Assosiated Press Elon Musk: Πώς χρησιμοποίησε το Bitcoin προς όφελος της Tesla

Τα πάντα γίνονται με γνώμονα το κέρδος και η Tesla είναι θησαυρός για τον Elon Musk.

Όποιος παρατηρεί τις κινήσεις του Elon Musk, ώρες-ώρες απορεί με το κίνητρο και τις αποφάσεις του. Στην αρχή εξυμνούσε το Bitcoin, ύστερα το δυνάμωσε και άλλο, στη συνέχεια βάλθηκε να μετατρέψει το Dogecoin από «αστείο» σε χρυσορυχείο και για το μεγάλο φινάλε αποφάσισε να ρίξει στα τάρταρα τον «βασιλιά» των κρυπτονομισμάτων.

Από τότε που ο ιδρυτής των Tesla και Space X ανακοίνωσε ότι η πρώτη δεν θα δέχεται Bitcoin ως τρόπο πληρωμής για περιβαλλοντικούς λόγους (λόγω του ότι η «εξόρυξη» του Bitcoin επιφέρει ρύπους στο περιβάλλον εξαιτίας της υψηλής ισχύος που απαιτούν οι υπολογιστές), το διασημότερο κρυπτονόμισμα βιώνει αυτό που λέμε «άγρια» μεταβλητότητα. Από το ρεκόρ των 64.829,14 δολαρίων που καταγράφηκε τον Απρίλιο, η τιμή του έχει υποστεί αρκετά μεγάλες ζημιές και αυτή τη στιγμή διαπραγματεύεται κοντά στα 37 χιλιάδες δολάρια σύμφωνα με το CoinDesk data.

 

 

Αυτό όμως που δεν έχει καταλάβει ο κόσμος είναι η στροφή 180ο μοιρών του Elon Musk, ο οποίος στα τέλη του Μαρτίου ανακοίνωσε πως η Tesla θα δέχεται πληρωμές με Bitcoin στις ΗΠΑ, την ώρα που ενάμιση μήνα αργότερα συμπεριφέρεται λες και είναι απατημένος «πρώην» που ψάχνει την εκδίκηση. Ορισμένοι μη υποψιασμένοι έτρεξαν να του δώσουν συγχαρητήρια για τις περιβαλλοντικές του ευαισθησίες, ωστόσο μία τέτοια κίνηση στον κόσμο του business είναι σαφές πως ποτέ δεν κρύβει αθώα και ρομαντικά κίνητρα, πόσο μάλλον ο Musk που έχει σκεφτεί δύο και τρεις φορές την κάθε του ενέργεια.

 

Τα λεφτά μιλάνε «κινέζικα»

Επί θητείας Donald Trump στις ΗΠΑ, η Tesla έβλεπε τον κόσμος της να αλλάζει και το κοινό να κινείται όλο και περισσότερο προς τα πρωτοποριακά αμάξια της. Με τον τέως Πλανητάρχη να «τουιτάρει» συνεχώς υπέρ της ενέργειας, ο κόσμος άρχισε να «ξεχνάει» το καύσιμο, επενδύοντας όλο και περισσότερο στη νέα τεχνολογία και τη μηχανική της αυτοκινητοβιομηχανίας που έστησε ο Musk.

 

 

Με τον Joe Biden όμως να αναλαμβάνει τα ηνία, η κατάσταση στις ΗΠΑ άρχισε να επιστρέφει εκεί που ήταν, με τον νυν πρόεδρο να μην ενστερνίζεται τις απόψεις του Trump και να δείχνει ανοιχτά την προτίμησή του στο πετρέλαιο. Όπως γίνεται εύκολα κατανοητό, τα σχέδια του Musk για κατάκτηση της αγοράς μέσω της Αμερικής άρχισε σταδιακά να συρρικνώνεται, με τον ίδιο να χρειάζεται να πάρει μια μεγάλη απόφαση. Να μην «ποντάρει» στη διαιώνιση και ευημερία της Tesla από την αμερικανική αγορά, αλλά στοχεύοντας κάπου αλλού. Εκεί όπου πραγματικά υπάρχει «χρυσός», στην πρώτη οικονομική δύναμη του κόσμου. Την Κίνα.

 

 

Στην υπερδύναμη της Άπω Ανατολής λοιπόν, το Bitcoin και τα κρυπτονομίσματα δεν έχουν πέραση (ακόμα), άποψη που ενισχύθηκε απόλυτα από την ανακοίνωση του Aντιπροέδρου, Liu He και του Κινέζικου Συμβουλίου ότι πρέπει να αυστηροποιηθεί το πλαίσιο για την εξόρυξη κρυπτονομισμάτων, προκειμένου να προστατευτεί το χρηματοπιστωτικό συστήμα. Μία κατάσταση που είχε ως αποτέλεσμα την άμεση πτώση της τιμής του Bitcoin αλλά και γενικότερα των κρυπτονομισμάτων.

Δείτε στο παρακάτω άλμπουμ τι απώλειες είχαν τα πιο διάσημα κρυπτονομίσματα λόγω του Κινέζικου «δαχτύλου»:

 

 

Το ποια θα είναι η στάση της Κίνας απέναντι στα κρυπτονομίσματα σε λίγα χρόνια, όταν το ψηφιακό Yuan θα κερδίσει (λογικά) μεγάλο μέρος της αγοράς κανείς δεν μπορεί να το προβλέψει, ωστόσο με βάση τα τωρινά δεδομένα ο Musk με την κίνησή του να αποκλείσει το απόλυτο κρυπτονόμισμα δείχνει να εναρμονίζεται όλο και περισσότερο με τα νερά της μεγαλύτερης οικονομικής δύναμης στον κόσμο.

Για να μην πάμε πολύ μακριά, το τοπίο στην Tesla δείχνει ότι στην Κίνα έχει πέραση, καθώς έχει αναλάβει πλήρως τα ηνία των εσόδων της εταιρίας σε σχέση με τις ΗΠΑ. Ακόμα και αν αυτή τη στιγμή τα μεγέθη δεν βγαίνουν, καθώς η Tesla για να δικαιολογήσει την εκτίναξη της μετοχής της τον περασμένο Μάρτιο, πρέπει να εκτοξεύσει τις πωλήσεις της στην Κίνα τον μήνα που διανύουμε.

 

Τι ξημερώνει για το Bitcoin;

Όπως και να έχει ο Musk για μία ακόμη φορά έκανε την κίνησή του, ωστόσο αυτή τη φορά γνωρίζει καλά ότι ίσως και να μην κάνει αυτός κουμάντο στην κινέζικη αγορά. Μια ανάρτησή του στο Twitter πάντα θα παρακινεί τον κόσμο, ωστόσο μένει να δούμε αν θα του βγει το ρίσκο με την υποβάθμιση του Bitcoin και το εκ νέου άνοιγμα στην κινεζική αγορά.

 

 

Αυτή τη στιγμή το Bitcoin βρίσκεται σε ένα περίεργο στάδιο καθώς διαπραγματεύεται γύρω στις 30 χιλιάδες δολάρια χαμηλότερα από το υψηλό του Απριλίου, ωστόσο η κίνηση του El Salvador να το υιοθετήσει ως νόμιμο νόμισμα ενδέχεται να περιπλέξει λίγο τα πράγματα. Διότι πλέον το Bitcoin δεν βρίσκεται μονάχα στο πλαίσιο της ελεύθερης αγοράς όπως το γνωρίζαμε, ως ένας τρόπος μεταφοράς πολλών εκατομμυρίων μέσω συναλλαγών που δεν υποκύπτουν σε κρατικούς περιορισμούς, αλλά για πρώτη φορά είναι υπό ρυθμιστική εποπτεία.

Το τι ξημερώνει η επόμενη μέρα του Bitcoin κανείς δεν το ξέρει. Το μόνο σίγουρο είναι ότι πιθανή αποτυχία στην υπόθεση-Κίνα, ίσως αναγκάσει τον Musk να επιστρέψει στα γνωστά λημέρια του. Εκεί όπου κάνει κουμάντο ο «Βασιλιάς» των κρυπτονομισμάτων. 

 



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved