς τη λεπτή ισορροπία μεταξύ ιπποσύνης, καλών τρόπων και προσαρμογής στα δεδομένα της εποχής μας. 



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved