Go Green: Τέσσερις τρόποι για να κάνεις την καθημερινότητά σου πιο eco-friendly

Υπάρχουν πολλά στοιχεία που μπορούν να σε καταστήσουν περισσότερο γοητευτικό ή να σε κάνουν να ξεχωρίσεις, στα μάτια των γύρω σου. Μπορεί να είναι η αυτοπεποίθηση ή το στυλ σου. Μπορεί να είναι επίσης ο τρόπος που γελάς, το πόσο οργανωτικός είσαι, το αν το «ψάχνεις» με τη γαστρονομία ή το αν έχεις πολλά χόμπι. Ωστόσο, όσο και αν προσπαθείς να «χτίζεις» την εικόνα σου και να επενδύεις στη γοητεία σου, εν έτει 2021 αν δεν είσαι περιβαλλοντικά υπεύθυνος, τίποτε από τα παραπάνω δεν έχει ενδεχομένως σημασία.

Γιατί αλήθεια, υπάρχει κάτι πιο απογοητευτικό από το να βλέπεις έναν φίλο σου να πετάει την πλαστική συσκευασία από το νερό που πίνει στον δρόμο, την ώρα που οδηγεί; Άραγε, μπορείς να δεχθείς το γεγονός ότι ο κολλητός σου δεν έχει αρχίσει ακόμη να κάνει ανακύκλωση ή δεν έχει ιδέα για το πώς ακριβώς γίνεται;

Δεν υπάρχει περίπτωση να μην έχεις ακούσει για την κλιματική αλλαγή και το πώς απειλεί όχι μόνο τη δική σου ποιότητας ζωής, αλλά και εκείνη των επόμενων γενιών. Επειδή, λοιπόν, το να φροντίζεις το περιβάλλον και να έχεις περιβαλλοντικές ανησυχίες δεν είναι απλώς cool, αλλά must στις μέρες μας, συνέχισε να διαβάζεις για να ανακαλύψεις μερικά tips που θα σε βοηθήσουν να κάνεις τώρα την καθημερινότητά σου λίγο πιο eco-friendly. Με λίγα λόγια, it’s time to go green και σου δείχνουμε το πώς!

gg1

#1 Πες και εσύ «όχι» στα πλαστικά μιας χρήσης

Ήδη από τις αρχές του φετινού Ιουλίου τέθηκε σε ισχύ η ευρωπαϊκή νομοθεσία για την απαγόρευση δέκα πλαστικών προϊόντων μιας χρήσης και δη, προϊόντων που βλέπουμε συχνά να κατακλύζουν τις θάλασσες και τις ακτές μας. Στην περίπτωση, λοιπόν, που θέλεις να υιοθετήσεις έναν τρόπο ζωής πιο φιλικό προς το περιβάλλον, πες από τώρα «όχι» σε μπατονέτες, πλαστικά μαχαιροπίρουνα, πλαστικά πιάτα, πλαστικά καλαμάκια, πλαστικά ποτήρια και φυσικά, πλαστικούς αναδευτήρες ποτών. Πίστεψέ με, υπάρχουν πολλές «πράσινες» εναλλακτικές για να αντικαταστήσεις όλα τα παραπάνω.

#2 Φρόντισε να αγοράζεις προϊόντα που κατασκευάζονται με r-PET

Σε μια εποχή που η προστασία του περιβάλλοντος αποτελεί μια παγκόσμια πρόκληση και ένα μείζον ζήτημα που χρήζει δραστικών αποφάσεων και πρωτοβουλιών, δεν γίνεται να μην γνωρίζεις τι είναι το r-PΕΤ. Πρόκειται ουσιαστικά για ανακυκλωμένο πλαστικό και το σίγουρο είναι πως το να προμηθεύεσαι στο εξής προϊόντα που φέρουν τη  συγκεκριμένη ένδειξη, όπως εκείνα της νέας σειράς ΖΑΓΟΡΙ GO GREEN, είναι μία απόφαση που μπορεί να σε βοηθήσει να περιορίσεις το περιβαλλοντικό σου αποτύπωμα.

Φρόντισε απλώς να τσεκάρεις ότι η πιστοποίηση για το r-PET προέρχεται από τον κορυφαίο Φορέα Επιθεωρήσεων-Πιστοποιήσεων στην Ελλάδα TÜV HELLAS. Διότι η εν λόγω πιστοποίηση εγγυάται πως η εταιρεία που κατασκευάζει το εκάστοτε προϊόν, χρησιμοποιεί πιστοποιημένο ανακυκλωμένο πλαστικό r-PET υψηλής ποιότητα -όπως δηλαδή, συμβαίνει με την ΧΗΤΟΣ ΑΒΕΕ, την εταιρεία που σου φέρνει το ΖΑΓΟΡΙ.

gg2

#3 «Μελέτησε» τα κορυφαία green case studies

Τι μπορείς να κάνεις αν δεν έχεις ιδέα τι σημαίνει «πράσινη» οικονομία και περιβαλλοντική υπευθυνότητα, αλλά αισθάνεσαι έτοιμος να κάνεις τα πρώτα σου βήματα προς μία πιο eco-friendly καθημερινότητα; Μα φυσικά να «μελετήσεις» τα καλύτερα green case studies. Δες τι κάνουν διαφορετικά οι ελληνικές εταιρείες που έχουν αναλάβει ήδη δράση για να προστατεύσουν το περιβάλλον και εμπνεύσου. Τα καλά νέα είναι ότι δεν χρειάζεται να ψάξεις πολύ, απλώς να ρίξεις μια ματιά στις δράσεις και τις πρωτοβουλίες της ΧΗΤΟΣ ΑΒΕΕ-Φυσικό Μεταλλικό Νερό ΖΑΓΟΡΙ.

Βλέπεις, η συγκεκριμένη εταιρεία έκανε πρώτη το μεγάλο βήμα στον κλάδο της, λανσάροντας ήδη από τον Οκτώβριο του 2020 τη νέα σειρά ΖΑΓΟΡΙ GO GREEN από 30% ανακυκλωμένο πλαστικό. Δεν έμεινε όμως μόνο εκεί, αλλά μεταξύ άλλων, δεσμεύτηκε ότι σταδιακά όλοι οι κωδικοί του Φυσικού Μεταλλικού Νερού ΖΑΓΟΡΙ, που είναι σε 100% ανακυκλώσιμες συσκευασίες, θα περιέχουν και ανακυκλωμένο πλαστικό r-PET, όπως πρόσφατα αυτή την πράσινη κατεύθυνση ακολούθησε και η σειρά ανθρακούχου Φυσικού Μεταλλικού Νερού ΖΑΓΟΡΙ Sparkling. Σίγουρα δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι θεωρείται το κορυφαίο ελληνικό green case study!

gg3

#4 Άρχισε να κάνεις ανακύκλωση like a pro

Τι θα έλεγες αν αφιέρωνες λίγο από τον ελεύθερό σου χρόνο για να μαζέψεις τα απορρίμματα από μία ακτή ή αν απλώς άρχιζες να κάνεις ανακύκλωση ή λάμβανες μέρος σε μία σχετική δράση; Δεν χρειάζεται να αλλάξεις τελείως την καθημερινότητά σου, για να αρχίσεις να περιορίζεις το περιβαλλοντικό σου αποτύπωμα. Ουσιαστικά, μπορείς να κάνεις τη διαφορά μέσα από τις καθημερινές πράξεις και αποφάσεις σου, όπως για παράδειγμα μέσα από τα προϊόντα που αγοράζεις και χρησιμοποιείς. Σκέψου απλώς, για παράδειγμα, ότι επιλέγοντας ένα προϊόν το οποίο περιέχει ανακυκλωμένο πλαστικό, θα συμβάλλεις και εσύ -και δη με τον πιο εύκολο τρόπο- στην προστασία του περιβάλλοντος.

Σε κάθε περίπτωση, αν θέλεις να κάνεις λίγο πιο «πράσινη» την καθημερινότητά σου, η ανακύκλωση αποτελεί το «κλειδί», οπότε έχεις κάθε λόγο να αρχίσεις να μαθαίνεις περισσότερα γύρω από το θέμα και φυσικά, για τις εταιρείες που κάνουν τη διαφορά στον συγκεκριμένο τομέα. Για παράδειγμα, η ΧΗΤΟΣ ΑΒΕΕ-Φυσικό Μεταλλικό Νερό ΖΑΓΟΡΙ συμμετέχει ενεργά από το 2003 σε προγράμματα ανακύκλωσης, ενώ από το 2013 αποτελεί μέλος του Εθνικού Συλλογικού Συστήματος «Ανταποδοτική Ανακύκλωση», τοποθετώντας Περίπτερα Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης σε διάφορους Δήμους με στόχο να εκπαιδεύσει το κοινό για τη σωστή ανακύκλωση.  Μάλιστα, ένα από τα πολύ σημαντικά έργα της ήταν η συμβολή της στη δημιουργία του Πάρκου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης σε Αθήνα και Ιωάννινα, στο οποίο υλοποιούνται εκπαιδευτικά προγράμματα για την ανακύκλωση, τη σωστή διαλογή των απορριμμάτων πλαστικού, γυαλιού, αλουμινίου και χαρτιού καθώς και την επανάχρηση τους. Αφιέρωσε, λοιπόν, λίγο χρόνο για να μάθεις πιο πολλά για την Ανταποδοτική Ανακύκλωση, τη φιλοσοφία go green και φυσικά, το πώς να κάνεις ανακύκλωση like a pro!

gg4

Όπως μπόρεσες να διαπιστώσεις, αρκούν μερικές μικρές αλλαγές στον τρόπο ζωής σου, λίγες διαφορετικές αποφάσεις για να γίνεις και εσύ πιο περιβαλλοντικά υπεύθυνος και να συμβάλλεις με τον τρόπο σου στην προστασία του περιβάλλοντος. Το σίγουρο είναι πως το να έχεις περιβαλλοντικές ανησυχίες και να ακολουθείς μία περισσότερο eco-friendly φιλοσοφία ζωής, είναι κάτι περισσότερο από cool στις μέρες μας. Είναι must και δεν μπορείς να έχεις πια τα μάτια σου κλειστά, απέναντι στη μεγάλη αυτή πρόκληση που ο πλανήτης μας αντιμετωπίζει και η οποία απειλεί και το δικό σου μέλλον. Με λίγα λόγια, go green και θα μας θυμηθείς!



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved