Τι μπορείς να κάνεις αν ξυπνάς μέσα στη νύχτα

Η ξαφνική αϋπνία που σου κόβει τον ύπνο τρεις και τέσσερις φορές, είναι πιο ενοχλητική κι από την κλασική αϋπνία που δεν σε αφήνει να κοιμηθείς από τη αρχή.

Δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο από να παλεύεις να κοιμηθείς μια φυσιολογική ώρα για να μην ξυπνήσεις την επόμενη μέρα σαν ζόμπι και να σε ξυπνάει κάτι εκεί που είσαι στη γλυκιά αγκαλιά του Μορφέα. Αν είναι κάποιος θόρυβος ή κάποιο «κάλεσμα της φύσης» τις περισσότερες φορές το ίδιο το σώμα σου φροντίζει να επανέλθει γρήγορα στην κατάσταση του ύπνου.

Για κάποιους άλλους όμως, είναι πολύ πιο δύσκολη η επιστροφή στη γαλήνη του ύπνου. Μπορεί να πάρει μέχρι και μισή ώρα και το φαινόμενο αυτό να επαναληφθεί αρκετές φορές μέσα στη νύχτα. Όταν αυτό το φαινόμενο παρουσιάζεται με μία σχετική συχνότητα 2-3 φορές την εβδομάδα και αυτό κρατάει μερικούς μήνες, μπορούμε πια να μιλήσουμε με ασφάλεια για πρόβλημα χρόνιας αϋπνίας.

 

Η ρίζα του προβλήματος δεν είναι άλλη από άγχος. Η επίδρασή του στο νευρικό σύστημα απελευθερώνει αδρεναλίνη η οποία με τη σειρά της ανεβάζει τους χτύπους της καρδιάς. Τότε αρχίζει και ο φαύλος κύκλος της αϋπνίας. Σκέφτεσαι ότι πρέπει να κοιμηθείς γρήγορα γιατί έχεις να κάνεις τόσα πράγματα αύριο και αυτή η σκέψη σε κρατάει ξύπνιο. Η πρώτη σου σκέψη είναι να πιάσεις το κινητό και να σκρολάρεις λίγο μήπως και κουραστούν τα μάτια σου και σε πάρει ο ύπνος, αλλά αυτό είναι και το χειρότερο που μπορείς να κάνεις.

 

 

Οι οθόνες, και πιο συγκεκριμένα η μπλε ακτινοβολία του εκπέμπουν, είναι αναστολείς μελατονίνης. Χάρη σε αυτή την ορμόνη κοιμάσαι και η έκθεση σε μια οθόνη είναι σαν να πίνεις έναν ακόμα καφέ στη μέση της νύχτας. Σύμφωνα με τους ειδικούς σε θέματα ύπνου αυτό που θα σε κοιμίσει πιο γρήγορα είναι να σηκωθείς από το κρεβάτι όσο αντιφατικό κι αν ακούγεται. Πήγαινε στο σαλόνι και διάβασε ένα βιβλίο στον καναπέ ή κάνε κάποια ήπια άσκηση τύπου stretching. Το κρεβάτι και το υπνοδωμάτιο πρέπει να είναι συνυφασμένο μόνο με τον ύπνο και η καταβολή προσπάθειας για να κοιμηθείς εκεί, απλά προσθέτει περισσότερο άγχος στην όλη διαδικασία. 

Τα περισσότερα όμως είναι αυτά που μπορείς να κάνεις πριν από τον ύπνο για να περιορίσεις τα ξυπνήματα αυτά. Όλα αυτά που πρέπει να αποφύγεις θα τα δεις στις παρακάτω φωτογραφίες. 

 



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved