Το μεγαλύτερο gadget του James Bond είναι το Savoir-Faire

Ξεχάστε το στυλό που εκρήγνυται και το εκτινασσόμενο κάθισμα της Aston Martin, ο 007 έλυνε με πολύ πιο απλό τροπο μια δύσκολη κατάσταση.

Ακόμα κι αν δεν το τηρούμε κατά γράμμα, όλοι γνωρίζουμε τι είναι το Savoir-Vivre. Εκτός από ένας κώδικας καλής συμπεριφοράς, είναι και ένας χρήσιμος οδηγός επιβίωσης. Οι καλοί τρόποι και η ευγένεια πάντα βοηθούν σε μια δύσκολη κατάσταση. Μπορούν ακόμα και να αφοπλίσουν κάποιον, προκαλώντας του αμηχανία. Τι γίνεται όμως όταν οι καλοί τρόποι δεν είναι αρκετοί για την κατά μέτωπο αντιμετώπιση μιας δυσχερούς στιγμής; Τη λύση έρχεται να δώσει ο λογοτεχνικός James Bond, ο οποίος σε αντίθεση με τον κινηματογραφικό ήταν πολύ πιο ενδιαφέρων τύπος. 

Ο λογοτεχνικός μυστικός πράκτορας επιστράτευσε μια άλλη γαλλική έννοια, αυτή του Savoir-Faire. Αυτό δεν σημαίνει τίποτα παραπάνω του να μπορεί κάποιος να προσαρμόζεται ταχύτατα σε μια κατάσταση και δρα ανάλογα. Χρειάζεται μια ειδική εκπαίδευση για να είσαι έτοιμος να το κάνεις αυτό. Όμως το κυριότερο είναι οι κινήσεις και η συμπεριφορά να εμπνέουν αυτοπεποίθηση. Ο Ian Fleming το περιέγραφε ως μια λουστραρισμένη και φινετσάτη βεβαιότητα. 

Η γοητεία αυτής της τεχνικής, μόλις την κατακτήσει κάποιος, είναι ότι μοιάζει να πηγάζει από μέσα, χωρίς να καταβάλλεται η παραμικρή προσπάθεια. Η αλήθεια που βρίσκεται πίσω από την τόσο ψύχραιμη αντιμετώπιση μίας κατάστασης δεν είναι καθόλου εύκολη και δεν μιλάμε μόνο για τη στρατιωτική εκπαίδευση που είχε δεχθεί ο Bond ως Αντιπλοίαρχος του Βρετανικού Ναυτικού. Θέλει προσπάθεια, θέλει διάβασμα και θέλει συνεχή αυτοβελτίωση.

Η βασική προετοιμασία περιλαμβάνει το ακόνισμα κάποιων στοιχειωδών ικανοτήτων. Μπορεί η εικόνα του να ξέρεις τι κάνεις να είναι καθοριστικής σημασίας, αλλά σε καμία περίπτωση δεν θα υποκαταστήσει την πραγματική γνώση. Στην κορυφή αυτών των skills βρίσκονται δικαιωματικά αυτά της επιβίωσης. Από τον χειρισμό ενός μαχαιριού μέχρι τη γρήγορη οδήγηση είναι αρετές που έσωσαν πολλές φορές το τομάρι του 007. Στην gallery που ακολουθεί θα μάθεις ποιες είναι αυτές.

 

 

Η καλή φυσική κατάσταση είναι δεδομένη για να χρησιμοποιήσεις αποτελεσματικά το Savoir-Faire αλλά για να το κάνεις σωστά πρέπει να το κάνεις και με τρόπους και κάπου εδώ παρεισφρύει το Savoir-Vivre. Άλλωστε ο Bond έκανε πάντα οικονομία δυνάμεων και πριν αντιμετωπίσει δια της βίας τον κίνδυνο, τον πήγαινε με το μαλακό και με τρόπο διπλωματικό. Η ανάπτυξη κοινωνικών δεξιοτήτων είναι η καλύτερη προετοιμασία για να ζυγίσεις μια κατάσταση πριν αυτή εξελιχθεί. Από το φλερτ με μια άγνωστη γυναίκα, μέχρι κάποιον υποψήφιο συνεργάτη ή κάποιον που θα μπορούσε να αποτελέσει απειλή. Τα σημαντικότερα από αυτά παρουσιάζονται στην παρακάτω gallery.

 

 

Μπορεί ο λογοτεχνικός James Bond να μην είχε όλα αυτά τα εξωφρενικά gadget του Q, και φυσικά να μην τα έχει κανείς πραγματικός άνθρωπος, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει ένας απαραίτητος εξοπλισμός για τη μάχη της καθημερινότητας. Ένα καλό κινητό δεν είναι μόνο status symbol, είναι και σοβαρό εργαλείο δουλειάς, αν προσέχεις την υγεία της μπαταρίας του θα είναι και εργαλείο επιβίωσης. Ένα καλό πορτοφόλι και ένα ρολόι ξεφεύγουν πολύ από τα στενά όρια του χρηστικού τους ρόλου. Είναι μικρές λεπτομέρειες που λένε τα πάντα για σένα σε όσους σε γνωρίζουν για πρώτη φορά. 

Το σχέδιο που έχεις καταστρώσει δεν πετυχαίνει πάντα, είτε από αντικειμενικές, είτε από υποκειμενικές συνθήκες. Ένα plan B είναι κάτι παραπάνω από ευπρόσδεκτο, αλλά υπάρχει και κάτι ακόμα καλύτερο, η ικανότητα να στήνεις ένα σχέδιο επί τόπου. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να εγκαταλείψεις τη σωστή προετοιμασία και να στραφείς στον αυθορμητισμό. Είναι κάτι που μπορεί και πρέπει να γίνεται συνδυαστικά. Ακόμα καλύτερα μπορείς να εξασκηθείς συντάσσοντας εικονικά σχέδια για μια δύσκολη περίσταση. Από το πώς θα ζητήσεις αύξηση ή προαγωγή, μέχρι την πρόταση για συγκατοίκηση, είναι περιστάσεις στις οποίες πρέπει να είσαι προετοιμασμένος για κάθε πιθανή απάντηση, αλλά και να προσαρμόσεις επιτόπου την προσέγγισή σου. Σε αυτή τη gallery θα δεις πώς το έκανε ο James Bond. 

 

  



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved