Μπορεί κάποιος να ψηλώσει και αφού ενηλικιωθεί;

Τα δύσκολα ερωτήματα, έχουν και δύσκολες απαντήσεις.

Λίγο πριν ή λίγο μετά τα 18 σταματάει η αγωνία μας για το πόσο ψηλοί (ή κοντοί) θα πορευτούμε για το υπόλοιπο της ζωής μας. Είναι ένα από τα μεγέθη του ανθρωπίνου σώματος που έχει απασχολήσει από αρχαιοτάτων χρόνων τον άνθρωπο, τόσο σε φιλοσοφικό, όσο και σε πρακτικό επίπεδο. Πριν δούμε τι θα μπορούσαμε να κάνουμε για το ύψος μας, ας δούμε πρώτα ποιοι είναι οι παράγοντες που το καθορίζουν.

 

 

Όπως συμβαίνει και με πολλά άλλα ποιοτικά και ποσοτικά μεγέθη του σώματός μας, τα γονίδια έχουν τη μερίδα του λέοντος στις ευθύνες. Πιο συγκεκριμένα οι έρευνες έχουν δείξει ότι το ύψος κληρονομείται κυρίως από την πλευρά του πατέρα και όχι της μητέρας ανεξάρτητα από το φύλο του παιδιού. Ο λόγος για τον οποίο σταματάμε να ψηλώνουμε από μία ηλικία και μετά, 16 περίπου για τις γυναίκες και 2-3 χρόνια αργότερα οι άντρες, είναι οι ορμονικές αλλαγές που συμβαίνουν στο σώμα. Σε εκείνη την ηλικία παύει η παραγωγή αυξητικής ορμόνης που δίνει το σύνθημα για την ανάπτυξη του σκελετικού συστήματος.

 

 

Εκτός από γενετικούς παράγοντες, το ύψος εξαρτάται και από εξωτερικούς, το περιβάλλον, τη διατροφή κλπ. Η έρευνα γύρω από τη σχέση της διατροφής και το ύψους δεν έχει αποδώσει ακόμα τα χειροπιαστά αποτελέσματα που θα θέλαμε. Ναι μεν υπάρχει μια σχέση μεταξύ καλής διατροφής και σωστής ανάπτυξης, αλλά ακόμα δεν μπορεί να προσδιοριστεί αν κάποιες συγκεκριμένες τροφές δίνουν κάποιους πόντους παραπάνω.

Μέχρι να μάθουμε ποιες είναι εκείνες οι θαυματουργές τροφές ή μάθουμε κάποιο άλλο μυστικό, οι ειδικοί συμβουλεύουν να δώσουμε βάση στα εφηβικά χρόνια που γίνεται και η περισσότερη δουλειά. Στις παρακάτω φωτογραφίες δίνονται μερικές συμβουλές γι’αυτό.

 

 

Στην περίπτωση που τα εφηβικά χρόνια είναι μια μάλλον μακρινή ανάμνηση δεν χρειάζεται να σταματήσεις εδώ την ανάγνωση. Το να συνεχίσεις να ψηλώνεις είναι μάλλον απίθανο, όμως είναι πολύ πιθανό να κοντύνεις. Υπάρχουν μέρες που το ύψος σου παρουσιάζει μικρές αυξομειώσεις, οι οποίες μπορεί να γίνουν μόνιμες και με την πάροδο των ετών να παρατηρήσεις μια σημαντική μείωση του ύψους σου μετά τη μέση ηλικία. Οι τρόποι για να το αποφύγεις παρουσιάζονται στις φωτογραφίες που ακολουθούν.

 

 

Όπως κατάλαβες δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις στο θέμα, όσο κι αν σε πληγώνει. Όμως το κέρδος από έναν καλύτερο τρόπο ζωής μόνο αμελητέο δεν είναι. Αν μάλιστα μεταφέρεις την εμπειρία και την αποφυγή των δικών σου λαθών στην επόμενη γενιά, το κέρδος θα είναι ακόμα μεγαλύτερο.



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved